Faiz indirimleriyle döviz kurunun fırlamasına neden olan Merkez Bankası’nın rezervlerindeki erimeyi haftalık para ve banka istatistikleri ortaya koydu. Merkez Bankası BOTAŞ’a rekor döviz satışı gerçekleştirmişti.

2 milyar dolar bir haftada eridi

HABER MERKEZİ

AKP’li Erdoğan’ın ‘faiz sebep enflasyon netice’ fikriyle hareket eden Merkez Bankası yönetimi her hecen gün rezervlerin erimesine neden oluyor. Faiz indirimleriyle döviz kuru fırlarken enflasyon da aynı oranda yükseliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık para ve banka istatistiklerini yayımladı. Buna göre Merkez Bankası'nın döviz rezervleri 3 Aralık haftasında 2 milyar dolarlık sert bir düşüş yaşadı. Bir önceki hafta 126,4 milyar dolar olan brüt rezerv, bu hafta 124,1 milyar dolara geriledi.

Net rezervler de 22,5 milyar dolar seviyesine geriledi. Bir önceki hafta TCMB'nin net rezervleri 24,7 milyar dolar olmuştu. Swap hariç net rezervlerde de düşüş kaydedildi. Buna göre 3 Aralık'ta swap hariç net rezerv eksi 37,9 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam eksi 36,2 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

TCMB 1 Aralık tarihinde döviz piyasalarına müdahale ettiğini açıklamıştı. 3 Aralık'ta da ikinci döviz müdahalesi gerçekleşmişti. İlk müdahalede 1 milyar dolar, ikinci müdahalede ise 300 milyon dolarlık satış yapıldığını belirtmişti.

Bunun yanında TCMB'nin BOTAŞ'a yaptığı döviz satışlarındaki rekor seviyeler de dikkat çekti. TCMB, Kasım ayında BOTAŞ’a rekor seviyede 2,2 milyar dolarlık Döviz sattı. TCMB’nin net rezervleri dört haftada 9,4 milyar dolar geriledi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada Merkez Bankası rezervleriyle ilgili çarpıcı bir iddiada bulunmuştu. Kılıçdaroğlu "128 milyar doları kaçtan sattılar? 6 liradan sattılar. Şimdi dolar oldu 14 lira. Yaklaşık 70 milyar dolar rant var. Bu para kimin cebinden çıkacak? Vatandaşın cebinden çıkacak. Vatandaş ödeyecek, Erdoğan cebinden ödemeyecek" demişti.