17 can gitti tek tutuklu yok

Haber Merkezi

Kastamonu Bozkurt’ta 11 Ağustos 2021’deki sel felaketinde 17 kişiye mezar olan Ölçer Apartmanı’nın müteahhidi tahliye edildi.

İnebolu Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması dün görüldü. Olayla ilgili tek tutuklu sanık müteahhid Mehmet Özkan ile Mimar Levent Mutlu, mühendis Ahmet Ersöz, Salim Terzi ve Şadi Yıldırım hakkında hazırlanan iddianamede, sanıkların sel ve taşkın riski taşıyan ilçede mevzuata ve yapı tekniğine aykırı şekilde inşaat gerçekleştirdikleri vurgulandı. Sanıkların bilinçli ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçunu işledikleri ifade edilerek cezalandırılması istendi.

Savunmasını yapan Özkan, “Böyle bir selin gelebileceğini öngörmemiz mümkün değildir. Proje yapmak benim görevim değildir, projeyi mimar yapar, ruhsatını belediye verir, bu kişiler suçlandıktan sonra en son suçlanacak kişi benim” dedi. Mimar Levent Mutlu ise Bozkurt Belediyesi’nin verdiği imar izni dahilinde binanın projesini hazırladıklarını belirtti.

Sanıkların savunmalarının dinlenmesinin ardından söz veren müştekiler, sanıklar hakkında şikâyetçi olduklarını belirterek cezalandırılmalarını istedi. Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti duruşmayı ileri bir tarihe erteleyerek karartılacak delil olması ve tutuklulukta geçirilen süreye ölçülü olacağı gerekçesi ile Mehmet Özkan’ın tahliye edilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasına karar verdi.

Öte yandan İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde yıkılan ve 11 kişiye mezar olan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok'u için açılan davada mahkeme heyeti, bir sanık avukatının "reddi heyet" talebi üzerine dosyayı üst mahkemeye gönderdi.

İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savcı, tutuksuz sanıklar kooperatif yöneticileri Z.S, A.Y. ve K.K. için beraat talep etti. Savcı, diğer 8 sanık için ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan ceza verilmesini istedi.

Hakkında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan ceza istenen binanın statik proje müellifi A.Ö'nün avukatı Erdoğan Akdoğdu, reddi heyet talebinde bulundu.