Ekvador'da yerlilerin başkenti kuşatarak sürdürdüğü ulusal grev 18’inci günde kazanımla sonuçlandı. Kilisenin arabulucu olduğu krizde sağcı yönetim ile yerliler arasında anlaşma imzalandı. Yerliler başkentten ayrıldı.

18 günde zafer!
Fotoğraf: AA

Güney Amerika ülkelerinden Ekvador'da ulusal grev kapsamında 18 gündür devam eden protestolar sona erdi. Hükümet ve yerli temsilcileri eylemleri bitirme konusunda anlaştı. Başta yerliler olmak üzere binlerce kişi, eğitime daha fazla bütçenin ayrılması, akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi, gıda fiyatlarının kontrol altına alınması, yerli topraklarındaki madencilik faaliyetlerinin durdurulması gibi taleplerle hükümeti protesto ediyordu.

Yerli temsilcilerle eylemleri bitirme konusunda anlaşan hükümet, şiddetli protestolara yol açan sorunların çözümü konusunda daha fazla adım atmayı taahhüt etti. Yerliler imzalanan anlaşma sonrası grevlerine son vererek başkent Quito'dan ayrıldı.

KİLİSE ARABULUCU OLDU

İki haftayı aşkın süredir devam eden ulusal grevin bitirilmesi için Katolik Kilisesi devreye bgirerek artabulucu olmuştu. Anlaşmaya Hükümet Bakanı Dr. Francisco Jiménez Sánchez, Yerli Halklar Konfederasyonu Başkanı Leonidas Iza, Evanjelik Yerli Halklar ve Örgütler Konseyi Başkanı Eustaquio Tuala, Ulusal Yerli ve Siyah Köylü Örgütleri Konfederasyonu temsilcisi Gary Espinoza ve Ekvador Piskoposluk Konferansı Başkan Yardımcısı sıfatıyla arabulucu olarak Alfredo Espinoza Mateus imza attı. Anlaşma kapsamında yerlilere olağanüstü hal ilanının kaldırılması, benzin fiyatlarında galon başına 15 sent indirime gidilmesi, temel gıda maddelerine erişim, güvenlik sorunlarının çözülmesi ve diğer hizmetlerin iyileştirilmesine yönelik sözler verildi.

90 GÜNLÜK DİYALOG MASASI

Devlet Başkanı Guillermo Lasso, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hepimizin özlemini duyduğu yüce değerlere ulaştık. Ülkemizde barış var, grev sona erdi. Şimdi birlikte bu barışı ilerletmeye, herkesin iyiliği ve esenliği için fırsatları dönüştürme görevine başlıyoruz" ifadesini kullandı.

Yerli örgütleri tarafından yayımlanan açıklamada da olağanüstü halin kaldırılması, fiyat pahalılığının kontrol altına alınması, sağlık hizmeti ile ilgili önlemler alınması, akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi, yerli topraklarındaki madencilik faaliyetlerine dair kararnamelerde bazı iptal ve değişiklik kararları ile yerli topraklarının korunmasına dair çeşitli kararlar alındığı duyuruldu.

Anlaşmada, tarafların anlaşmaların takibi ve 10 maddede sunulan taleplerin çözümü için taraflarca belirlenen bir metodoloji ile 90 gün sürecek bir diyalog masası kurmayı kabul ettikleri belirtildi.

Sağcı Lasso hükümetinin IMF destekli ekonomi politikaları ile hayat pahalılığı protesto eden yerli örgütleri 13 Haziran’da “ulusal grev” ilan ederek sokaklara çıktı. Yerlilere bazı sendikalar, siyasi ve sosyal örgütler ile kadın ve gençlik örgütleri de katıldı. Ülkenin birçok bölgesinde on binlerce yerli başkent Quito’ya yürüyerek iki milyonluk kentte kamp kurdu. Lasso hükümeti OHAL ilanları ve şiddetle protestoları bastırmaya çalışsa da başarılı olamadı. Protestolara yönelik saldırılar sonucu 7 kişi yaşamını yitirdi. Lasso gösterileri darbe girişimi olarak değerlendirmişti.

AA