2 binden fazla Türkiyeli Estonya'dan e-Oturum aldı

Türkiye'den 2 bin 200'ü aşkın kişi Estonya'dan e-Oturum aldı. Estonya, e-Oturum programını başlattığı Aralık 2014'ten bu yana 162 ülkede yer aldı.

e-Oturum programında verilen bilgiye göre, isteyenlerin dünyanın herhangi bir yerinden global bir Avrupa Birliği (AB) şirketi yönetebilmesine olanak sağlayan e-Oturum programını başlatan ilk ülke olan Estonya, girişimcilere AB'nin iş ortamına erişim imkanı sağlıyor. Türkiye'den e-Oturum yoluyla kurulan şirketlerin sayısı 550'yi aştı

Verilen bilgiye göre, şimdiye kadar Türkiye'den e-Oturum yoluyla kurulan şirketlerin sayısı 550'yi aşarken, Türkiye'den 2 bin 200'ü aşkın kişi, Estonya'dan e-Residency (e-Oturum) aldı.

Türkiye, e-Oturum nüfusu olarak 12. sırada bulunurken, kurulan şirket olarak 4. sırada yer alıyor. Türkiye, 2019 yılının en hızlı büyüyen pazarı olarak da dikkati çekiyor. Türkiye'deki girişimler özellikle pazarlama, tasarım, danışmanlık ve bilişim alanında faaliyet gösteriyor.

e-Oturum sahipleri kamu e-hizmetlerinden yararlanabiliyor

e-Oturum sahipleri, AB iş dünyasına katılmanın yanı sıra dijital kimlikleri ile kamu e-hizmetlerinden yararlanabiliyor.

Estonya'da e-Oturum'a sahip olanlar, internet üzerinden bir Estonya şirketi kurabiliyor, belgeleri ve sözleşmeleri dijital olarak imzalayabiliyor, imzalı belgelerin gerçekliğini doğrulatabiliyor, belgeleri şifreleyerek güvenli bir biçimde iletebiliyor, şirketi dünyanın herhangi bir yerinden yönetebiliyor, elektronik bankacılık ve uzaktan para transferi yapabiliyor, çevrim içi ödeme hizmeti sağlayıcılarına ulaşıyor ve ticari hizmet sağlayıcıları, global girişimciler gibi unsurlardan oluşan bir iletişim ağının içinde yer alarak şirketi büyütmek için gereken kaynaklara erişebiliyor.

e-Oturum nedir?

e-oturum, aslında orada yaşamasalar bile, yabancılara Estonya’da güvenli bir dijital ikamet başvurusunda bulunma imkânı veren programdır.

E-Oturum alma hakkını kazanan kişilere özel bir çip içeren dijital bir kimlik kartı verilir. Bu kart, Estonya kamu ve özel sektör hizmetlerini ve kaynaklarını kullanmalarını, belgeleri uzaktan imzalamalarını ve dosyaları şifrelemelerini sağlar.

Estonya’nın e-oturum programının güvenliği ve sadeliği, tüm dünyada bir başarı öyküsü haline geldi. Medya kuruluşları, program başladıktan hemen sonra çevrildi ve bu da insanların resmi bir lansmandan haberdar olmaları için kayıt olmalarını sağladı. 24 saat içinde, 168 farklı ülkedeki insanlar resmi bildirim için kayıt oldu. Daha sonra, resmi başvuru süreci gerçekten başladığında, 6.000'den fazla kişi başvurdu.

E-Oturum ile ne yapabilirsiniz?

  • Dijital olarak tüm doküman ve sözleşmeleri imzalayabilirsiniz
  • İmzalı belgelerin doğruluğunu onaylayabilirsiniz
  • Dokümanlarınızı şifreli bir şekilde gönderebilirsiniz
  • Ve En Önemlisi Estonya’da şirketinizi online başvuru ile uzaktan kurabilirsiniz. ( Geçerli bir Estonya adresi ve banka hesabınızın da olması gerektiğini unutmayın, bir sonraki başlıkta bu konuyu nasıl çözeceğiniz yazılı)
  • Şirketinizi dünyanın her yerinden yönetebilirsiniz.
  • E-bankacılık işlemleri ile uzaktan para transferleri işlemlerini yapabilirsiniz
  • Online ödeme servis sağlayıcıları ile irtibata geçebilirsiniz
  • Online olarak vergi beyanında bulunabilirsiniz. E-Oturumunuzu yapmış olmanız, vergi mükellefi ve kaydınızın yapılmış olduğu manasına gelmez. Çift vergilendirmeye maruz kalmamak için , bu konuda vergi uzmanlarından danışmanlık almanızı öneririm. Vergilendirme konusunda aşağıdaki başlıklarda belirtmiş olduğum ofis servis sağlayıcılarından danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.