Klasik arabaları, mutlu insanları, puroları ve dünyanın her yerinde sağlık hizmeti veren doktorlarıyla tanıdığımız Küba'nın 16 madde ile 'yasaklar listesi'...

16 madde ile Küba'nın 'Yasaklar Listesi'

Küba, sosyalist devrimden bugüne kadar emperyalistler ve dünya 'basın'ı tarafından her fırsatta karalanan, yalan haberler üretilen bir ülke oldu. ABD ambargosunun hala sürdüğü Küba'da, emperyalist kesimin yaratmak istediği ülke imajının tersi olduğunu gösteren çok işaret var.

Emperyalistlerin 'diktatör' kelimesiyle nitelendirdiği Sosyalist Küba'nın Lideri Fidel Castro, kendi heykellerinin dikilmesini 'halkın kendisine tapmaması' için yasakladı. Öte yandan Küba'da halk iktidarına karşı çalışmak ve çocukların sokaklara atılması da yasaklananlar arasında yer alıyor.

Klasik arabaları, mutlu insanları, puroları ve dünyanın her yerinde sağlık hizmeti veren doktorlarıyla tanıdığımız Küba'nın 16 madde ile 'yasaklar listesi'...

16. Sömürücülerin bayraklarının yakılması

  • Küba'da, sömürücü ülkelerin bayraklarının yakılması yasak; çünkü bayrakların yöneticileri değil o ülkenin halklarını temsil ettiğine inanılıyor.

15. Kötü biri dahi olsa ölümlere sevinmek

  • Karalamacılardan dahi olsa birisinin ölümüne sevinmek yasak; çünkü ailesinin acısına saygı duyulur.

14. Birinin karşısında diz çökmek

  • Birilerinin karşısında diz çökmek yasak.

13. Özgürlüğü kaybetmek

  • Gerçekten özgür olmanın gücünü kaybetmek yasak.
  • *Görsel, karikatürist Carlos Latuff'a aittir

12. Fidel Castro'nun heykelini yapmak ve anıt dikmek

  • Küba Sosyalist Devrimi'nin Lideri Fidel Castro'nun heykelini yapmak, ona tapmak ve adına anıtlar dikmek yasaktır. Castro, yaptığı işleri insanlığın çıkarı için yaptığını, kişisel olarak çıkar sağlamak veya yücelmek için yapmadığını söyler.

11. Hak olan bir şey için yalvarmak

  • Zaten hak olan bir şey için yalvarmak, dilemek ve onu bir mükafat gibi görmek yasak.

10. Tarihsel düşmanların özel hayatından bahsetmek

  • Küba'da tarihsel düşmanların özel hayatından konuşmak yasaklanmıştır. Bu sebeple meşhur “Clinton ve Monica Lewinsky” meselesi hakkında bir tek Kübalının bile konuştuğunun duyulmadığı söylenir.

9. Halk iktidarına karşı çalışmak

  • Halkın iktidarına ve yaşayış şekline karşı işler çevirmek veya ona karşı çalışmak yasak.

8. Küba'da cehalet yasak!

7. Kültürel yozlaşma yasak

6. Çocukların sokağa atılmaları

  • Çocukların kaderine terkedilmiş bir şekilde sokaklarda uyuması yasak.

5. Sınıf farkına göz yummak

  • Az sayıda zenginin çok varlığının olması ve çok sayıda insanın az varlığının olmasını oluşturacak durumlara devletin göz yumması yasak.

4. Üniversite okumamak yasak

  • Dünya üzerinde herhangi bir yerde üniversite okuma şansı olmayan gençlerin, hayallerine ulaşmak için ne yapacağını bilmeden çaresiz kalması yasaktır bu yüzden ELAM (Latin Amerika Tıp Okulları) kurulmuştur.

3. Sağlık problemlerinin giderilmemesi

  • Muayene ve ameliyat parası olanağından yoksun olduğu için doktora gitme imkanını kaybetmiş insanların olması. Bu sağlık alanındaki problemler sadece Kübalıların problemi olarak değerlendirilmesi kabul edilemez. Bu sadece Kübalıların problemi değildir dünyada yaşayan kadın erkek yoksul halkların problemidir ve bunu kabul etmemek yasaktır. (Küba'nın yaklaşık 30,000 doktoru dünyanın yoksul ülkelerinde hizmet vermektedir)

2. Beslenme yetersizliği

  • Beslenmede yetersiz düzeyin varlığı yasak.
  • Görsel: Küba mutfağından bir örnek.

1. Dayanışma eksikliği yasak

***

1955 yılında 26 Temmuz Hareketi'ni başlatan Fidel Castro'ya Arjantinli doktor Che Guevara'da katılır ve Aralık 1956'da Küba'da, 'Diktatör Batista'ya karşı gerilla savaşı başlar. Castro ve Guevara'nın önderlik ettiği gruplar, Batista birliklerine ağır darbeler indirir. 1 Ocak 1959'da Fulgencio Batista'nın ülkeden kaçmasıyla Castro'ya bağlı bin kişilik gerilla grubunun Başkent Havana'ya girmesiyle 'Sosyalist Küba'nın miladı başlar.

Kaynak: Onedio