2 yılda 258 bisiklet sürücüsü trafikte hayatını kaybetti: Ölüm göz göre göre geliyor

OKTAY EVSEN

Bisikletli Yaşam Platformu, son iki yılda 258 bisikletlinin trafikte hayatını kaybettiğini ve kazaların tamamının araç sürücülerinin, bisikletlilere arkadan çarpmasıyla meydana geldiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, İzmir’in Çiğli ilçesinde antrenman yapan Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcusu Zeynep Aslan, ters yönden gelen bir kamyonun altında kalarak yaşamını yitirdiği ve Ankara’da ise 19 yaşındaki bisikletçi Umut Gündüz, alkollü bir sürücünün kullandığı aracın çarpması sonucu hayatını kaybettiği de hatırlatıldı.

Açıklamada, sadece son bir ayda kazalarda ölen bisikletli sayısının 11’e yükseldiği de ifade edildi.

Platform adına konuşan Mustafa Karakuş, motorlu taşıt sürücülerinin ‘duyarsız ve dikkatsiz’ olması nedeniyle kazaların yaşandığını belirtti: “Aslında bunları kaza olarak nitelendirmek bile mümkün değil. Çünkü bir çok kaza motorlu araç sürücüsünün en sağda ve önünde giden bisikletliyi görmesine karşın yaşanıyor. Yani görmesine karşın bisikletliye çarpıyor. Kaza sonrası ise beyanlar hep ‘görmedim ya da yolun ortasından gidiyordu’ diye oluyor. 258 kazada 258 sürücünün de haklı olması mantık dışı. Kazaların önemli bölümünde kamera görüntülerine baktığınızda da bu durum açıkça ortaya çıkıyor. Yani bisikletli biçin ölüm göz göre göre geliyor.”

ÖLÜMLERİ DURDURMAK HEPİMİZİN ELİNDE

Güvenli bisikletli ulaşımın trafikte benimsenmesi gerektiğini söyleyen Karakuş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bisiklet sürücüleri olarak öncelikle trafik güvenliği önlemlerin artırılmasını istiyoruz. Bunun için tüm trafik birimlerinden tüm araç sürücülerine bu konuda durmaksızın uyarılar yapılmasını istiyoruz. Motorlu taşıt eğitimleri ve sınavlarında da bu konunun ciddi şekilde ele alınmasını istiyoruz. Ortada 258 can var. Sadece iki yılda kaybettiğimiz 258 kişi işte tüm bunların olmaması yüzünden hayatını kaybetti. Bu ölümleri durdurmak hepimizin elinde, devam etmesi ve ellerimizin kana bulanması da yine bizlerin elinde. Gelin bu kazaları durduralım.”