Ankara Katliamı’nı 12 Ekim’de Çağlayan Adliyesi’nde protesto ettikleri için haklarında soruşturma açılan 19 avukat bugün ifade verecek

19 avukat ifade vermek için adliyede: Suruç’un, Ankara’nın failleri dururken, biz mi?

ZEYNEP YÜNCÜLER- yunculerzeynep@gmail.com

10 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirilen barış mitingine IŞİD üyesi 2 canlı bombanın saldırısı sonucu 107 yurttaşın katledilmesini, 12 Ekim’de Çağlayan Adliyesi’nde protesto ettikleri için haklarında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’, ‘Terör örgütü propagandası yapmak, 2911 sayılı kanuna muhalefet’ suçlamalarından soruşturma açılan 19 avukat bugün saat 10.00’da ifade verecek.

Savcılık, emniyete yazdığı yazıyla eyleme katılan avukatların kimliklerinin tespit edilmesini istemesinin ardından, Güvenlik Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü eyleme katılan yüzlerce avukat arasından savcılığa 19 avukatın ismini bildirmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine açılan soruşturma tutanağında, söz konusu 19 avukatın 12 Ekim günü protesto sırasında “Hırsız katil Erdoğan” sloganını attıkları için ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve adliye içinde eylem yaptıkları için ‘2911 Sayılı Kanu’na Muhalefet’ suçlamaları yöneltildi.

Basın açıklaması anı tutanakta
Soruşturma dosyasında, hangi örgüte ve nasıl olduğu belirtilmemiş olmasına rağmen ‘terör örgütü propagandası yapmak’ da bulunuyor. Dosyada dikkat çeken bir diğer kısım ise; 19 avukatın adliyede eylem günü görüntülerinin an be an kayıt altına alınıp, görüntülerin halka içine alınarak seçilmiş olması. Hakkında soruşturma açılan Av. Sezin Uçar’ın eylem günü adliye önünde grup adına yaptığı basın açıklamasından bir görüntü yer alıyor. Dosyaya giren bu görüntü Av. Uçar için Emniyet Müdürlüğünce bir ‘suç’ teşkil ediyor. İfade öncesi BirGün’e konuşan Av. Uçar, “Savcıya da ifade edeceğiz, bugün Suruç Katliamı’nın ve Ankara Katliamı’nın failleri orta yerde dururken biz mi suçlu olduk?” diyerek tepkisini dile getirdi. Av. Uçar, “Alelacele hakkımızda soruşturma başlatıldı. Zaten, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçu artık şaşırtıcı değil, her gün görüyoruz. Düşüncelerini ifade eden akademisyenlere, gazetecilere, çoluğa çocuğa karşı anında soruşturma açılıyor. O gün yüzlerce avukatın içinden biz 19 kişi kurum temsiliyeti bakımından seçildik. Neden; Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden, Ezilenlerin Hukuk Bürosu’ndan, Çağdaş Hukukçular’dan meslektaşlarımız var. Yani, biz özellikle seçildik” ifadelerini kullandı.