İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son iki yılda 864 çocuğun trafik kazalarında hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu 20 saatte bir çocuğun trafik kazasında öldüğü anlamına geliyor

20 saatte bir çocuk trafik kazasında ölüyor

DİLARA ŞİMŞEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine verdiği yanıtta, son iki yılda 864 çocuğun trafik kazalarında hayatını kaybettiğini söyledi.

864 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ
CHP’li Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faut Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, okul çıkışlarında gerçekleşen trafik kazaları ve kazalarda ölen çocuk sayısını sordu. Önergeye yanıt Cumhurbaşkanı Oktay adına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Bakan Soylu, yanıtında 2016-2018 yılları arasında meydana gelen ölümlü trafik kazalarında 864 çocuğun olay yerinde hayatını kaybettiğini ifade etti.

‘TİTİZLİKLE’ KONTROL EDİLİYORMUŞ
“2018 yılı Eylül ayı öncesine ait kaza tespit tutanaklarında kazaya karışan araç bilgilerinde okul servisi şeklinde bir ayrım bulunmamaktadır” diyen Soylu, okul servislerinin nasıl denetlendiğine ilişkin de şu bilgiyi verdi: “Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde taşıtlarda aranacak şartlar belirlenmiş olup her eğitim ve öğretim yılı başlangıcında değişen mevzuat ve ihtiyaçlar doğrultusunda alınacak trafik tedbirlerine ilişkin hazırlanan talimat 81 İl Valiliği başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmektedir. Trafik denetimlerinde; okul servis araçlarının başta ‘Karayolları Trafik Kanunu’ olmak üzere ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’ ve ‘Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ hükümlerine tam olarak uyup uymadıkları hususu titizlikle kontrol edilmektedir.”

Soylu’nun açıkladığı veriye ilişkin Öğrenci Veli Derneği(Veli-Der) Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır ve çocuk hakları savunucu Ezgi K0man BirGün’e konuştu.

‘BİLİNÇ OLUŞTURULMASI GEREK’
Alınabilecek bir dizi önleme dikkat çeken İlknur Kaya Bahadır, “Çocukların güvenli şekilde okula ulaşmasını sağlayacak yöntemlerin geliştirilmesi gerekiyor” dedi. Bahadır, şöyle devam etti: Bu, hem İçişleri Bakanı hem de yerel yönetimlerin sorumluluğunda. MEB’in bu kurumlarla irtibat halinde olması gerekiyor. Çocukların korunmasına dair bir bilinç oluşması gerek. Trafik eğitimine özen gösterilmeli. Araçların sürücüleri yaya geçidinden geçerken çocukların yoğun olduğu yerlerden geçerken trafik kurallarına azami özen göstermesi gerekiyor.”

Çocuk hakları savunucusu Ezgi Koman ise hükümetin önlem alma yükümlülüğü olduğunu hatırlattı: “Önlemler alınmadıkça bu kazalar kaçınılmaz. Çocuk odaklı politikalar geliştirilmediği için çocuklar ölüyor. Bu açıklanan veri sadece olay yerinde hayatını kaybedenlerin sayısı. Sonrasında hastanede ölenler, engelli kalanların sayısı da oldukça önemli. Caydırıcı uygulamalar, yaptırımlar olsa, yollar bu kazaları önleyecek bir şekilde düzenlenmiş olsa ve toplum bilinçlense bu kazaların önüne geçilir.”