Beklenildiği gibi kıyamet kopmadı. Yine yılbaşı programı için herkesi bir telaş, beni ise sadece stres sardı. Yılbaşı gecesi bazıları güzel elbiseleriyle harika yerlerde, harika insanlarla eğlenmek için yola çıktığında ben, birbirimize gerilmiş bir halde « ee ne yapıyoruz akşam » diye sorduğumuz, yılbaşı kutlamaları hevesinden yoksun, baskısından yorgun arkadaşlarımla olacağım. Herkes gibi değişik planlarımız olmadığı için suçlu hissettirileceğiz. Bir eve doluşup kös kös oturacağız. Çok da güzel olacak.
 
Koskoca iki bin on iki. İnsan karşısında saygıdan sükûnete bürünüyor. Neler ummuştuk bu yıldan, neler bulduk. Beton sevdamız katlanarak arttı. Eşcinseller yine türlü haksızlık ve ayrımcılığa maruz kaldı. Bazı ülkelerde eşcinsel evlilikler ve eşcinsellerin evlat edinmesi konuları gündemdeyken bizde kimse daha bir süre bu konulara girmeye cesaret edemeyecek gibi.  Şafak Pavey defalarca başvuru yapmış olmasına rağmen, meclisin erkeklerle aynı tuvaleti kullanmaya devam eden tek engelli kadın milletvekili unvanını taşımaya teslim olduğunu açıkladı. Öğrencilere biber gazları sıkıldı. Hrant Dink suikastının karşısına geçilememesinin ağır kamu hizmet kusuru olduğu açıklandı. Sivas Katliamı davası adalet ve on dokuz yıl önce ölen insanlık üzerine düşündürdü, utandırdı.  Kürtaj yasağı konusu gündeme geldi. İdam cezası yeniden tartışılmaya başlandı. Fazıl Say Twitter’da attığı mesajlar yüzünden yargılanmaya başlandı. Cumhuriyet Bayramı kutlaması için Anıtkabir’e yürümek isteyenlere biber gazı sıkıldı. Komiser Behzat ile rahmetli Savcı Esra’nın evlilik dışı ilişki yaşaması siyasetçileri rahatsız edince çift kendilerini nikah masasında buldu. Muhteşem Yüzyıl da politika konusu olmaktan kurtulamayan diziler listesinde yerini sağlamlaştırdı. ODTÜ ayaklandı. Meral Okay, Cüneyt Türel ve Müşfik Kenter’in gidişleri çok üzdü. Öğrenci değişim programıyla Fransa’dan Türkiye’ye gelen ve 1 Mayıs gösterisine katıldığı, Grup Yorum konserine gittiği ve parasız eğitim pankartı açtığı için tutuklanan Sevil Sevimli ileri demokrasiden payına düşeni aldı. Atanamayan öğretmenlerin kaldıysa umutları gelecek yıllara kaldı. Pınar Selek davası hala devam ediyor. 
 
Daha da çok şey olup bitti. Kısacası bitse de gitsek dedirten bir yıl oldu. Ama her şeye rağmen iyi şeyler de oldu bazen. Belki biraz da bu yüzden hayal kurmaktan, kurduğumuz hayallere inanmaktan vazgeçemedik. Umudumuz 2013.