18'inci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, düzenlenen törenle başladı. Festivalde, emek temasının yanında toplumsal cinsiyet eşitliği, kent/çevre, göç/mültecilik ve insan haklarını ele alan 19 ülkeden 83 film gösterilecek.

19 ülkeden 83 film festivalde buluştu
Festivalde ‘Bir Kar Tanesinin Ömrü’ de gösterilecek filmler arasında.

Haluk SAĞKAL 

Bu yıl 18'ncisi düzenlenecek Uluslararası İşçi Filmleri Festivali dün Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başladı. Bir hafta zürevek olan festivalde toplam 83 film izleyiciyle buluşacak.

Festivalin açılış töreni Şişli Belediyesi’ne ait Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sunuculuğunu oyuncu Bülent Emrah Parlak üstlendiği gecede, müzik grubu Seyyah sahne aldı.

58’i yerli, 25’i yabancı filmlerden oluşan seçkide Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 19 ülkeden, 21 uzun metrajlı, 62 kısa ve orta metrajlı kurmaca, belgesel ve animasyon film yer alıyor.

İçlerinde "Bir Kar Tanesinin Ömrü", "Lacivert Gece", "Yaban", "Aga", "Zero Fucks Given" gibi uzun metraj kurmaca filmlerinin yanında, "Yaramaz Çocuklar", "Aşk Mark ve Ölüm", "Her Şey Dahil", "Fatma’dan 40 yıl Sonra", "İşçilerin Haziranı", "The Other Half" gibi uzun metrajlı belgeseller de bulunuyor.

Festivalin bu yılki açılış filmi Cem Kaya’nın yönettiği ‘Aşk, Mark ve Ölüm' belgeseli oldu. Film, Almanya'ya misafir işçi (Gastarbeiter) anlaşmasıyla göç eden Türkiyeli işçilerin ve sonraki kuşakların yaşamını 'gurbetçi müziği' teması etrafında çok sayıda arşiv görüntüsünü kullanarak anlatıyor.

FİLM SEÇKİSİ

Festivalin bu yılki seçkisinde Türkiye dâhil 19 ülkeden, 21 uzun metrajlı, 62 kısa ve orta metrajlı kurmaca, belgesel ve animasyon film yer alıyor. İçlerinde Bir Kar Tanesinin Ömrü, Lacivert Gece, Yaban, Aga, Zero Fucks Given gibi uzun metraj kurmaca filmlerinin yanında Yaramaz Çocuklar, Aşk Mark ve Ölüm, Her Şey Dahil, Fatma’dan 40 yıl Sonra, İşçilerin Haziranı, The Other Half gibi uzun metraj belgeseller de bulunuyor. 

***

GÖSTERİMLER ÜCRETSİZ

Festivalin İstanbul ayağı Sinematek/Sinema Evi, Fransız Kültür Merkezi, Tasarım Atölyesi Kadıköy ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşecek Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin çevrimiçi gösterim ve etkinlikler ise festivalin YouTube kanalından takip edilebilecek. Afiş tasarımını Mahir Akkoyun’un üstlendiği festivalde gösterimlerin tamamı ücretsiz. 18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.