200 milyon çocuk ölümcül bölgede

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyada yaklaşık 200 milyon çocuğun, en ölümcül savaş bölgelerinde çocuk asker olma riskiyle karşı karşıya oldukları belirtildi. Uluslararası yardım kuruluşu Save the Children tarafından yayımlanan raporda, 2020 yılında 337 milyona yakın çocuğun silahlı grupların ve çocukları askere alan hükümet güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerde bulunduğu kaydedildi.


Raporda, bunlardan yaklaşık 200 milyonunun dünyanın en ölümcül savaş bölgelerinde yaşadığı ve bu sayının bir önceki yıla göre yüzde 20 arttığı vurgulandı. Metinde, "çocuklara yönelik bu savaşın" durdurulması için ağır ihlallerin faillerinden hesap sorulması ve çocukları zorla askere almaktan korumak için eğitime erişimlerinin sağlanması tavsiyesinde bulunuldu. Save the Children Direktörü Inger Ashing, konuya ilişkin açıklamasında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve Birleşmiş Milletlerin yaptığı küresel ateşkes çağrısına rağmen her zamankinden daha fazla çocuğun en ölümcül savaş bölgelerinde yaşamasının korkunç olduğunu ve bu çocukların askere alınma, yaralanma veya öldürülme riskiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Milyonlarca çocuğun okula gidemediği ve savaştan başka bir şey görmediğini de kaydeden Ashing, "Bu, uluslararası toplum üzerinde bir lekedir" dedi. Halihazırda Yemen, Suriye, Libya, Somali, Mali, Nijerya, Nijer, orta Afrika Cumhuriyeti gibi pek çok ülkede sıcak çatışmalar yaşanıyor.

SOMALİ’DE TEHLİKE

Save The Children’ın geçen aylarda yaptığı açıklamada da Somali’de milyonlarca çocuğun tehdit altında olduğuna dikkat çekmişti. Somali’de birçok bölgede temiz suyun tükendiğine ve ailelerin yiyecek bulamadığına işaret eden örgüt, Somali’deki çocukların kuraklık ve etkilerine karşı korunması için acil yardım çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) ise şubat ayında Yemen’de 5 yaşın altındaki yaklaşık 500 bin çocuğun açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu, ayrıca aynı yaş grubundaki çocukların yüzde 50’sinin akut yetersiz beslenme riski altında olduğu uyarısı yapmıştı.