Ankara Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs salgınına karşı bir dizi tedbir aldı. Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi olan Nur Kaplan son dokuz günde Ankara’da yaşanan gelişmeleri ve alınan tedbirleri derledi

20 Mart'tan bu yana Ankara’da alınan COVID-19 tedbirleri

Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi olan Nur Kaplan, COVID-19 pandemisi başladığından bu yana Ankara’da yaşanan gelişmeleri ve alınan tedbirleri (20-29 Mart) derledi.

Sendika.org'un haberine göre; Ankara'da son dokuz günde alınan koronavirüs önlemleri şu şekilde:

20 Mart 2020

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından merkezi noktalar olan Kızılay, Ulus ve Sıhhiye’de otobüs durakları, alt ve üst geçitler dezenfekte edildi.

21 Mart 2020

Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminalinde (AŞTİ) askere gidecekler için asker uğurlaması yapıldı. Sosyal medyaya yansıyan ve tepki çeken görüntülerin ardından İçişleri Bakanlığı asker uğurlamalarını yasakladı. Yine aynı gün AŞTİ’ye Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından termal kamera yerleştirildi. Ankara’ya gelen yolcular zorunlu geçişe tabii tutuldu.

65 yaş üzeri insanların şehir içi otobüslerden ücretsiz yararlanması askıya alındı.

22 Mart 2020

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından tedbirler kapsamında kağıt toplayıcılığı yasaklandı. Atık kağıt işçileri belediyenin sağladığı imkanlar ile geçinmeye başladı.

23 Mart 2020

Camilerden “Evde kalmanız hayati derecede önemlidir. Lütfen zorunlu olmadıkça sokağa çıkmayın” çağrıları yapılmaya başladı.

COVID-19 şüphesiyle karantina altına alınan 36 yaşındaki Y.Y. hastaneden kaçtı. Kısa süre sonra polis ekiplerince evinde yakalandı.

24 Mart 2020

Çankaya ilçesi Kurtuluş Parkı’nda 65 yaşının üzerinde bir vatandaş polis ekiplerince eve götürülmek istendi. Evine gitmek istemeyen vatandaş yere uzanarak direndi.

27 Mart 2020

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş işini ve gelirini kaybeden vatandaşlara gıda yardımı ve nakit desteği yapacağını açıkladı.

Beştepe Millet Camisi’nde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen kişilerce aralarına mesafe konularak cuma namazı kılındı.

Mamak Belediyesi kendi mühendis ve ustalarıyla sokak ve caddeleri dezenfekte etmek üzere basınçlı bir sistem olan “COVID-19 Savar” isimli bir araç geliştirdi.

28 Mart 2020

Altındağ Belediyesi, yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarına mama desteği sağlamaya başladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, nisan ayında öğrenci evleri ve işyerlerine faturalandırma yapılmayacağını duyurdu.

29 Mart 2020

Cumhurbaşkanlığı Pandemi Genelgesi ve İçişleri Bakanlığı Şehirlerarası Otobüs Taşımacılığı Genelgesi doğrultusunda aldığı kararla şehir dışına çıkacak yolcuların il ve ilçe kurullarına başvurarak seyahat belgesi almaları gerektiğini açıkladıktan sonra AŞTİ’de yoğun kalabalık yaşandı.

Ankara Valiliği’nin yaptığı açıklamayla COVID-19 salgınına karşı çocukların market ve pazar yerlerine girmesi yasaklandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş COVID-19 salgını nedeniyle mağdur olan esnaf, işçi ve zanaatkârlar için “Dayanışma İçin 6 Milyon Tek Yürek” kampanyası başlattı. Projeye farklı siyasi partiler de destek verdi.

Ankara Valiliği COVID-19 tedbirleri kapsamında taksi ve internet uygulamalarıyla şehirlerarası yolculuğu yasakladı.

Ankara’da karantina altında tutulan umreden dönen yurttaşların bazılarının COVID-19 testleri pozitif çıktı. Testleri pozitif çıkan yurttaşların bir kısmı ambulansla Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesine götürülürken diğerlerinin tahliye edilmeyeceği duyuruldu.

Ankara Tabip Odası 18 sağlık çalışanının testlerinin pozitif çıktığını açıkladı ve Sağlık Bakanlığı’nı şeffaf olmaya çağırdı.