16 gazetecinin tutuklanmasına tepkiler sürüyor: Onların yerine de haber yapacağız

Haber Merkezi

Diyarbakır’da 8 gün gözaltında tutulduktan sonra 16 gazetecinin tutuklanmasına yönelik tepkiler sürüyor.

DİSK Basın İş, tutuklanan gazetecilerle dayanışma için Diyarbakır’a giderken pek çok kentte yapılan açıklamalarda ise tutukluların serbest bırakılması talep edildi.

DİYARBAKIR’DA DAYANIŞMA

Dayanışma amacıyla İstanbul ve Ankara’dan yola çıkan DİSK Basın İş Sendikası üyeleri, tutuklanan meslektaşlarının bırakılması talebiyle Diyarbakır’a gidiyor. Mersin’de ise Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen gazeteciler, tutuklu meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Gazeteciler adına konuşan Mezopotamya Ajansı Muhabiri Cemil Uğur, “Biz gazeteciler; zalimin zulmüne karşı mücadele edenlerin, kadınların, işçilerin, emekçilerin, KHK’lilerin, Kürt halkının, yok sayılan halkların, inançların, doğası için direnenlerin ve tüm ezilenlerin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi. “Meslektaşlarımızın tutuklanmasına hangi kılıf uydurulsa uydurulsun, bizler gerçeği biliyoruz” diyen Uğur, gazetecilerin halkın haber alma hakkını savundukları için tutuklandıklarını söyledi. Uğur, şunları ifade etti: “Sırf iktidarını sürdürmek isteyen AKP, meslektaşlarımızı tutuklayarak seçim sürecini başlatmıştır. Basına yönelik gözaltılar ve baskılar, tamamen bütün topluma verilmiş bir gözdağıdır” diye konuştu.

Diyarbakır’da da Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), JINNEWS bürosu önünde açıklama yaptı. Mezopotamya Ajansı Editörü Arjin Dilek Öncel, basına dönük baskıların yeni olmadığını, ancak en çok baskının AKP iktidarı sürecinde yaşandığını belirterek, “Arkadaşlarımız haberleri nedeniyle suçlanıyorlarsa, onların yerine de haber yapacağız, yaptıkları programlar nedeniyle suçlanıyorlarsa onların yerine de program yapacağız” dedi.

Öte yandan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, tutuklanan gazetecileri Meclis gündemine taşıdı. Gülüm, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a verdiği soru önergesinde, “Gazetecilerin düşünce ve düşünceyi ifade ediş biçimleri neden sorgulama konusu olmaktadır” diye sordu.