Arap dünyası ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında yaklaşık sekiz yıl aradan sonra başlayan normalleşme sürecinde somut adımlar atılmaya devam ediliyor. Suriye, 2011 yılında kriz patlak verdikten sonra ilk kez bir Arap Birliği toplantısına temsilci gönderdi. Suriye Meclis Başkanı Hammouda Sabbah, Ürdün’ün başkenti Amman’daki 29. Arap Birliği Parlamenterler Konferansı’na katıldı. Toplantıda konuşan Sabbah, konferansın […]

2011’den beri  ilk kez Suriye Arap Birliği toplantısına katıldı

Arap dünyası ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında yaklaşık sekiz yıl aradan sonra başlayan normalleşme sürecinde somut adımlar atılmaya devam ediliyor. Suriye, 2011 yılında kriz patlak verdikten sonra ilk kez bir Arap Birliği toplantısına temsilci gönderdi. Suriye Meclis Başkanı Hammouda Sabbah, Ürdün’ün başkenti Amman’daki 29. Arap Birliği Parlamenterler Konferansı’na katıldı. Toplantıda konuşan Sabbah, konferansın başarılı geçmesini ve konferans sonunda alınacak kararların ve tavsiyelerin Arapların çıkarlarına hizmet edeceğini umduğunu kaydetti. Sputnik’in haberine göre Sabbah, Suriye’nin foruma davet edilmesini “doğal bir gelişme” olarak niteledi.

Ürdün Meclis Başkanı Atıf Taravneh ise, Suriye heyetini Amman’da görmekten memnun olduklarını ifade etti. Bölge ülkelerine Suriye krizine siyasi çözüm bulma çağrısı yapan Taravneh, Suriye’nin bölgedeki yerini yeniden elde etmesi gerektiğini belirtti.

Ne olmuştu?

Aralık’ta Birleşik Arap Emirlikleri, Şam Büyükelçiliği’ni yeniden hizmete açmış, aynı tarihlerde Suudi Arabistan’da da “Esad gitmeli” sözünü dilinden düşürmeyen Adil Cubeyr dışişleri bakanlığından alınmıştı. Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir, Suriye savaşı başladığından beri Şam’ı ziyaret edip Esad’la görüşen ilk lider olmuştu. 2011’de Suriye’nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği’ne bağlı Arap Parlamentosu’ndan Aralık ayı başında Suriye’nin üyeliğinin yeniden tesisi için çağrı gelmişti.