Bu gece, saatler 02.30’u gösterdiğinde Şili, başkent Santiago’daki 48 bin kişilik Estadio Nacional’de Ekvador’u konuk edecek ve 4 Temmuz tarihine kadar sürecek, tarihin 44. Copa America serüveni başlamış olacak

Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası’ndan sonra, ulusal takımlar düzeyinde dünyanın en prestijli üçüncü turnuvası Copa America. Kimileri bu kupanın, “eski moda futbolu” bize seyrettirme imkânı vermesiyle Avrupa Şampiyonası’nın da önünde olduğunu savunuyor. İlk kez 1916’da Buenos Aires’te, 4 ülkenin katılımı ile düzenlenmişti. 1930 ve 1950 dünya kupalarının sahibi Uruguay ile Arjantin yüzyılın yarısına kadar kupaya ambargo koydular ve düzenlenen 21 turnuvada toplam 17 şampiyonluk elde ettiler (Uruguay 8, Arjantin 9). Brezilya ilk kez 1949’da, kendi evinde yapılan kupada şampiyon olmayı başarabildi. 1916-67 yılları arasında Güney Amerika şampiyonası olarak anılan turnuva, nihayet 1975’te ilk kez Copa America adıyla düzenlenmeye başladı.

2015-copa-america-50901-1.

KUPANIN TARİHİ
Asırlık turnuvanın tarihi boyunca birçok sürpriz ve kupanın kendi karakterine özgü ilginç olaylar meydana geldi. Örneğin dünya futbolunun iki efsanesi, ülkeleriyle dünya kupası sevinci yaşamış Diego Armando Maradona ve Pele hiçbir zaman bu kupada şampiyonluk yaşayamadılar. Brezilya 3 dünya kupası şampiyonluğu yaşadığı 1958-70 döneminde 3 kere final oynama başarısını ancak yakalayabildi. 1989 yılında kendi evlerinde yapılan şampiyonayı Bebeto ve Romario’lu kadrolarıyla kazandıklarında 40 yıl sonra ilk kez kupayı müzelerine götürmüşlerdi. Arjantin de 2 yıl sonra, 1991’de Gabriel Batistuta’nın gol kralı olduğu turnuvayı kazandı ve 32 yıllık bir hasrete son verdi. 1999 turnuvasında Arjantin ile Kolombiya arasında oynanan maçta Arjantinli Martin Palermo 90 dakika içinde 3 penaltı kaçırmış ve Kolombiya maçı 3-0 kazanmıştı. 2001 yılında Kolombiya’da düzenlenen turnuva öncesi Kanada ve Arjantin son anda katılmaktan vazgeçmiş ve yerlerine Honduras ile Kosta Rika davet edilmişti. O sırada tatilde olan Honduraslı futbolcular Kosta Rika ile oynayacakları ilk maç öncesinde apar topar bir araya getirilmiş ve Kolombiya Ordusu’nun tahsis ettiği bir uçakla karşılaşmaya saatler kala ülkeye varabilmişti. O Honduras çeyrek finalde Brezilya’yı eleyerek kupa tarihinin en büyük sürprizlerinden birisini yapmakla kalmadı, kupayı da üçüncü bitirdi. 2011’de Arjantin’de düzenlenen son kupada şampiyon olan Uruguay, Arjantin’de düzenlenen son 2 kupayı da (1987) şampiyon bitirmeyi başardı.

SUAREZ OYNAYAMAYACAK
2011’den başlayarak, Güney Afrika Futbol Konfederasyonu CONMEBOL, turnuvanın ev sahibinin alfabetik sıraya göre belirlenmesine karar verdi. Buna göre bu seneki turnuva aslında Brezilya’da düzenlenecekti. Ancak 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları’nı düzenleme hakkını da elinde bulunduran Brezilya bu sorumluluğu, turnuvayı 2019’da düzenleyecek Şili’ye devretti. 10 CONMEBOL üyesi ülkenin dışında her yıl 2 ülke de kupaya davet ediliyor. Uluslararası turnuvaların renkli takımı Meksika bu kontenjanlardan birini alıyor genellikle. Diğer kontenjan için ise teklif önce Japonya’ya sonra da Çin’e yapıldı. Her ikisinin de ret cevabı üzerine talih kuşu Jamaika’nın başına kondu ve ülke tarihinde ilk kez bu kupaya katılacak. Ayrıca hatırlatalım 2016 yılında, kupanın 10. yılı sebebiyle Birleşik Amerika’da Copa América Centenario düzenlenecek. Bu turnuvaya 10 CONMEBOL ve 6 CONCACAF takımı katılacak. Kapatırken kupada göz önüne çıkabilecek birkaç ismi verelim. Watford’un Ekvadorlu defans oyuncusu Juan Paredes, Arsenal’in gündeminde olan Şilili orta saha oyuncusu Charles Aránguiz, 1.67 boyundaki Bolivyalı Damián Lizio ve Paraguay’ın 22 yaşındaki yeni yıldızı Giorgian De Arrascaeta size önereceğimiz kare as olsun. Son not, Luis Suarez aldığı 9 maçlık cezası sebebiyle turnuvada yok.