İSİG Meclisi verilerine göre, AKP’nin iktidarda olduğu 17 yılda en az 23 bin 847 işçi hayatını kaybetti. İş cinayetlerinde can veren işçilerin aileleri, vicdanlı ve adalet duygusunu yitirmemiş herkesi bu ‘vahşete’ karşı mücadeleye çağırdı

17 yılda en az 23 bin 847 işçi yaşamını yitirdi: Bu vahşeti durduralım!

Adalet Arayan İşçi Aileleri, her ayın ilk pazar günü gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 88’incisini tutmak için dün İstanbul Beyoğlu’nda bir araya geldi. Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmaları yasaklandığı için 1Umut Derneği’nin önünde açıklama yapan aileler, bu yasağın hiçbir dayanağının olmadığını ve anayasal haklarını çiğnediğini vurguladı.

ÇADIR YANGINI DAVASINA ÇAĞRI

Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk, aileler adına yaptığı açıklamada, yalnızca bu yılın ilk dokuz ayında en az bin 320 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Çabuk, “Bu acı gerçeklik eşliğinde vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkes ‘iş cinayetleri vahşeti’ni anlayarak davranmalı” dedi.

İş cinayetleri davalarına ilişkin güncel bilgileri paylaşan Çabuk, 11 Mart 2012’de Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında 11 işçinin öldüğü çadır yangınıyla ilgili davaya 22 Kasım’da devam edileceğini duyurdu. Bu duruşmada bilirkişi raporunun beklendiğini belirten Çabuk, “İş cinayetleri son bulsun diyen herkesi duruşmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

‘SOMA MADEN İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ’

Çabuk, Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak Soma Katliamı’nın ardından işten atılan ve tazminat hakları için Manisa Kırkağaç’ta jandarma ablukası altında direnişlerini sürdüren 3 bin 500 maden işçisinin yanında olduklarını dile getirdi. Ankara’ya yürümeleri engellenen işçileri 19 Ekim’de ziyaret ettiklerini aktaran Çabuk, şunları kaydetti:

“Hakkını arayan işçilerin yollarının kesilmesine, önlerine barikatlar kurulmasına karşıyız. Bu haksız uygulamaya son verilerek işçilerinin yollarının tez vakit açılmasını, 5 Kasım’da Enerji Bakanlığı’nda yapacakları görüşmede mücadelelerinin karşılığı olan haklarını almalarını istiyoruz. Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız. Başka Soma’lar olmasın diye herkesi maden işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.”

HAVALİMANINDA İŞ GÜVENLİĞİ SAĞLANSIN

Adalet Arayan İşçi Aileleri’nden İdris Çabuk, son olarak İstanbul Havalimanı’nda DHL Kargo firmasının taşeronu Berko İnşaat’ta havalandırmacı olarak çalışan 18 yaşındaki Mehmet Aydın’ın 31 Ekim’de asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bu iş cinayetinin ardından 300 işçinin iş bıraktığına dikkat çeken Çabuk, “Yürüyüş yollarında aydınlatma olmadığını, cep telefonu ışığı ile yürümek zorunda kaldıklarını, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını, asansör boşluğunun kapatılmadığını ve sabitlenmediğini anlatan işçiler, gerekli önlemler alınmazsa 4 Kasım Pazartesi gününe kadar işbaşı yapmayacaklarını söylediler. Daha insani koşullarda çalışmak isteyen, yaşam haklarına sahip çıkan işçilerin haklı mücadelelerinde yanındayız” ifadelerini kullandı.

BU TABLO SİZİN ESERİNİZ!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 17 yıllık AKP iktidarında en az 23 bin 847 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İSİG Meclisi, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, iş cinayetlerinin yıllara göre dağılımını gösteren bir grafikle birlikte şu ifadeleri kullandı: “Bu tablo sizin eseriniz. İşte ‘yerli ve milli iş cinayetleri rejimi’nin sonucu. 17 yıllık AKP iktidarında en az 23 bin 847 işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetleri, düşük ücretler, işsizlik, grev yasakları… İşçiler için başka ne yaptınız?”