Kıbrıs Barış Herakatı sonrasında kapatılan Maraş’ın bir bölümü, bugün halkın kullanımına açılıyor. Karar, Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak seçimlerden beş gün önce gelmişti.

1974’ten beri kapalı tutulan Maraş’ın bir bölümü halka açıldı

Kuzey Kıbrıs sınırları içerisinde yer alan ve 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin bir bölümü bugün halkın kullanımına açıldı.

1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen ve yerleşime kapatılan Maraş'ın kademeli olarak açılım süreci başlıyor.

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, dün Ankara ziyareti sırasında Maraş'ın açılmasıyla ilgili kararı duyururken Maraş'ın açılmasına dair hazırladıkları yol haritası doğrultusunda çalışmaları bir aşamaya getirdiklerini ve ilk somut adımı attıklarını kaydetmişti.

Tatar, "Kendi toprağımızın kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak üzere fiilen çalışmalarımızı başlatıyoruz" demişti.

Adeta hayalet bir şehre dönüşen Maraş'a böylece ilk can suyunu verdiklerinin altını çizen Tatar, "İnşallah perşembe günü sabah saatlerinde Maraş sahilinden istifade etmeye hep birlikte başlayacağız" diye konuşmuştu.

1974-ten-beri-kapali-tutulan-maras-in-bir-bolumu-halka-acildi-790126-1.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Mülkiyet haklarına saygı gösterilerek yürütülen çalışmaların bir an önce sonuçlandırılarak Maraş'ın bütünüyle kullanıma açılmasını temenni ediyoruz. Bu konuda KKTC makamlarına her türlü desteği vermeye hazırız" demişti.

BM, GÜNEY KIBRIS, YUNANİSTAN VE RUSYA’DAN TEPKİ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, BM Genel Sekreteri'nin Sözcüsü Stéphane Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Maraş'ın açılma kararından kaygı duyduğunu aktardı.

Sözcü açıklamasında, "Genel Sekreter, Ada'da tansiyonun yükselmesine neden olabilecek ve diyalog ortamına geri dönülmesi ya da müzakerelerine ileride başarıya ulaşmasını akamete uğratabilecek tek taraflı eylemlerden kaçınılması gerektiğinin altını çiziyor. Tüm taraflara aralarındaki görüş ayırlıklarını çözmek için diyalog kurma çağrısı yapıyor ve tarafları bir araya getirmeye hazır olduğunu yineliyor" dedi.

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis de Maraş'ın açılması kararının BM kararlarının ihlâli anlamına geldiğini söylüyor.

Yunanistan'dan yapılan açıklamalarda da Maraş'ın açılmasının Ada'da diplomatik çözümü tehlikeye attığı vurgulandı.

Maraş'ın halka açılmasına tepki gösterenler arasında Rusya da vardı.

Çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kuzey Kıbrıs'ın bu kararının 'kabul edilemez' olduğu ifade edildi ve Kremlin'in gelişmelerden ciddi endişe duyduğu belirtildi.

Söz konusu karar, Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak olan seçimlerden beş gün önce gelmişti.

Bir dönemin en gözde tatil yöresi ve Hollywood yıldızlarının uğrak yeri olan kapalı Maraş, Ada'yı ikiye ayıran yeşil hat üzerinde ve bir tampon bölge konumunda bulunuyor.

46 yıldır kapalı olan ve "Hayalet Şehir" olarak da anılan Maraş, yıllardır devam eden Kıbrıs müzakerelerinde pazarlık konusu oldu.