2016’dan albümler

BEKİR ÖZGÜR AYBAR
bekirozguraybar@gmail.com

Uzun bir yılı geride bıraktık. Evet geneliyle tatsızdı, ama her şey bir yana tüm dünyadan çok iyi albümler geldi. 2016 artık bitmişken şöyle bir geriye bakıp kimi kayıtları tekrar hatırlayalım istedim. 2017’de daha fazla müzikten, güzelliklerden konuşmak dileğiyle…

2016-dan-albumler-228422-1.

A Moon Shaped Pool – Radiohead:

“Yaşamıyorum / Ben sadece zamanı öldürüyorum.” Beş yıl aradan sonra gelen yeni Radiohead albümü A Moon Shaped Pool’un kapanışında yer alan bu sözler grubun sadece bugününün değil, tüm kariyerinin özeti. Radiohead karanlıktayken etrafında olup bitenleri görebiliyor. Zaten bu nedenle çok büyük bir ekip.

2016-dan-albumler-228429-1.

Awaken My Love – Childish Gambino:

Donald Glover, sahne adıyla Childish Gambino’nun Awaken My Love isimli albümü soul, R&B ve modern disco tarzlarının başarılı bir yansıması. Güçlü dans ritimleri ve sarsıcı electronica vurguları her saniye mevcut. Bu uzunçalar yılın son günlerinde yayımlanmasına rağmen 2016’nın en güçlü kayıtlarından biri olmayı başardı.

2016-dan-albumler-228450-1.

Blackstar – David Bowie:

Avangart, karanlık, kapalı ve sert. Blackstar’da baştan sona art rock’ın dip dalgalarından güçlenerek çıkan bir sound’a yükleniyor Bowie. New York’ta kaydedilen albüm kendi yarattığı yeni ve bambaşka evreni usulca anlamlandırıyor. “Yukarıya bak, ben cennetteyim” sözleriyle başlayan Lazarus’un videosu onun son gösterisiydi. Blackstar onun görkemli finaliydi.

2016-dan-albumler-228430-1.

Not to Disappear – Daughter:

İngiliz grup artık olgunluk çağında. Yersizce dramatikleşen bir ayrılık albümü değil bu. Bir “Mahvoldum. Perişan haldeyim” albümü hiç değil. “Evet, yaşadığımız dünyanın acısını görüyorum. Başımıza ne belalar geleceğinin de farkındayım, ama yine de bu kahrolası yerde yaşamak istiyorum” albümü Not to Disappear. Elena Tonra’nın vokali formunun zirvesinde.

2016-dan-albumler-228431-1.

You Want It Darker – Leonard Cohen:

Tıpkı yılın ilk günlerinde David Bowie’nin yaptığı gibi klas bir final albümü bırakıp öyle gitti Leonard Cohen. Sekseniki yaşındaydı ve yorgun hissediyordu. Verdiği son röportajında “Artık ölüme hazırım” demişti ve yanılmadı. You Want It Darker onun gösterişli vedası oldu. Albümün iki numarasında ses veren Treaty şarkısında Tanrı’ya şöyle seslenmişti: “Seni bir hayalet yaptığım için özür dilerim. Sadece birimiz gerçekti, o da bendim.”