Rusya Anayasa Mahkemesi’ne göre, 4 bölgenin Moskova’ya bağlanmasına ilişkin anlaşmalar hukuka uygun. Prof. Dr. Aydın ise “Bu durum, uluslararası hukuk açısından 19. yüzyıl öncesine dönmek anlamına geliyor” dedi.

200 yıllık geri gidiş
Fotoğraf: AA

Yaren ÇOLAK

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırılarıyla başlayan süreçte yeni bir dönemece girildi. Moskova’nın, Donetsk, Luhansk, Zaporijye ve Herson’u ilhakının yankıları sürerken Rusya Anayasa Mahkemesi ilhakı anayasaya uygun buldu. Yüksek mahkemenin internet sitesinde yayımlanan kararnamelerde, Ukrayna'nın doğusundaki bölgelerin ülkeye bağlanmasına ilişkin anlaşmaların Rusya Anayasası için sorun teşkil etmediği belirtildi. Bu karar sonrası imzalanan kararnamelerin Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın, sonrasında da Federasyon Konseyi’nin onayına sunulması bekleniyor.

İlhakı BirGün’e değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın’a göre, Donetsk, Luhansk, Zaporijye ve Herson’da yapılan ve ‘evet’ oyu çıkan referandumun uluslararası hukukta bir karşılılığı yok.

Prof. Dr. Aydın, “Bir saldırı olmadan başlatılan bir işgal var” dedi ve ekledi: “Yine işgal edilmiş topraklarda uluslararası gözetim olmadan yapılan
bir ilhak var. Herhangi bir devletin de kabul edeceğini sanmıyorum.”

HER İSTEYEN İŞGAL EDER

Prof. Dr. Aydın, ilhakın uluslararası hukuk açısından 19’uncu yüzyıl öncesine dönmek anlamına geldiği görüşünde. Uluslararası ilişkiler uzmanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhtemelen şu ana kadar ortada durmuş olan ülkeler daha eleştirel konuma geçecek. Türkiye, Hindistan gibi ülkeler ilhakı tanımayacağını açıkladı. Bu tür bir şeye kimse olumlu yaklaşmak istemez. Bunu ne nedenle kabul ederseniz edin, 19’uncu yüzyıl öncesine dönüyoruz. Her isteyen toprak işgal eder. Bu kabul edilecek bir şey değil.”

Kremlin’in attığı adımların savaş stratejisi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydın, “Bu taktiksel savaşla alakalı bir şey çünkü biliyorsunuz bu yola girdiği zaman Putin’den başka açıklamalar da geldi. Nükleer silah kullanımını hesap dışı bırakmadığını söylüyor. Rusya’nın anayasasına göre nükleer silahlar ancak ana vatan toprakları tehlikedeyse kullanabilir. Bu ilhakla 4 bölge Rusya toprağı sayıldı ve Moskova hükümeti, Ukrayna’nın Rusya’da işgalci konumunda olduğunu göstermek istiyor” diye konuştu.

Hâlâ sınırların belli olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Aydın, sözlerini şöyle noktaladı: “4 bölge ilhak edildi ancak daha sınırlar bile belli değil. Bu sürecin nasıl biteceğini görmemiz gerekiyor. Rusya aldı gitti istediğini yaptı gibi bir durum olursa o zaman bu her devlet için açık çektir. Devletler ‘ben de yaparım’ der. Rusya geri adım atmak zorunda kalırsa da yine diğer devletler için ders çıkartmak anlamına gelecektir.”

***

STRATEJİK LİMAN TEKRAR KİEV YÖNETİMİNİN KONTROLÜNDE

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya ve bölgedeki müttefiklerinin "kuşatma tehdidi nedeniyle Krasnıy Liman'dan çekilerek ve daha avantajlı hatlara kaydırıldığı" söylendi. Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski, “Lyman kenti Rus işgalcilerden tamamen temizlendi. Savunmacılarımıza teşekkür ederim" dedi.