2. Axtamara Film Günleri organizasyonundan gelen bildirgeyi okurlarımla paylaşıyorum;
Van Büyükşehir Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nin ortak çabasıyla 10-15 Kasım 2015 tarihleri arasında ikincisini gerçekleştireceğimiz Axtamara Film Günleri’nde halkımızın ilgiyle izleyeceği bir program oluşturduğumuzu düşünüyoruz.

“Binbir Renk İçin Varız” şiarıyla başlayacak “Film Günleri”, Wan’ın çok renkli ve çok çeşitli kültürüne yakışan, filmlerin, konserlerin, atölyelerin yer aldığı zengin bir programla, altı gün boyunca Wan halkımıza ev sahipliğini yapacaktır.

Endüstriyel sinema dağıtım ağı içerisinde gösterim olanağı bulamayan, fastfood kültüre karşı alternatif duruşu olan, direnişi anlatan ve umut vaadeden birçok kısa film, belgesel film, uzun metraj film festival programımızda yer alacak ve halkımızla buluşacaktır. Axtamara Film Günleri, bağımsız sinema üretimlerini, geniş bir seyirci kitlesi ile buluşturmayı hedefleyen bir mecra olmayı amaçlamaktadır. Sinemanın yaşama şahitlik ettiği fikri ile örülen Film Günleri, film ekibinin yarattığı yaşam şahitliğini geniş bir izleyici şahitliği ve ortaklığıyla daha da büyüteceğine inanmaktadır.

Etkinlikler kapsamında Yaşar Kemal adına üç gün sürecek bir öykü atölyesinin yanı sıra film günlerinin açılışı “Nujîn” belgeseli ile yapılacaktır. Gösterimler süresince yönetmen ve oyuncuların da izleyici ile birlikte olacağı etkinlikler kapsamında, Axtamara Adası’na gezi düzenlenecektir.

Axtamara film günlerinin farklı din, inanç, dillerin, renklerin daha özgür bir şekilde yaşayacağı bir ortam yaratılmasına, dayanışmayı artırarak bu renkliliğin devam ettirilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Dünyanın bütün renklerini ve çiçeklerini birlikte yaratacağımız bir bahçeye olan inancımızla sizleri selamlıyoruz. Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği.

Van Büyükșehir Belediyesi tarafından 10-15 Kasım tarihleri arası düzenlenecek olan “2. Axtamara Van Film Günleri” her yıl kendi dili ve kimliğiyle kültürel, sanatsal üretimlerde bulunan yeni nesil sinemacılar için önemli bir organizasyon olarak gerçekleștirilecektir. Van Büyükșehir Belediyesi, günümüz dünyasında kendini en iyi anlatma aracına dönüșen sinema sanatını değerlendirmek isteyen sinemacılara, tarihsel, siyasal ve ekonomik sebeplerle içine kapanmıș / kapanmak zorunda bırakılmıș bir halklar için dıșa açılmanın, varlığını anlatmanın, özgürleșmenin dilini yaratma fırsatını sunmaktadır. Yeni yetișmekte olan genç sinemacılar, ortaya koydukları umut verici eserlerinde, özgün hikayelerini, görsel zekaları ve sinemanın büyülü dili ile birleștirerek, geleceğin özgür sinemasını güçlü ve bașarılı bir șekilde inșaa etme yönündeki beklenti ve inancını pekiștiriyorlar. Geçmiște dengbéjlik geleneğiyle kültürel birikim ve zenginliğini, sözlü olarak geleceğe tașıyan Kürtler için de sinemanın görsel dili, șimdi bu ișlevi yürütecek en önemli sunumlardan biri olacaktır.

“2. Axtamara Van Film Günleri” sanatı iktidarların kușatmasının dıșına çıkararak halkla bulușturmayı temel hedefi olarak belirlemiștir. “2. Axtamara Van Film Günleri’ne” her yıl ilginin daha da artması bizlerin sorumluluğunu da arttırmaktadır. Bu bilinç ile “2. Axtamara Van Film Günleri” etkinliğini, film festivaline dönüștürülerek uluslar arası boyutlarıyla sinema camiasında prestijli bir organizasyon olması hedefine Van Büyükșehir Belediyesi olarak odaklanılmıștır.