Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar 20 kent tek kadın milletvekili çıkarmadı. Buna karşı KA.DER yeni bir kampanya başlattı. 'Olmadı Türkiye' kampanyasıyla kadınların Meclis'te eşit temsili hedefleniyor.

20 kent kadınların kara listesinde
KA.DER Başkanı Nuray Karaoğlu

Semra KARDEŞOĞLU

Her seçim dönemi yaklaşırken bir kez daha kadın adayların Meclis'te temsilinin ne kadar geride olduğunu anımsanır. Yeni bir seçim dönemine girilirken sorun yine masada. Bugüne dek Meclis'teki kadın vekil oranıyüzde 20'yi aşmadı. Şu anki oranı ise yüzde 17,2. iki gün sonra 5 Aralık'ta kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 88'ince yıldönümü kutlanacak. Uzun yıllardır kadının temsili için mücadele yürüten Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) seçim öncesi yeni bir kampanya başlatıyor.

KA.DER yöneticileri 5 Aralık'ta Kırklareli'den başlatacakları 'Olmadı Türkiye' kampanyasını bir toplantıyla tanıttı. Bugüne dek tek vekil çıkarmayan Türkiye'nin 20 kenti kampanyanın ana noktası. KA.DER Başkanı Nuray Karaoğlu bu 20 kenti sayarken doğrusu arada kolay tahmin edilmeyecek iller de olduğu görüldü. Kırklareli örneğin böyle. Başkan Karaoğlu bu gerçeği anımsattığı siyasetteki pek çok kişinin 'Emin misiniz. Kırklareli için bu mümkün değil' yorumuyla karşılaşmış. Karaoğlu, "Genel olarak kadının eğitim düzeyinin daha düşük olduğu illerde kadın vekil olmadığı düşünülüyor. Oysa öyle değil. Bu listede Artvin de var Nevşehir de" diyor.

Nuray Karaoğlu toplantıdaki konuşmasında çalışmayı şu sözlerle özetledi: "Türkiye’nin tam 20 ili Cumhuriyet tarihi boyunca hiç kadın milletvekili çıkarmadı. Kadınların Meclis'te temsil edilmemesine karşı çıkıyoruz. Kadın temsili TBMM'de yüzde 50’ye ulaşana dek mücadele edeceğiz. Seçim sürecine girdiğimiz bugünlerde yeni bir kampanya başlatıyoruz. Eşitsizliğe son vermek, bu konuda karar vericileri harekete geçirmek için Olmadı Türkiye, Olmadı Gümüşhane, Olmadı Ağrı, Olmadı Niğde… diyoruz. Bu 20 ilimiz özelinde yaptığımız açık hava tasarımlarımızı her yerde göreceksiniz. Eş zamanlı olarak bu illerdeki tüm siyasi partilerin yerel teşkilatlarına ziyaretlerde bulunacak, kadın adayların önemini, kadınların siyasette yer almasının toplum için ne anlama geldiğini anlatacağız. Yerel bazda yaptıklarımızla yetinmeyecek ziyaretlerimizi Ankara’ya parti genel merkezlerine de taşıyacağız."

KADINLARIN MECLİS’TE TEMSİLİ İÇİN 10 ÖNERİ

KA.DER’in 10 maddelik öneri listesi şöyle:

1. Siyasi partilerin hazineden aldıkları fondan bir payın mutlaka kadın adaylara ayrılması,
uzun vadede bu fonun eşit paylaştırılması
2. Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nda değişiklikler için çalışma yapılması
3. Maddi sorunları aşmak için STK’lar iş birliği ve kadın adaylara fon yaratılması
4. Kadın adaylara listelerde seçilebilecekleri sıralarda yer verilmesi
5. Kadınların siyasete katılımlarını kolaylaştıracak uygulamalar geliştirilmesi
6. Kadın seçmenin kadın adaylardan beklentileri üzerine kamuoyu araştırmaları yapılması.
7. Özellikle genç ve siyasete yeni giren kadınları güçlendirmek için mentorluk sistemi
8. Erkek siyasetçilere toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilmesi
9. Genel seçimde il bazın baro, yerel STK, kooperatif, derneklerle iş birliği
10. Kadın aday göstermeyen ya da kadınları sadece seçilemeyecekleri sıralardan gösteren
partileri ifşa edilmesi

100 YILDA TEK KADIN VEKİL ÇIKARMAYAN 20 KENT

Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat.