Yıllarca Meke Gölü’nün kurutulmasına göz yuman AKP’li Konya Belediyesi şimdi 18,4 milyon TL harcayarak ‘arıtılmış atıksuları’ göl havzasına taşıyacak. Göl Uzmanı Kesici ise “Bu proje hiçbir işe yaramayacak” dedi.

18 milyon TL’ye göle su taşıyacaklar
Fotoğraf: AA

İsmail ARI

Konya’nın Karapınar ilçesinde, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması ile oluşan Meke Gölü neredeyse tamamen kurudu. 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü, 2000’li yılların başından itibaren yağışların azalması ve tarım için kuyulardan su çekilmesi sonucu yer altı su seviyesinin azalması nedeniyle kurumaya başladı.

İktidar, ilgili bakanlıklar ve AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi ise gölün kurumasına göz yumdu. Şimdi de Konya Büyükşehir Belediyesi, göl havzasını yeniden suyla doldurmak için milyonlarca liralık bir proje hazırladı.

MİLYONLAR HARCANACAK

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Konya Büyükşehir Belediyesi, “Meke Gölü’nün Arıtılmış Atıksu İle Beslenmesi” projesinin birinci etabı için 8 Kasım tarihinde ihale düzenledi. İki şirketin katıldığı ihaleyi 18,4 milyon TL teklif veren Online Çevre Proje İnşaat Şirketi aldı. Proje kapsamında bir de arıtma tesisi inşa edilecek.

SADECE SU BİRİKİNTİSİ

Milyonlarca liralık projeyi BirGün’e değerlendiren Göl Uzmanı Erol Kesici, “Bu projeyle gölün hayat bulmasının mümkün değil” dedi. “Meke Gölü bir doğal göldü ve bu şekilde tekrar oluşturulamaz” diyen Kesici, “Meke Gölü’nün 10 binlerce yıllık bir geçmişi var. Göl çevresiyle ve yeraltı sularıyla bir bütündü. Boş olan bir alana su vermekle o alanı göl yapamazsınız. Şimdi o alanı sulak alana dönüştürecekler. Sadece havuz benzeri bir su birikintisi oluşturacaklar orada. Şunun farkına varmak lazım, Meke Gölü artık yok” ifadelerini kullandı.

PROJE EKONOMİK KAYIP

Meke Gölü için yıllarca yetkilileri uyardığını da belirten Kesici şunları da söyledi: “Hep uyardık ama ‘bu sene bol yağışlı geçecek’ dediler. Konya havzasında göllerin bu hale gelmesinin nedeni kurak alanda sulak tarım yapılmasıdır. Orası volkanik bir göl. Yakın zamanda orda göçmelerin, obrukların oluşması da olasıdır. Meke Gölü kuruduğu için obrukların sayısı artacak, kuraklık artacak. Bu projeyle gölün içine canlıyı nereden getirecekler? Kendiliğinde oluşmayacak canlılar. Bu projeyle harcanacak para bilimsel projelere harcanmalı. Günü kurtarmak için yapılan bir proje bu.”

***

DİPSİZ GÖL’DE DE YAPILDI

2019’da da Gümüşhane'de define arayan iki kişi 12 bin yıllık Dipsiz Göl'de Gümüşhane Valiliği'nin verdiği izinle kazı yapmıştı. Gümüşhane Müze Müdürü ile jandarma yetkililerinin de eşlik ettiği kazı gölün kurumasına neden olmuştu. Konu ülke gündemine oturunca da göl alanına, yandaki dereden su taşınmıştı.