A.P. isimli erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakılan 17 yaşındaki N.A. T.A. isimli astsubay tarafından da cinsel ilişkiye zorlandığını söyledi. Astsubay hakkında “kişini rızası var” denilerek soruşturma başlatılmadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Van Valiliği ise söz konusu astsubaya ilişkin iddiaları yalanladı.

17 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan erkek gözaltına alındı

Van'da devlet yurduna sığınan N.A. adlı çocuk, A.P. adında bir kişi tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığını söyledi. N.A. cinsel ilişkiye zorlayan T.A. isimli astsubayın ismini de savcıya vermesine rağmen “kişini rızası var” denilerek astsubay hakkında soruşturma başlatılmadı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Van'da aile şiddetinden kaçarak İlk Adım Cocuk Yurdu'na sığınan 17 yaşındaki N.A., cinsel istismara maruz bırakıldı. Yurtta gebe olduğu anlaşılması üzerine kurum içi bir soruşturma süreci başlatıldı. N.A.'nın Çocuk İzleme Merkezi'nde (ÇİM) ifadesi alındı. N.A, ÇİM'e verdiği ifadede A.P. adlı kişinin cinsel istismarına maruz bırakıldığını, T.A. adlı bir astsubayla da görüştüğünü, evinde kaldığını ve T.A'nın kendisini ilişkiye zorladığını anlattı. Bunun üzerine N.A.'nın ailesi yaşananlar hakkında bilgilendirildi.

Ardından N.A. ve annesi Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, A.P. adlı kişinin kendisini cinsel istismara maruz bıraktığını belirterek şikayette bulundu. N.A, yaşadıklarını tüm detaylarıyla savcıya anlattı.

‘ÇOCUĞUN RIZASI SÖZ KONUSU OLAMAZ’

N.A. savcıya verdiği ifadede, yaşadığı istismarı anlattı. Ancak, N.A.’nın T.A. isimli astsubaydan şikayetçi olmadığını söylemesi üzerine “kişini rızası var” denilerek, astsubay soruşturulmadı.

CMK tarafından görevlendirilen avukat ise, duruma itiraz ederek bir çocuğun rızasının söz konusu olamayacağını, askerden şikayetçi olunmazsa bile bu durumun bir istismar olduğunu hatırlatarak, asker hakkında suç duyurusunda bulunulması ve savcılığın kişiyi ifade çağırması gerektiğini kaydetti.

Savcı buna rağmen, N.A.'nın şikayetçi olmaması üzerine astsubay hakkında herhangi bir işlem yapmazken, A.P. hakkında ise tutuklamaya dönük arama kararı çıkarıldı.

VALİLİK ASTSUBAY İDDİALARINI YALANLADI

Van Valiliği, "bir astsubayın 17 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu" yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığığı açıklamasında bulundu. Valilikten yapılan açıklamada, haberde ismi geçen N.A'nın, ailevi sorunları nedeniyle 16 Temmuz'da Van İlkadım Çocuk Yurdu'na yerleştirildiği belirtildi.

31 Temmuz'da konakladığı yurttan izinsiz ayrılan N.A'nın, polis ekiplerince bulunarak yurda teslim edildikten sonra görevlilere cinsel istismara maruz bırakıldığı yönünde bilgi verdiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yurt görevlilerinin Van Cumhuriyet Başsavcılığına başvurusuyla, N.A'nın 25 Ağustos'ta Çocuk İzleme Merkezinde ifadesi alınmıştır. N.A, ifadesinde, 1 Ağustos'ta 3-4 yıldır sevgili olduğu 25 yaşındaki A.P. ile İskele mevkisinde buluştuğunu, A.P'nin kendisiyle rızası dışında cinsel ilişkiye girdiğini ve şikayetçi olduğunu ifade etmiştir. N.A, 2020 yılı içerisinde hatırlamadığı bir tarihte astsubay olduğunu ifade ettiği T.A. isimli birinin evine gittiğini, ancak cinsel bir birliktelik yaşamadığını ve T.A'dan şikayetçi olmadığını beyan etmiştir. Yapılan araştırmalarda ilimizdeki askeri birliklerde T.A. isimli bir astsubay olmadığı belirlenmiştir. Bazı basın organlarında ve sosyal medyada, astsubayın 17 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu yönünde yayımlanan haber gerçeği yansıtmamaktadır."

N.A'nın şikayetçi olduğu A.P'nin, Van Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Ahlak Büro Amirliği ekiplerince gözaltına alındığı bilgisine yer verilen açıklamada, olayla ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmanın devam ettiği vurgulandı.