ABD, Avrupa, Japonya ve İngiltere Merkez Bankası’nın da aralarında olduğu birçok ülke yılın son faiz kararını bu hafta verecek.

20 Merkez Bankası yılın son faiz kararını verecek

Dünyanın önde gelen Merkez Bankaları 2021 yılının son faiz kararlarını açıklayacak. ABD, Avrupa, Japonya ve İngiltere Merkez Bankası’nın da aralarında olduğu ülkeler yılın son faiz kararını bu hafta verecek. Omicron varyantının büyüme ve enflasyona ne denli etkisi olacağı Merkez Bankası yetkililerinin kararında etkili olacak. Yeni varyant nedeniyle devreye alınacak önlemlerin tüketimi azaltacağı ve işletmelere yeni kısıtlamalar geleceği beklentisi endişelere neden oluyor.

Bloomberg’in haberine göre Merkez Bankaları’nın politika değişimleri her zaman riskleri de beraberinde getiriyor. Sıkılaşmaya gidip ardından birçok Merkez bankası yöneticisinin de söylediği gibi enflasyonun ‘geçici’ olduğunu keşfetmek ekonomik toparlanmalara darbe vurabilir. Diğer taraftan fiyat baskılarının geçici olduğunu düşünerek beklemek ileride daha agresif bir sıkılaşmayı zorunlu kılabilir.


TS Lombard Araştırma Müdürü Freya Beamish politikalarda hata yapma riskinin şimdilerde çok daha yüksek olduğunu belirterek “Enflasyon görünümü yeni virüs varyantı nedeniyle karmaşıklaştı” diye konuştu.

Enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyelerinde kalması durumunda Fed’in beklenenden daha erken bir dönemde faiz artırabileceği belirtiliyor.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın bu haftaki toplantıda acil varlık alım programını sonlandırma ihtimali olsa da genişleyici politikaya devam etmesi bekleniyor. Lagarde 2023’e kadar faiz artışı beklemediğini belirtmişti. Rusya’nın sıkılaşma politikasına devam edebileceği, benzer biçimde Macaristan, Şili, Kolombiya ve Meksika’nın da faiz artırması bekleniyor.