Kırklareli’de 180 milyon yıllık Dupnisa Mağarası'na yapılmak istenen apart otel prpjesine karşı Kırklareli Valisi ve İl Genel Meclisi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

180 milyon yıllık Dupnisa’da yapılaşmaya onay verenlere suç duyurusu

HABER MERKEZİ

Kırklareli’de 180 milyon yıllık Dupnisa Mağarası'na yapılmak istenen apart otel projesine yönelik tepkiler sürüyor. Istranca Ormanları'nda uzun yıllardır mücadele veren Seda Elhan ve Seçkin Barbaros ile Mağaracı Merve Bayramoğlu tarafından Dupnisa Mağarası'nda yapılaşma kararına onay veren Kırklareli Valisi ve İl Genel Meclisi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı: "Kırklareli İl Özel İdaresi tarafından yap-işlet-devret modeliyle inşaat çalışmaları başlayan restoran, bungalov evleri ve otopark projesi koruma altına alınan Avrupa Kırmızı Orman Karıncası'nın yuvalarına zarar vermekte. Yüksek koruma statüsüne sahip yarasa türlerinin yuvalama ve beslenme alanları yasalara aykırı şekilde devam eden inşaat çalışmaları sebebiyle zarar verilmekte. Çalışmalar kapsamında izinsiz ağaç kesimi yapılmakta."

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin en önemli mağaralarından olan Kırklareli, Demirköy’deki Dupnisa Mağarası ve çevresi, bilinçsiz yapılaşma tehdidi altında.

Mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait mağara mevkiinde bulunan bungalov evler ve otopark alanı, yap-işlet-devret modeli ile işletilmek üzere 10 Ağustos 2020 tarihinde açık arttırma ile kiraya verilmesi kararlaştırıldı. Dupnisa Mağarası bölgesinin turizm tesisi kurulmak üzere ihaleye çıkmasının ardından Kırklareli Kent Konseyi devreye girdi. Konsey, bilim insanlarına bölgeye ilişkin rapor hazırlattı ve raporu İl Özel İdaresi’ne sunup yeniden değerlendirmelerini istedi.

Kuzey Ormanları Savunması’nın (KOS) 5 Eylül’de bölgeye yaptığı ziyarette değerlendirme sonuçlanmadan çalışmalara başlandığı tespit edildi. Bölge aynı zamanda uluslararası sözleşmelerle koruma altında, doğal ve arkeolojik sit alanı.