Google Play Store
App Store

AKP üniversitelerin içini boşaltırken öğrenciler arasındaki fark da büyüdü. 2021 YKS’de üniversiteye girenler arasındaki fark bazı bölümlerde 200’ü aştı. Fark, vakıf üniversiteleri ve taşra üniversiteleri nedeniyle oldu.

200 puan farkla aynı bölümdeler

Mustafa KÖMÜŞ

AKP’nin her ile üniversite politikasıyla ülkenin her yerine üniversite kurması, öğrenciler arasındaki farkın büyük oranda açılmasına neden oldu. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) verilerine göre aynı bölüme giren öğrenciler arasında 2021 YKS’de ciddi puan farkları oluştu. YÖK Atlas’ta yer alan bilgilere göre bölümlerine son sıradan giren öğrenciler arasındaki puan farkı başarı sırası şartı olan tıpta, diş hekimliğinde, hukukta mühendislik bölümlerinde 100’ü geçti. Bazı bölümlerde 200’ü dahi aştı. Düşük puanlı üniversitelerin çoğunun AKP döneminde açılan üniversiteler veya vakıf üniversiteleri olması ise dikkat çekti.


Tıpta son sıradan yerleşenler arasındaki en yüksek puanı Harran Üniversitesi’ne giren öğrenci 500 puan ile aldı. En düşük puan ise Beykent Üniversitesi’nde oldu. Buraya giren öğrenci sadece 385 puan aldı. İki öğrenci arasındaki puan farkı 115 oldu.

Diş hekimliğindeki puan farkı ise 116 oldu. Bu bölümdeki en düşük puanı İstanbul Aydın Üniversitesi’ne yerleşen öğrenci 378 ile aldı. En yüksek puanı ise Mersin Üniversitesi’ne 494 puanla son sıradan giren öğrenci aldı.

Tıp ve diş hekimliği gibi başarı sırası şartı olan bölümlerden olan hukukta ise üniversitelerine son sıradan giren öğrenciler arasında 164 puanlık bir fark ortaya çıktı. Bu öğrenciler içinde en yüksek puanlı olan Koç Üniversitesi’nin tam burslu programına 498 puanla yerleşti. En düşük puanlı öğrenci ise 324 puanla Maltepe Üniversitesi’ne girdi.

Öğrencilerin en çok girmek istediği bölümlerden olan moleküler biyoloji ve genetik bölümünde ise son sıradaki öğrenciler arasındaki puan farkı 200’ü aştı. Son sıradaki öğrenciler arasında bu bölüme en yüksek puanla öğrenci 499 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne yerleşti. En düşük puanı olan öğrenci ise Hitit Üniversitesi’ne 298 puanla girdi.

Bir zamanların popüler bölümlerinden olan bilgisayar mühendisliğinde ise son sıradan yerleşenler arasındaki en yüksek puanı Koç Üniversitesi’nin tam burslu bölümüne giren öğrenci 496 puan ile aldı. En düşük puanı ise Çankırı Üniversitesi’nde oldu. Buraya giren öğrenci sadece 315 puan aldı. İki öğrenci arasındaki puan farkı 181 oldu.

Son dönemde en çok tercih edilen bölümlerden olan psikolojide ise son sıradan giren öğrenciler arasındaki puan farkı 212 puan oldu. Bu öğrenciler içinde en yüksek puanlı olan Koç Üniversitesi’nin tam burslu programına 496 puanla yerleşti. En düşük puanlı öğrenci ise 284 puanla Işık Üniversitesi’ne girdi.
Bunlar dışındaki bazı bölümlere son sıradan giren öğrencilerin en yüksek ve en düşük puanla girdiği üniversitelerle aradaki fark şöyle oldu:

Felsefe: En yüksek Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi 485, en düşük Cumhuriyet Üniversitesi 266. Aradaki fark 219 puan.

İç Mimarlık: En yüksek Bilgi Üniversitesi 476, en düşük Nişantaşı Üniversitesi 304. Aradaki fark 172 puan.

İnşaat Mühendisliği: En yüksek Avrasya Üniversitesi 500, en düşük Kırklareli Üniversitesi 309. Aradaki fark 191 puan.

***

Kontenjanlar boş kaldı

Üniversitelerin kontenjanları yine boş kaldı. Bütün eleştirilere rağmen kontenjanları yeteri kadar azaltmayan YÖK’ün 2020 yılı izleme ve değerlendirme raporlarına 21 üniversitenin kontenjanı yüzde 80’in altında kaldı. Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi (HEP) ise kontenjanın yüzde 40’ını dahi dolduramadı. YÖK’ün verilerine göre kontenjanları yüzde 80’in altında kalan üniversiteler ve oranları şöyle:

Alanya HEP Üniversitesi: Yüzde 34
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi: Yüzde 61
Antalya Akev Üniversitesi: Yüzde 57
Avrasya Üniversitesi:
Yüzde 60
Arel Üniversitesi: Yüzde 71
Esenyurt Üniversitesi:
Yüzde 58
Gedik Üniversitesi: Yüzde 61
Okan Üniversitesi: Yüzde 53
Yeni Yüzyıl Üniversitesi: Yüzde 72
İstiklal Üniversitesi: Yüzde 72
Kapadokya Üniversitesi: Yüzde 71
Lokman Hekim Üniversitesi: Yüzde 79
Munzur Üniversitesi:
Yüzde 71
Nuh Naci Yazğan Üniversitesi: Yüzde 68
Şırnak Üniversitesi: Yüzde 73
Toros Üniversitesi: Yüzde 60
THK Üniversitesi: Yüzde: 50
Ufuk Üniversitesi: Yüzde 79
Yüksek İhtisas Üniversitesi: Yüzde 76
Ostim Üniversitesi: Yüzde 79