TMMOB 19 Eylül 1979 iş bırakma eyleminin 40’ıncı yıldönümünü kutladı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz: 19 Eylül, mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadıkları ülkenin geleceği hakkında söz sahibi olduklarını gösterdikleri tarihtir.

19 Eylül geleceğimize sahip çıktığımız gündü

BİRGÜN ANKARA

TMMOB üyesi mimar, mühendis, şehir plancıları, dün 19 Eylül 1979 iş bırakma eyleminin 40’ıncı yıldönümü nedeniyle 20’den fazla ilde basın açıklamaları gerçekleştirdi. Ankara’da da “Teoman Öztürk Anısına 19 Eylül’ün 40. Yılı Buluşması” etkinliği düzenlendi. İMO Teoman Öztürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe 1979 döneminin TMMOB yöneticileri ve oda başkanları katıldı.

BİNLER İŞ BIRAKTI

Etkinlikte açılış konuşması yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TMMOB’nin çağrısıyla örgütlenen 19 Eylül iş bırakma eyleminin 55 il merkezinde 740 farklı kamu işletmesinde 100 bine yakın teknik elemanın katılımıyla gerçekleştirildiğini anımsattı.

Ekim 2010’da alınan karar doğrultusunda 19 Eylül’ü her yıl “TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” olarak kutladıklarını belirten Koramaz, “TMMOB’nin 18’inci çalışma döneminde Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Teoman Öztürk, TMMOB’nin kuruluşunun ve mücadele anlayışının sembolü oldu. 19 Eylül 1979 tarihinde gerçekleştirilen bu görkemli eylem de bu mücadeleci geleneğin ürünüdür” diye konuştu.

FORUMLAR HEYECAN YARATTI

Koramaz, 19 Eylül iş bırakma eylemi öncesi yapılan TMMOB genel kurulunda, ‘kamuda çalışan teknik elemanların grevli-toplu sözleşmeli sendikal hakları için ortak mücadelesi’ konusunda işyerlerinde forumlar düzenlenmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Forumların TMMOB’nin örgütlü olduğu işyerlerinde örgütlendiğini anımsatan Koramaz, şunları söyledi:

“Bu forumların işyerlerinde gördüğü ilgi ve yarattığı heyecan, teknik eleman mücadelesinin yüksek potansiyelini gözler önüne serdi. 19 Eylül 1979 tarihinde gerçekleştirileceği ilan edilen bir günlük iş bırakma eylemi, ortaya çıkan bu kolektif kararlılık ve özgüvenin ürünü oldu. İş bırakma eylemine 100 bine yakın teknik eleman katıldı.”

DÖNEMİN TANIKLARI ANLATTI

Daha sonra Oğuz Türkyılmaz moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda o dönemin tanıkları özetle şunları anlattı:

“Mesai başlangıcında yapılan bilgilendirme toplantıları sonrasında işyerleri önünde halaylarla, sloganlarla, pankartlarla gerçekleştirilen iş bırakma eylemini, teknik elemanların yanı sıra diğer çalışanlar da destekledi. İşyerlerindeki etkinlikler sonrasında Başbakanlığa toplu dilekçe gönderimi için il merkezlerindeki PTT binaları önünde uzun kuyruklar oluşturuldu. DİSK, TÖB-DER, TÜM-DER, TÜTED, Halkevleri, Köy-Koop gibi çok sayıda örgütün de desteklediği iş bırakma eylemi, emekçi kesimlerle buluşması açısından önemli bir dönemeç oldu.”

19-eylul-gelecegimize-sahip-ciktigimiz-gundu-626997-1.19-eylul-gelecegimize-sahip-ciktigimiz-gundu-626998-1.