17 üniversiteye rektör adaylığı başvurusu alacağını açıkladı. Buna göre 17 üniversiteye yeni rektör ataması yapılacak

17 üniversiteye yeni rektör ataması yapılacak

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) 17 üniversite için rektör adaylığı başvurularının başladığını açıkladı. Başvurular bugünden başlayarak 8 Temmuz'a kadar alınacak.

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde, rektör adayları için belirlenmiş olan şartları taşıyan adayların, bugünden itibaren 8 Temmuz mesai saati bitimine kadar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvuru yapmaları gerekiyor.

Rektör ataması yapılacak üniversiteler şu şekilde:

►Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi,
►Akdeniz Üniversitesi,
►Ankara Üniversitesi,
►Atatürk Üniversitesi,
►Çukurova Üniversitesi,
►Dicle Üniversitesi,
►Fırat Üniversitesi,
►Gazi Üniversitesi,
►Gaziantep Üniversitesi,
►İnönü Üniversitesi,
►İstanbul Teknik Üniversitesi,
►Karadeniz Teknik Üniversitesi,
►Ondokuz Mayıs Üniversitesi,
►Orta Doğu Teknik Üniversitesi,
►Sivas Cumhuriyet Üniversitesi,
►Trakya Üniversitesi,
►Yıldız Teknik Üniversitesine rektör ataması yapılacak.

REKTÖR ATAMALARI NASIL YAPILIYOR?

2018 yılına kadar devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanı'nca atanıyordu.

2018 yılında 703 nolu KHK'yla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'ndaki söz konusu madde “Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanır. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör ataması, mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılır” şeklinde değiştirildi. Böylece, üniversitelere dışarıdan rektör atılmasının da önü açılmış oldu.

Hali hazırda rektörlük atamaları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan ilanlara gelen başvuruların kurum tarafından değerlendirmesi ve seçtiği üç adayı Cumhurbaşkanına önermesiyle gerçekleşiyor. Bir ay için önerilenlerden birinin atanmaması ve YÖK'ün iki hafta içinde yeni aday göstermemesi halinde Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapıyor.

AA