Yeni bir araştırmaya göre her 3 kişiden 1’i mide-bağırsak problemi yaşıyor. 20 milyon hastaya karşın sadece 903 gastroentrolog var. Üniversitelerde yeterli kadro açılmıyor, SGK’nin geri ödemelerinde sıkıntı yaşanıyor

20 milyon mide-bağırsak hastası var doktor sayısı ise 903

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net

Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre toplumun yüzde 36’sı, yani her 3 kişiden 1’i mide bağırsak problemi yaşıyor. Araştıma TÜİK tarafından nüfus dağılımı olarak Türkiye ortalamasını yansıttığı açıklanan Nevşehir’in Avanos ve Gülşehir ilçeleri baz alınarak yapıldı. Toplam 3 bin 369 gönüllü kişinin şikayetleri sorgulandı ve karın ultrasonografisi yapıldı. Ortaya çıkan sonuçları Antalya’da bir otelde düzenlenen 35. Türk Gastroenteroloji Kongresi’nde açıklandı.

SGK’DEN TALEP
Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Serhat Bor, 18 yaş üstü yaklaşık 20 milyon kişinin problem yaşadığının ortaya çıktığını kaydetti. Düzensiz ve sağlıksız beslenme ile hareketsiz yaşamın mide-bağırsak rahatsızlıklarındaki önemine dikkat çeken Bor, “Araştırmamızda yurttaşların yüzde 36’sının mide bağırsak rahatsızı olduğunu tespit ettik. Buna karşın sadece 903 gastroentrolog (mide-bağırsak hekimi) var. Bugün bu sayının üstüne en az 1500 hekimimizin daha olması gerekiyor. Yurtdışına gidenler, emekli olanlar derken sayımız artacağına azalıyor. Bunun en önemli sebebi üniversitelerde gastroentrologlar için yeterli kadro açılmamasıdır” dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun birçok kalemde ödemeden kaçındığını yada ödemeleri geciktirdiğini kaydeden Bor, “Midesi ağrıyan bir kişi endoskopi yapamadığı için kansere yakalansa bizim ciğerimiz yanar. Kabızlık ilaçlarının bir kısmı Türkiye’ye bile giremedi. Geri ödenenlerde sıkıntı var. SGK’den talebimiz nettir. Geri ödemeler kolaylaştırılsın, gerekliliğini tespit ettiğimiz ilaçlar ödeme kapsamına alınsın” ifadelerini kullandı.

20-milyon-hasta-var-doktor-sayisi-ise-903-534754-1.

AKDENİZ TİPİ BESLENME
Prof. Dr. Murat Törüner ise mide bağırsak hastalıklarına karşı sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı. Son dönemde popüler hale gelen beslenme diyetlerini eleştiren Prof. Dr. Törüner, “Bilimsel, kanıta dayalı olmadığı sürece bir şey söylemek mümkün değil. Bizim önerimiz Akdeniz tipi beslenme. Meyve sebze, yeşillik ağırlıklı, doğal, organik, sağlıklı beslenmedir. Her şeyden az az yiyin. Ama şunu yerseniz illaki iyi gelir demek doğru değildir” diye konuştu.

***

Reflü ilk sırada çıktı

Derneğin yönetim kurulu üyesi, Prof. Dr. Orhan Sezgin’in paylaştığı araştırmaya göre;
Toplumun yüzde 36’sında, yani toplumun 3’te 1’inde mide bağırsak hastalığı tespit edildi.

Yüzde 30 ile reflü (ağza ekşi su gelmesi, boğazda yanma) ilk sıradaki rahatsızlık oldu.

Kabızlık yüzde 20 ile önemli bir rahatsızlık olarak kayda girdi.

Toplumun yüzde 7’sinde safra kesesi taşı olduğu tespit edildi. Bu sorun kilo ve yaşla doğru orantılı artıyor.

Tarananların yüzde 35’i aşırı kilolu, yüzde 45’i ise obezdi.

Toplumun yüzde 60’ının karaciğerinin yağlı olduğu saptandı. Karaciğer yağlanması kilo ve yaş artışı ile ilişkili bulundu.