2 kişinin yaşamını yitirdiği göçük bölgesinde yaşayanlar anlattı: "Kaza değil cinayet"

MERAL DANYILDIZ

İstanbul Ümraniye’de, Parseller Mahallesi Kesikkaya Caddesi'nde metro yapımı çalışmalarının sürdüğü bölgede meydana gelen göçükte, çökme nedeniyle yan taraftaki bir inşaatın güvenlik kulübesinde gece nöbetinde bulunan 2 güvenlik görevlisi toprak altında kaldı. Çalışmalar sonucu güvenliklerin cansız bedenine ulaşıldı.

Gece yarısı önlem almadan patlama gerçekleştirildiğini öne süren ve bölgede yaşayan site sahipleri, uzun zamandır yaşanan sallantıdan dolayı şikâyetçi olduklarını ama önlem alınmadığını ifade etti. Olayın yaşandığı sitede daire sahibi olan Huriye Çakacı, yaşananlara ilişkin gece saat 1.00’den beri çökme olduğunu belirtti. Çakacı, sözlerine şu şekilde devam etti: "Diğer güvenlik görevlisi de saat 8 civarlarında çıktı. Medyada bunlar pek yer almıyor. Sitenin altı sürekli patlatılıyor. Son zamanlarda iyice artmıştı zaten."

"KAZA DEĞİL CİNAYET"

Gece 1.00’den beri olayı takip eden ve ismini vermek istemeyen bir daire sahibi, bunun bir cinayet olduğunu düşündüğüne dikkat çekti.

Daire sahibi, “Kaza değil bu. İhmal var. Güvenlikler daha önce gidip uyarmışlardı. Çok fazla sallandıklarını ve başka bir yere alınmak istediklerini ifade etmişlerdi. Yolda yürürken bile sallantıdan deprem oluyor gibi hissediyoruz. Kimse kulak asmadı. Olay esnasında toprak aşındığı için sallanan bir konteyner fark edilmedi. Tam bir güvenlik görevlisinin çıkarılacağı sırada üzerlerine düştü. Burada herkes görmüş. Artık orada tam olarak ne oldu bilmiyorum. Konteyner nereye düştü bilmiyorum. Ama belki de kurtarılabilirdi. Profesyonel değillerdi. Kaza değil bence bu, cinayet” dedi.

2-kisinin-yasamini-yitirdigi-gocuk-bolgesinde-yasayanlar-anlatti-kaza-degil-cinayet-526871-1.

Göçükte yaşamını yitiren güvenlik görevlileri

Olay yerinde yaşayan daire sahiplerinden Lale Tüzün de, daha önce de patlatılan dinamitlerden dolayı sesten ve sallantıdan şikayetçi olduklarını iddia ederek, dinamitin patlatıldığı sırada herhangi bir önlem alınmadığını da öne sürdü.

Tüzün, sözlerine şu şekilde devam etti: “Binalar boşaltıldı. Şimdi o binadaki insanlar ne yapacak? Bence metro yapımı seçimlerden dolayı hızlandı. Çünkü bir günde 4 kere önlem almadan patlatılmaz. Çoluk çocuk nereye gidecekler? Bakıyorum bazı kanallarda ölen kişiler bile belirtilmiyor. İnsan hayatı bu kadar değersiz mi?”

İBB VE ÜMRANİYE BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Ayrıntıları teknik inceleme yapılınca ortaya çıkacak. Makas değiştirme alanında bir genişleme çalışması yaparken göçük olmuş. Tünelle üst grup arası yaklaşık 17 metre. Bu arada ayrı bir boşluk oluşmuş olabilir. Teknik inceleme yapılınca kamuoyuyla paylaşılacak. Burada ani bir hareketlilik olmuş Bunun nedeni ortaya çıkarılmalı. Şuanda dinamit patlatılacak bir durum söz konusu değil.

Dün gece 01:20 civarlarında bu olay oldu. Çok ani bir çökme. Sebebine bakılıyor. Zeminin hareketlerinden kaynaklı olabilir. O saatten sonra bütün ekibimiz seferber oldu çalışmaya devam ediyorlar. Arkadaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyorum.

İhmal varsa gerekli işlemler yapılacaktır. Biz artık bu iki kardeşimizden birinin naaşına ulaşıldı diğerinin naaşına da ulaşılmak üzere. Sorumluları varsa gereği yapılacaktır.

"Yan taraftaki tahliye edilen binalar ile ilgili çalışmalar yapılacak. Akşama kadar durum belli olacak, teknik olarak bir sıkıntı varsa o binalar boşaltılacak. Ancak şuan öyle bir durum yok. Ailelerimizin yanındayız onların tedbirini alıyoruz."

"BU HİZMETİ YAPARKEN BÖYLE ŞEYLER OLABİLİYOR"

Dudullu-Bostancı Metro Hattı şantiyesinin yanındaki yolda gece saatlerinde meydana gelen çökmeyle ilgili açıklama yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, şunları söyledi:

“Üsküdar-Çekmeköy metromuz geçtiğimiz günlerde açıldı ve bu hatta dikey olarak bağlanan Kadıköy-Kartal metro hatları var. Bununla beraber Dudullu hattı da çalışması aşamasında. Parseller durak istasyon çalışmasının depoya giden bölümünün başlangıcında hangi şartlarda nasıl oluştuğunu henüz bilmediğimiz bir göçük meydana geldi. 2 kişi vefat etti. Ben ailelerine baş sağlığı diliyorum. Arzu edilmeyen bir şey ama bu hizmeti yaparken böyle şeyler olabiliyor. Detaylı açıklamayı metro inşaatını yapan firma verecektir.”