177 öğrenciye haksız eğitim yardımı yapıldı

İsmail ARI

Sayıştay Başkanlığı’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü 2020 Yılı Denetim Raporu’nda, Formula 1 Pisti İhalesinden haksız yere verilen burslara kadar birçok çarpıcı tespite yer verildi. Sayıştay’ın denerim raporunda, “Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2’nci Bölge Müdürlüğü tarafından 20 Mart 2003 tarihinde bir şirkete ihale edilen Formula 1 pistinde, sözleşmede öngörülen otel ve konaklama evlerinin yapılmadığı” belirtildi.

Ancak, buna rağmen ihaleyi alan ama otel ve konaklama evlerini yıllardır inşa etmeyen şirkete bir yaptırım uygulanmadı. Sayıştay, 177 öğrenciye haksız yere eğitim yardımı yapıldığını belirledi. Sayıştay’ın denetim raporunda, “bazı öğrencilerin haksız yere eğitim yardımına hak kazandığı görülmüştür” denilerek, “Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda örgün eğitim gören öğrencilere yapılan eğitim yardımıyla şehit çocuğu olmamasına rağmen toplam 177 öğrencinin haksız yere eğitim yardımı aldığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Sayıştay denetçileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan taşınmaz kiralamalarında Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan uygun görüşün alınmadığını tespit etti. Ayrıca, otopark, benzinlik olarak kiraya verilen taşınmazlarda, bu fonksiyonlarına ek olarak oto yıkama, oto kuaför gibi ek ticari faaliyetlerin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün izni olmadan yapılarak fonksiyon değişikliğine gidildiği, bu duruma rağmen kira bedellerinin güncellenmediği saptandı.