İşitme engelli yurttaşlar, işitme merkezlerinin kısıtlamalardan muaf tutulmaması nedeniyle sessizliğe mahkûm oldu. Birçok işitme engelli ne yeni cihaz yaptırabiliyor ne de bozulan cihazını tamir ettirebiliyor.

17 gün sessizliğe mahkûm edildiler

İsmail ARI

İktidarın tam kapanma dediği ancak uzmanların kısmi kapanma dönemi diye tanımladığı kısıtlamalarda 12’nci gün de geride kaldı. Hâlâ belirsizlikler ve tam kapanmaya dair birçok soru netliğe kavuşmadı. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile işitme engelliler için hayati öneme sahip olan işitme cihazlarını satan veya onaran işitme merkezleri kısıtlamalardan muaf tutulmadı. Mağdur edilenler arasına işitme engelli yurttaşlar da katıldı. İşitme merkezlerinin günlerdir kapalı olması nedeniyle işitme engelliler sessizliğe mahkûm oldu.

İLETİŞİM KURMA İMKÂNI ELİNDEN ALINMIŞ OLDU

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yurttaş, 75 yaşındaki işitme engelli annesinin kullandığı iki cihazın da arızalandığını ancak işitme merkezlerinin kapalı olması nedeniyle cihazları tamir ettiremediklerini anlattı. İşitme merkezlerinin kapalı olmasına tepki gösteren yurttaş, “Sağlıkla alakalı hizmet veren yerler neden kapatılır, anlamakta zorlanıyorum. İşitme problemi olan birinin cihazında sıkıntı olunca nereden hizmet alacak? Bu insanları yasak bitene kadar sessizliğe mahkûm etmek hangi vicdana, akla sığar?” diye sordu.


Yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Annem hiçbir şeyi duymuyor. Annemin kulaklıkları annemin dışarıya açılması demekti; ama tam bayram üzeri ailesiyle iletişim kurma imkânı da elinden alınmış oldu. Sağlık Bakanlığı’nın 184 numaralı iletişim merkezi ve Vefa Sosyal Destek Grubu da bize yardımcı olamadı. Ne yeni cihaz alabiliyoruz ne de bozulan cihazları tamir ettirebiliyoruz.”

ENGELLİ ÖĞRENCİLER ONLİNE EĞİTİM ALAMIYOR

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’nden yapılan açıklamada da birçok işitme engelli yurttaşın mağdur olduğu ifade edildi. Yapılan açıklamalarda yurttaşların mağduriyetine ilişkin şu örnekler sıralandı:

♦ Kocaeli Gölcük’de iki yaşında bir bebeğin işitme cihazı pil kapağı yerinden çıktığı için çalışmıyor. Tamiri bir, iki dakikalık işlemle mümkün ancak hizmet verecek işitme merkezi kapalı.

♦ 16 yaşındaki öğrencinin her gün canlı dersi var. Cihazını suya düşürdü. Cihazın boynuz hortum kısmı su içinde. Duyum alamıyor, işitmiyor. Acil bir şekilde cihazının bakımı ve temizliği gerekiyor. Yoksa cihazlar oksitlenecek ve tamamen çalışmaz duruma gelecektir.

♦ 9 yaşındaki bir öğrenci online eğitim görüyor ve cihazının hortumu kopmuş. Tamir ettiremiyor.

36 ÖRGÜT UYARDI DİKKATE ALINMADI

36 sivil toplum kuruluşu, tam kapanma sürecinde işitme merkezlerinin faaliyetlerine devam etmesi talebinde bulunmuştu. Yapılan ortak açıklamada, işitme merkezlerinin daha önceki kapanma dönemlerinde açık olduğu hatırlatılarak, “Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu, tam kapanma sırasında verdiği hatalı karardan geri dönmelidir” denilmişti.