1938'de Zini Gediği'nde katledilenler anıldı

1938’de Erzincan Surbahan ve çevre köylerinden toplanarak Zini Gediği'nde öldürülenler anıldı.

Erzincan’ın Kılıçkaya Köyü’nde (Surbahan) toplananlar bir kez daha “Sevdiklerine mezar, devletten özür” taleplerini yineledi.

Olayın 81. yılında yapılan anmada Zini Gediği İnisiyatifi, "Cesetler kurda, kuşa, yılanlara yem oldu. Kendilerine bir mezar taşı ve kefen fazla görüldü. Hukukdışı bir şekilde öldürülen atalım arımızın kemikleri hala açıkta durmaktadır. Ortada duran kemikler vicdanımızı sızlatmakta ve her gördüğümüzde yaramızı yeniden kanatmaktadır," açıklamasında bulundu.

1938-de-zini-gedigi-nde-oldurulenler-anildi-611450-1.

"81 yıldır Zini'de -kefensiz ve mezarsız- yatmakta olan masumları anmak, açıkta duran kemiklerin DNA testlerinin yapılarak bizlere teslim edilmesi ve onları inancımızın gerektirdiği gibi defn etme talebimizi dillendirmek için, 8 Ağustos 2019 Perşembe günü saat: 15.00 de Erzincan'ın Kılıçkaya Köyünde biraraya geldik" diyen anma katılımcıları şu açıklamalarda bulundu:

"Zaman mağdurların, babasız, kocasız, sevgilisiz, kardeşsiz kalmışların yarasını nasıl sarmadıysa, faillerin yaptığı caniliğin üzerini de örtmedi. Bu ağır travma durumundan mağdurlar ve devlet olarak kurtulmak gerektiğini anmamızda dillendirdik.

Geleneksel olarak her yıl yapılan Zini Gediği anmamıza katılan, katkı sunan siyasi partilerimize, sendikalarımıza, odalarımıza ve tüm demokrasi güçlerimize desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz."

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu 2. Başkanı ve Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kılıçkaya da anmaya katıldı.