AKP’li Güngören Belediyesi’nin kasasından Güneştepe Millet Bahçesi için tam 19 milyon 850 bin TL çıkacak. Yüzde 80’i İBB’ye ait olan arazi, Cumhur İttifakı’nın oylarıyla bedelsiz olarak AKP’li belediyeye verilmişti.

20 milyon TL’yi yutacak ‘bahçe’

Uğur ŞAHİN

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Yatıp yuvarlanacaksınız” diyerek ‘müjdelediği’ ancak uzmanların “rant bahçeleri” diye tanımladığı millet bahçelerine bir yenisi daha ekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde AKP ve MHP’nin oylarıyla on yıllığına ‘bedelsiz’ olarak Güngören Belediyesi’ne tahsis edilen Güneştepe Mahallesi’ndeki araziye kurulacak millet bahçesi için AKP’li belediye milyonlarca lira harcayacak.

BETON YIĞINI İLÇE

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, AKP’li Güngören Belediyesi’ne bağlı Fen İşleri Müdürlüğü “Güneştepe Millet Bahçesi Yapım İşi” başlığında bir ihale açtı. 24 Şubat’ta düzenlenen ihaleyi “İnkosa İnşaat Sanayi” ile “Nuryap İnşaat Madencilik” ortaklığı aldı. İdare ile şirketler arasında imzalanan sözleşmeye göre Güngören Belediyesi, 25 bin metrekarelik alana yapılacak millet bahçesi için tam 19 milyon 850 bin TL ödeyecek.

İlçede 2’ncisi kurulacak millet bahçesinin yapım gerekçesi yoğun yapılaşmaya bağlansa da Güngören yaklaşık 30 yıldır AKP geleneğince yönetiliyor. İlçe beton yığınına çevrilirken millet bahçesi kurulmak istenen yerde hali hazırda park alanı bulunuyor. İçerisinde çocuk parkı, oturma grupları, yetişkin ağaçlar ve açık spor sahası bulunan park bozulup bu kez “millet bahçesi” adı atlında yeniden düzenlenmiş olacak.

20-milyon-tl-yi-yutacak-bahce-992040-1.



OTOPARK, ÇAY BAHÇESİ

AKP’li Güngören Belediyesi’nin Güneştepe Millet Bahçesi için hazırladığı imar planı değişikliği ise 10 Eylül 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı. Ardından da plan, 14 Eylül 2021’de bir ay süreyle askıya çıktı. Yaklaşık 25 bin metrekarelik bir alanı kapsayan plana göre, parkın bir kısmına otopark yapılacak. Plan notlarına göre millet bahçesi içerisinde “ibadethane, çay ocağı kullanımını içeren millet kıraathanesi, spor alanları, semt pazarı, sanat atölyeleri, meydan” bulunabilecek. Plan raporunda yer alan görsele göre ise otoparkın üzeri çay bahçesi olarak düzenlenecek. Güngören Belediyesi’nce hazırlanan raporda, millet bahçesi olarak düzenlenecek arazinin mevcut halinde de ‘yeşil alan’ olarak kullanıldığı da belirtildi: “Planlama alanının tamamı halihazırda yeşil alan ve açık spor tesisi olarak kullanılmakta olup sadece bir kısmında belediyemiz tarafından kültür merkezi olarak kullanılan 2 katlı kamu yapısı bulunmaktadır.”

İMAMOĞLU VETO ETMİŞTİ

Söz konusu arazi dokuz parselden oluşuyor. Bunun beş parseli İBB’nin mülkiyetinde ve bu beş parsel, 25 bin metrekarelik alanın, yüzde 80’inine tekabül ediyor. İBB Meclisi’nde çoğunluğa sahip AKP Grubu, önerge vererek söz konusu parsellerin Güngören Belediyesi’ne devredilmesini istemiş, ardından da teklif Meclis’ten geçmişti. Fakat İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, teklifi veto etmiş ve kararı geri göndermişti. Ancak Haziran’da tekrar Meclis gündemine getirilen karar, AKP-MHP Grubu’nun kararda ‘ısrar’ etmesiyle kesinleşmişti. Böylece İBB’ye ait parseller ‘bedelsiz’ olarak 10 yıl süreyle Güngören Belediyesi’ne geçti. Devredilen parseller üzerinde "Aliya İzzet Begoviç Parkı", "Spor Parkı ve Güneştepe Spor Sahası" ve kültür merkezi bulunuyor.