20 yıllık AKP iktidarında Sol ne yaptı?
Refah Partisi’nden ayrılıp AKP’yi oluşturan kurucu ekip. (Fotoğraf: DepoPhotos)

BirGün Politika Kolektifi

2002 seçimleri, tarih sahnesine AKP’nin girmesi için yapılmış gibi. DYP, MHP ve Genç Parti kıl payı baraj altında kaldı. Yine aralarında DEHAP, ÖDP ve SHP‘nin bulunduğu sol ittifak girişimi için de aynı şeyi söylemek mümkün.

İttifak girişimi kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Hatta kamuoyu yoklamalarında yüzde 10’luk barajı aşma potansiyelinden bahsediliyordu. Ama seçime kısa süre kala ittifak olmadı. DEHAP bağımsız adaylarla diğer partiler kendi adlarıyla seçime girdi.

Yeni yazı dizimizde, 20 yıllık AKP iktidarında solun tavrına mercek tuttuk:

► AKP iktidarını hangi sol grup sevinçle selamladı?

► AB ve çözüm süreci oltadaki yem miydi?

► 2010 referandumunda AKP’nin değirmenine kim su taşıdı?

► Liberal ve ulusal “sol” Erdoğan çizgisine nasıl geldi?

► Sol 28 Şubat’ta nasıl bir konum aldı?

► Erdoğan’ın yolunu kim açtı?

***

20 Yıl önce İslamcılardan demokrasi bekleyen solcular: AKP iktidarını selamladı

28 Şubat ülke siyasetini dizayn etme girişimi olsa da esas olarak AKP’nin önünü açan sürecin anahtarı oldu. 3 Kasım seçimi bir anlamda 28 Şubat’ın sonucudur. AKP yüzde 34 oyla Meclis’in üçte ikisini ele geçirdi.

***

Demokrasi illüzyonu

AB’ye üyelik müzakereleriyle ‘demokratikleşme’ yalanı AKP’nin ilk yıllarında sol liberal kesimlerden destek aldı. Özellikle Ergenekon davası sol içinde ciddi bir ayrışmaya neden oldu. O süreçte yaşanan tartışmalar bugünü belirledi.

***

AKP’yi destekleyen sol liberallerin utancı: ‘Yetmez ama evet’çilik

2010 Anayasa referandumu solda büyük bir kırılma yarattı. Sol liberaller bu süreçte tamamen AKP’nin arkasına dizildi. ‘Yetmez ama evet’çilik bugüne gelirken AKP’nin günahlarına ortak oldu. Sosyalist sol ise ilk günden bugünleri öngördü.

***

Halk harekete geçti!

AKP’yi 20 yılda en çok sallayan Gezi Direnişi oldu. Direniş hem iktidarı salladı hem de liberalleri AKP’den uzaklaştırdı. Süreç sol açısından ise birleşik mücadelenin önemini bir kez daha gösterdi. Gezi sonrasında Haziran Hareketi kuruldu.

***

Egemenlerin mücadelesi

15 Temmuz solda iki egemen gücün mücadelesi olarak yorumlandı. Sol, sonrasındaki OHAL’e de karşı durdu. 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde ve tekrarlanan İstanbul seçimlerinde sol, Cumhur İttifakı’nı geriletmeyi amaçladı.

***

AKP ve ardıllarına karşı sol anahtar: Emek ve laiklik

Neoliberal-otoriter ve İslamcı-milliyetçi bir siyasete karşı sol bir anlayışla verilecek mücadele merkezine emek, laiklik ve antiemperyalizm kavramlarını almak zorunda.

***