Yirminci yılını kutlayan Mor ve Ötesi, Kayıtlar 1996 – 2004 adlı bir box set yayımladı. Gruba ait ilk dört albümün yer aldığı bu çalışmayı dinlemek eski bir dostla karşılaşmak gibi.

20 Yılın Hediyesi

Mor ve Ötesi kariyerindeki ilk adımı bundan tam yirmi yıl önce attı. Eğer yaşınız el veriyorsa 1996’dan bu yana etrafınızda yaşananları şöyle bir düşünün. Neredeyse bir ömür değil mi? Biliyorum, geride pembe tablolar filan yok ama eminim bu zaman zarfında güzel şeylere de denk geldik ya da onlar bizi bir şekilde bulmayı başardılar. Tıpkı Mor ve Ötesi gibi.

Grup yirminci yılı kutlamaları adına birtakım sürprizler hazırladığını uzun süre önceden beyan etmişti. Dünya Yalan Söylüyor albümünün plak baskısı bunlardan biriydi. Diğer yirminci yıl hediyesi ise 1996 ve 2004 yılları arasındaki şarkıları kapsayan Mor ve Ötesi seçkisi oldu. Tam ismi Kayıtlar 1996 – 2004 olan bu çalışmada sırasıyla Şehir, Bırak Zaman Aksın, Gül Kendine ve Dünya Yalan Söylüyor albümlerinin yanı sıra bir de Anlatamıyorum adlı son single yer alıyor. İçerikteki parçaların her biri günümüz kayıt teknolojisiyle yeniden işlenmiş. Ancak hemen belirteyim: Şarkıların ilk günkü ruhu hala burada. Zaten tam da bu nedenle Kayıtlar 1996 – 2004’ü dinlemek eski bir dostla karşılaşmanın mutluluğuna benziyor.

Mor ve Ötesi’nin yılın başlangıç günlerinde Twitter’dan yaptığı bir paylaşım dikkatimi çekmişti. Paylaşımda ilk albümlerinden Yalnız Şarkı’nın akustik bir versiyonu vardı ve altına “Her şey bununla başladı” notu düşülmüştü. O başlangıç şarkısı şunları söyler: “Tesadüfen yalnızsın, henüz yolun başındasın. Tesadüfen yalnızsın, gerçeklerin farkındasın” Burada kurucu üyelerden Harun Tekin ve Kerem Kabadayı henüz on dokuz yaşındalar. Şarkıyı dinlediğinizde o heyecanı hissediyorsunuz. Yıl 1996. Önlerindeki yirmi yılda yolları genişleyecek, albümleri ses getirmeye başlayacak, ülke genelinde meşhur olacaklar, hatta Eurovision macerası atlatacaklar. Ama daha önemlisi şu: O ilk albümün heyecanını hiç kaybetmeyecekler.

Yıllar evvel verdikleri bir röportaja göz atıyorum: “Dışarıdaki dünyanın bir illüzyon olarak çöktüğünü görüyor insan. Kendine dönmek, kendi içinden gerekli gücü alıp tekrar dışarı çıkmak gerekiyor” diyorlar. Gücünü kendi müziğinden alan nadir ekiplerden biridir Mor ve Ötesi. Kayıtlar 1996 – 2004 adlı box set işte bunu tekrar hatırlatıyor. Nice yirmi senelere…

4/4