İngiltere ile birlikte savaşı derinleştirmek için her türlü yolu kullanan ABD 2. Dünya Savaşı dönemi yasasını devreye soktu. ABD ve Polonya’nın Batı Ukrayna’ya asker konuşlandıracağı ileri sürüldü.

2. Dünya Savaşı yasası devrede

Dış Haberler Servisi

ABD yönetimi İngiltere ve diğer Batılı ülkelerle birlikte Ukrayna’daki savaşın daha da büyümesi için elinden geleni ardına koymuyor. Bir taraftan silah yardımı yapan Washington diğer yandan da ekonomik ve askeri yaptırımların şiddetini artırıyor.

Ukrayna’nın Rusya’yı vurması için teşvik eden ABD’de Temsilciler Meclisi Kiev’e silah ve askeri teçhizat gönderilmesini kolaylaştıracak "Ödünç Verme ve Kiralama Yasasını" devreye soktu. Senato'dan üç hafta önce oybirliğiyle geçen Ukrayna Demokrasi Savunması Ödünç Verme ve Kiralama Yasası 10'a karşı 417 oyla kabul edildi. Tasarı ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasıyla yasalaşmak üzere Beyaz Saray'a gidecek.

POLONYA DA YARARLANACAK

VOA News’teki habere göre tasarı, Washington'un müttefiklerine askeri teçhizat ödünç vermesi veya kiralamasına imkân veren İkinci Dünya Savaşı dönemi programını canlandırıyor. Programın ABD’nin de içinde yer aldığı müttefik devletlerin Hitler'i yenilgiye uğratmasına yardımcı olduğu ileri sürüldü. Tasarı, Ukrayna’nın yanı sıra Polonya ve diğer doğu Avrupa ülkeleri için de uygulanabilecek.

Savaş çığırtkanı Kongre üyeleri tasarının, tıpkı 80 yıl önce olduğu gibi, ABD şirketlerine bürokratik engelleri aşmak zorunda kalmadan müttefik ve ortak ülkelere hızlı bir şekilde ikmal yapılması imkânını vererek işlemesini istiyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de ABD yönetiminin Ukrayna'ya askeri yardım için yalnızca 250 milyon dolar harcayabileceğini, bunun da mart ayında Kongre tarafından bu amaç için tahsis edilen 3.5 milyar dolardan geriye kalan tek şey olduğunu söyledi.

ABD ile savaşı en çok isteyen taraflardan olan İngiltere ise Doğu Avrupa’ya asker göndermeye devam ediyor. İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, ülkesinin askeri tatbikatlara katılmak üzere Doğu Avrupa'ya 8 bin askeri personel göndereceğini söyledi.

ABD’NİN SİNSİ PLANLARI

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ise Polonya ve ABD'nin Ukrayna'ya yönelik planları hakkında bilgi sahibi olduklarını kaydetti. Varşova ve Washington'un Ukrayna'nın bir kısmının Polonya'nın kontrolüne geçmesini öngören planlar yaptığını söyleyen Narışkin, "Polonya yönetiminin hesaplarına göre Ukrayna'nın batısında yapılacak önleyici tahkimat, büyük ihtimalle ülkenin bölünmesine yol açacak. Bu sırada Varşova, 'Polonyalı barış güçlerinin' gireceği bölgeleri fiilen kontrol altına alacak" ifadelerini kullanmıştı.

NATO KAPILARI AÇMADI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da, “NATO’nun kapısını çaldık ama kapı hiç açılmadı” diyerek, ülkeleri Ukrayna’ya sağlayacakları güvenlik garantileri konusunda karar vermeye çağırdı.