185 bin oyuncak gümrükten döndü

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ithal edilen ve tehlike saçan oyuncaklar ile uygunsuz üretim nedeniyle satışına izin verilmeyen tekstil ürünlerinin istatistiklerini paylaştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde yapılan denetimler sonucunda oyuncaklarda ve tekstil ürünlerinde tespit edilen kimyasalları sordu. Tanrıkulu’nun önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Pekcan, 185 bin oyuncakta kimyasal ize rastlandığını ifade etti.

İthal oyuncakların Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden ithalat aşamasında olarak denetime tabi tutulduğunu ifade eden Pekcan, “Yapılan denetimlerde oyuncakların elektriksel, fiziksel, mekanik, kimyasal ve alevlenebilirlik özelliklerinin çocuklar için risk unsuru taşıyıp taşımadıkları kontrol edilerek söz konusu Yönetmeliğe uygun olmayan ürünlerin ithal edilmesine izin verilmemekte. 1 Ocak’tan 28 Haziran’a kadar 185 bin adet ürün uygunsuz bulunarak ithaline izin verilmemiştir” dedi.

Piyasada bulunan oyuncakların da denetlendiğini ifade eden Pekcan, “37 parti oyuncak grubunun denetlenmesi sonucu bir parti ürün güvensiz, 15 parti üründe ise teknik düzenlemeye aykırılık tespit edildi” diye konuştu.