SORU: Cumartesi-pazar tatil olan bir firmada çalışmaktayım. Cuma ya da pazartesi ücretsiz izin aldığımda işyerim 2 günlük yevmiyemi kesiyor, bu yasal mı? Bilgi verirseniz çok sevinirim. İşvereniniz tarafından size yapılan uygulama doğru bir uygulama değildir. İşçinin işveren tarafından verilen izne (bu izin ücretsiz izin olsa dahi) istinaden hafta tatilini de kesmesi ve 1 günlük izine […]

SORU: Cumartesi-pazar tatil olan bir firmada çalışmaktayım. Cuma ya da pazartesi ücretsiz izin aldığımda işyerim 2 günlük yevmiyemi kesiyor, bu yasal mı? Bilgi verirseniz çok sevinirim.

İşvereniniz tarafından size yapılan uygulama doğru bir uygulama değildir. İşçinin işveren tarafından verilen izne (bu izin ücretsiz izin olsa dahi) istinaden hafta tatilini de kesmesi ve 1 günlük izine karşılık 2 günlük kesintiye gitmesi yasal olmayan bir uygulamadır.
Bu uygulamanın yasal olmamasının sebebi ise İş Kanunu’nun 46’ncı maddesidir. Bu madde aynen aşağıdaki gibidir;

MADDE 46

Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63’üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.

Şu kadar ki;   

a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,

b) Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri, 

c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, çalışılmış günler gibi hesaba katılır.

Maddenin c- fıkrasında açıkça görülebileceği üzere 1 haftaya kadar işveren tarafından verilen izinler hafta tatilinin hesabında çalışılmış gibi kabul edilir. Dolayısıyla işyerinizdeki uygulamaya, ilgili maddeyi referans göstererek itiraz edebilirsiniz.

Sağlık ve ailevi sorunlarım var

SORU: Ben 3 yıldır özel bir firmada çalışmaktayım. Meslekten doğan bel fıtığı sorunum var. Bir kez ameliyat oldum, hiçbir sıkıntım yoktu, bu işe başladıktan sonra yeniden bel fıtığına yakalandım. İlk ameliyat raporumu işyerine girerken vermiştim. İşim ağır ve stresli, bedenen yorucu ve ağır. Bunun dışında ayrıca özel hayatımda çeşitli sorunlar var. Eşimden boşandım, çocuğun velayeti bende, lakin annem bakıyor, aramızda 800 km var, ona da uzağım. Sonuç olarak işyerinden bütün haklarımı alarak çocuğumun yanına gitmek istiyorum. Bu nedenlerden dolayı işten ayrılırsam acaba haklarımı alabilir miyim?

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletirim. Sorularınızın yanıtına gelecek olursak;

Bir çalışanın işyerinden İş Kanunu 24/1 çerçevesinde (sağlık nedenleri) işten ayrılarak kıdem tazminatını talep edebilmesi için sağlığının yaptığı işin niteliği ile ilgili olarak olumsuz etkilenmesi gerekmektedir.

24/1 a) bendi aynen aşağıdaki gibidir;

“a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.”

Dolayısıyla sizin sözünü ettiğiniz bel fıtığı rahatsızlığınızın yaptığınız işten kaynakladığını doktor raporu ile kanıtlamanız koşulunda işinizden sağlık sebepleriyle ayrılarak kıdem tazminatı talep edebilmeniz mümkündür. Özel sorunlarınızı (ailevi) gerekçe göstererek işten ayrılmanız ise kıdem tazminatı ödenmesini ne yazık ki gerektirmez.