Gişe canavarlarından devam filmlerine, ödüllere göz kırpan filmlerden usta yönetmenlerin son filmlerine kadar 2015’te sinemaseverlerin vizyon tarihi için gün saydığı filmler

2015’in merakla beklenen filmleri

ALKAN AVCIOĞLU

>> Oscar furyası: Oscar adaylıklarıyla konuşulacak filmlerin başında şüphesiz ki sinemaseverlerin sabırsızlıkla beklediği Birdman var. Onu yönetmenliği ve senaryosu ile dikkat çeken The Imitation Game ve Stephen Hawking’in hayatından bir kesiti anlatan 'Her Şeyin Teorisi (The Theory of Everything) izliyor. 2015 sonlarına doğru çıkacak Tom Hooper’ın The Danish Girl’i ve yönetmen David O. Russell’la Jennifer Lawrence, Bradley Cooper ve Robert De Niro’yu tekrar bir araya getiren Joy, 2016 Oscar’larında boy gösterebilir.

>> Gişeye gözünü dikenler: Grinin Eli Tonu (Fifty Shades Of Grey) için beklentileri çok yüksek tutmamak gerekse de E.L. James’in çok satan romanının uyarlaması yılın en çok konuşulacak filmlerinden biri olacak gibi. Beklentileri yüksek tutabileceğimiz ve gişede başarılı olabilecek film ise Tomorrowland. Yılın ses getirecek çizgi roman uyarlamalarının başında gelen Ant-Man’in de gişede iz bırakması muhtemel.

Tomorrowland

>> Devam filmleri: Star Wars: Bölüm VII - Güç Uyanıyor (Star Wars: Episode VII - The Force Awakens) ve Labirent: Alev Deneyleri (The Maze Runner: Scorch Trials) yılın tartışmasız en merakla beklenen filmlerinden. Günümüzün en büyük serilerinden biri olan Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 2 (The Hunger Games: Mockingjay - Part 2) da öyle. 2015’in en mühim devam filmlerinden biri 24. James Bond filmi Spectre olacaktır. Jurassic World, Mission: Impossible 5 ve Terminator: Genisys de hayranlarına gün saydıracak blockbuster’lar. Yenilmezler: Ultron Çağı gişe anlamında en kuvvetli devam filmlerinden biri olacaktır. Tam olarak bir devam filmi olup olmadığı henüz bilinmeyen Mad Max: Fury Road ise oldukça umut vaat ediyor.

>> Animasyonlar: Pixar’ın bugüne kadarki en özgün filmi olabilecek 'Ters Yüz’ (Inside Out), Çılgın Hırsız filmlerinin yan karakterleri Minions, bir grup atari fanatiğinin dünyayı kurtarma macerasını anlatan Pixels ve de hayranlarının vizyon tarihini iple çektiği The Peanuts Movie bu yıla damga vuracak animasyonlar.

Pixels

>> Korku filmleri: Alejandro Amenábar’ın Diğerleri tarzına geri dönüş yapacağı Regression, Guillermo Del Toro’nun detaylarını sır gibi sakladığı filmi Crimson Peak ve tartışmasız bir kült klasiğe dönüşecek It Follows bu yıl korku sineması adına zirveyi oluşturacak.

>> Usta yönetmenler: Paul Thomas Anderson’ın yurtdışı eleştirileri bir süredir kulağımıza çalınan Inherent Vice’si, Werner Herzog’un ticari anlamda bugüne kadarki en iddialı filmi Queen of the Desert, Martin Scorsese’nin 10 yılı aşkın bir süredir gerçekleştirmeye çalıştığı projesi Silence, Robert Zemeckis’in Teldeki Adam hikâyesi The Walk, Ridley Scott’ın dev bütçeli bilimkurgusu The Martian, Ron Howard’ın epik macerası In the Heart of the Sea sinemaseverlere kapı baca yıktıracak. Başrolünde Tom Hanks’in olduğu, senaryodaysa Coen Kardeşlerin parmağının bulunduğu Steven Spielberg’in soğuk savaş draması St. James Place 2015’e damga vurabilir. Terence Malick’in Knight of Cups’ı ise şüphesiz ki merakla bekleniyor.

>> Sürprizlere açık: Geçen yıl vizyona girmesi beklenen ama 2015’e ertelenen Wachowski kardeşlerin çılgın bilimkurgusu Jupiter Ascending ve görsel dehası tartışılmaz olsa da güçlü hikâyeler bulmayı pek başaramayan yönetmen Tarsem Singh’in son filmi Selfless’ın nasıl çıkacağı merak ediliyor. Kathryn Bigelow’un başyapıtı Point Break’in aynı isimli yeniden çevrimiyse filmin hayranlarını çileden mi çıkaracak yoksa mest mi edecek hep beraber göreceğiz.

Jupiter Ascending

>> Yükselen yönetmenler: Son iki filmiyle sinemaseverleri kendine hayran bırakan Dennis Villeneuve’nin son filmi Sicario, hak ettiği değeri bir türlü görmeyen Avustralya’lı yönetmen John Hillcoat’tan Triple Nine olağanüstü bir oyuncu kadrosuyla sinemaseverlerin şimdiden iştahını kabartıyor. Jeff Nichols’un bilimkurgusu Midnight Special yılın en benzersiz filmlerinden biri olabilir. Yetenekli yönetmen Anton Corbijn’in son filmi Life’ta ise Dane DeHaan’ın James Dean rolündeki performansı merakla bekleniyor.