YÖK düşük maaş veren vakıf üniversitelerine yönelik başlattığı incelemeyi tamamladı. 9 üniversiteden 2’sine uyarı ve düzeltme cezaları verildi.

2 üniversiteye uyarı cezası
Fotoğraf: AA

Mustafa KÖMÜŞ

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) akademisyenlere düşük maaş veren ve haksız yere işten çıkaran vakıf üniversiteleri için başlattığı inceleme sonuçlandı.
YÖK’ten yapılan açıklamada dokuz vakıf üniversitesinin incelendiği şu sözlerle ifade edildi: “3 Mart 2022 tarihli ve 05 Nisan 2022 tarihli yazılarımızla toplam dokuz vakıf yükseköğretim kurumuna Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır. Söz konusu incelemeler Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı tarafından tamamlanmıştır.”


Yapılan açıklamada “İnceleme raporlarında yer alan tespitlerde; ‘bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının Kanun’da açık düzenleme olmasına karşın görev yapan öğretim elemanlarına ödenen ücretlerde Devlet üniversitelerindeki ücret artışının gözetilmediği ya da ücret artışının sözleşme tarihleri bahane edilerek ilgili dönemlerde yapılmadığı’ anlaşılmıştır. Söz konusu tespitler çerçevesinde Kurulumuzun yetki ve sorumlulukları çerçevesinde gerekli işlemler yapılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

BirGün’ün edindiği bilgiye göre denetlenen 9 vakıf yükseköğretim kurumundan 1’ine "uyarma ve düzeltme" , 1’ine hem "uyarma ve düzeltme" hem de "Yeni akademik birim kurma ve program açma taleplerinin askıya alınması" önlemi; ayrıca 9'nun da akademik personel ücretlerine ilişkin süreçlerinin takip edilmesi cezaları verildi.

YÖK daha önce incelemenin başlatıldığını şu sözlerle açıklamıştı: “Bir süredir basına yansıyan bazı vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin maaşları ve işten çıkarılması ile ilgili şikâyetler üzerine YÖK gerekli inceleme ve soruşturmaları başlatmıştır. Akademik personellerden ücretlerinin mevzuata uygun belirlenmediği ve maaşlarına zamların yansıtılmadığı hususlarında yapılan şikâyetler üzerine 3 Mart 2022 tarihli ve 5 Mart 2022 tarihli yazılarımızla toplam dokuz vakıf yükseköğretim kurumuna Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır. Söz konusu üniversitelerdeki şikâyetleri denetlemek üzere YÖK Denetleme Kurulu'ndan iki üye ve müfettişler görevlendirilmiştir. İncelemeler mevzuat kapsamında yapılmakta olup mevzuata aykırı tespitlerin olması halinde Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 25. maddesi kapsamında ilgili yükseköğretim kurumuna önlemler uygulanacaktır. Ayrıca denetleme süreçleri ile ilgili olarak süreç şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

YÖK’ün inceleme başlattığı üniversiteler arasında Nişantaşı, Okan ve Maltepe üniversitelerinin olduğu ortaya çıkmıştı.

Nişantaşı Üniversitesinde aralarında eşit işe eşit ücret talebiyle dilekçe verenlerin de bulunduğu 20 dolayında araştırma görevlisi işten çıkarılmıştı.
Okan Üniversitesinde de 159 akademisyenin imzalayarak Mütevelli Heyeti'ne ilettiği mektup sonrasında üniversite "160 akademik personel alınacağı" ilanı vermişti.