CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, ‘Enerji Raporu’nda soğuk kış günlerinde onlarca kentte ve ilçede elektrik kesintileri yaşandığını, elektrik dağıtım şirketlerinin denetimsiz hareket ettiğini ve başta sanayiciler olmak üzere tüm halkın büyük mağduriyet yaşadığını kaydetti.

20'nci yüzyılda gelen elektrik, 21'inci yüzyılda kesildi: Faturalar karanlığa hapsetti

Hüseyin Şimşek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, sıcaklık değerlerinin sıfırın altına indiği kış koşullarında, ülkenin dört bir yanında dağıtım hatlarından kaynaklı uzun süreli elektrik kesintilerinin vatandaşı mağdur ettiğine işaret etti. Soğuk havada vatandaşları elektriksiz bırakan kesintilerle ilgili bir rapor hazırlayan CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Akın, kesintilerden özellikle sanayi üreticilerinin ve ısınmaya çalışan ailelerin zarar gördüğünü, öğrencilerin online derslerden mahrum kaldığını, şirketlerin yeterli denetimlere tabi tutulmadığını ve kâr odaklı çalışmalarına izin verildiğini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın’ın elektrik kesintileri ve enerji şirketlerine ilişkin raporundan öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye genelinde özellikle 11 Ocak’tan sonra dondurucu soğuk havanın etkisini göstermesiyle birlikte sıcaklık değerleri sıfırın altında eksi derecelere düşmüştür. Ancak dağıtım şirketlerinin alt yapı yatırımlarından kaynaklı sıkıntıları, vatandaşları kara kışta elektriksiz bırakmıştır. Bu dönemde en az 23 il ve 43 ilçede uzun süreli elektrik kesintileri yaşandığı belirlenmiştir. Elektrik kesintilerinin Marmara, Ege, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaştığı gözlemlenmektedir.”

HALK SOĞUKTA MAĞDUR OLDU

“Kent merkezlerinde meydana gelen uzun süreli kesintiler, sıcaklık değerlerinin sıfırın altına indiği dondurucu soğuklarda ısınma sorunlarına neden olmuştur. Elektrik kesintisi nedeniyle kombi veya ısıtıcılarını çalıştıramayan vatandaşlar özellikle salgın dolayısıyla evlerinde bulundukları sırada mağdur olmuştur.”

ÖĞRENCİLER EĞİTİMDEN KOPTU

“Uzun süreli yaşanan elektrik kesintileri özellikle pandemi döneminde uzaktan eğitim alan öğrencileri olumsuz etkilemiştir. Pek çok üniversite öğrencisinin sınav dönemine denk gelmesi mağduriyetleri daha da artırmıştır. Eğitimin yanı sıra kronik hastalığı olan ve düzenli olarak bazı tıbbi cihazlardan destek almak zorunda olan vatandaşlar da kesinti nedeniyle ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya kalmıştır.”

ŞİRKETLER BORÇ BATAĞINDA

“21 bölgeye ayrılarak işletme hakkı özelleştirilen elektrik dağıtımından elde edilen gelirin 13 milyar dolar olduğu belirtilmektedir. Şirketlerin bankalardan 10 milyar dolar tutarında kredi kullanmasının ardından döviz kurundaki rekor artış nedeniyle zarar ettiği ve bankalara olan borcu ödeyemedikleri kaydedilmektedir. Dağıtım şirketlerinin yaklaşık 7 milyar dolar tutarında borcu bulunduğu belirtilirken; bu durum dağıtım şirketlerinin 13 milyar dolara özelleştirildiği dikkate alındığında neredeyse yarı yarıya borçlu durumda olduklarını göstermektedir.”