2016’nın en iyi 10 soundtrack albümü

2016 sinema için olduğu kadar film müzikleri için de iyi bir yıldı. Film için kaydedilmiş özgün film müzikleri ve toplama soundtrackler arasından yılın en iyi film müziklerini derledik

10 Christine - Danny Bensi & Saunder Jurriaans (The Orchard)
Dennis Villeneuve'nin 'Enemy' filmine yaptıkları müzikle çıkış yapan ikilinin ismi, 2016'da bağımsız pek çok projede karşımıza çıktı. Ancak bunların arasından en dikkat çekici olanı 'Christine'. Burada tercih ettikleri minimalist ve nostaljik tınılar filmin atmosferine katkıda bulunduğu gibi, kendi ayakları üstünde durabilen bir albüm de ortaya çıkartıyor.

9 Sing Street (Decca Records)
Müziği hikâyesinin merkezine alan filmde, yönetmenin Ken Clark, Carl ve Ken Papenfus ile birlikte Sing Street adı altında kaydettikleri şarkılar hit olabilecek nitelikte. Fakat albümü en çekici kılan şey ise The Cure'dan Duran Duran'a, The Jam'den Joe Jackson'a uzanan harikulade 1980'ler seçkisi.

8 Jackie - Mica Levi (Milan Records)
Mica Levi son yıllarda sinema dünyasında yükselen en sıradışı ve en yaratıcı bestecilerden birisi. İlk soundtrack çalışması 'Under the Skin' bırakın sadece film müziklerini, sayısız yıl sonu listesinde yılın en iyi albümlerinden biri olarak gösterilmişti. Peşine düşen yeni hayranlarından biri de Pablo Larrain'di. Levi, 'Jackie'de bir kez daha tekinsiz ve dünya dışı duran tınılarıyla hikâye evrenini adeta ele geçiriyor.

7 Arrival - Jóhann Jóhannsson (Deutsche Grammophon)
'Arrival'ın güçlü ve özgün müzikleri bir kez daha Jóhann Jóhannsson'un yakın dönemin en güçlü bestecilerinden biri olduğunu doğruluyor. Jóhannsson'un bu çalışmasındaki deha, akılda kalacak bir tema müziği ve varyasyonlarını yazmak yerine, adeta mekanik bir şekilde filmin atmosferinin ayrılmaz bir parçasına dönüşen işitsel bir evren yaratması. Deneysel olmaktan çekinmeyen kusursuz bir albüm.

6. Lion - Dustin O'Halloran & Hauschka (Sony Classical)
'Lion'ın izleyiciyi gözyaşlarına boğan duygusal gücünün arkasındaki en büyük koz şüphesiz müzikleri. Daha önce 'Like Crazy' ve 'Breathe In' filmlerine yaptığı müziklerle kendine epey hayran edinen Dustin O'Halloran, 'Lion'ın müzikleri için Alman piyanist Hauschka ile işbirliği yapmış. Ortaya çıkan sonuç tek kelimeyle olağanüstü. Piyano ve yaylıların yumuşak tınıları insanı derinden yakalarken, albümdeki bayrak şarkı Sia'nın "Never Give Up"ı ise bu narin albüm için abartı olmuş.

5. Elle - Anne Dudley (Sony Classical)
Art of Noise'un eski üyelerinden Anne Dudley'nin bu çalışması belki yeni bir şey keşfetmiyor. Ancak yaylılarla gücünü ortaya döken geleneksel film müziği ekolünün görkemli bir uygulamasını ortaya koyuyor. Dudley, albümdeki pek çok kayıtta Bernard Herrmann'ı akıllara getiren, gerilim dolu bir harmonik zenginlik yaratıyor. Yer yer zeki bir pastişe dönüşen müziklerin, filmin gücüne derinlik kattığı kesin.

4 Moonlight - Nicholas Britell (Lakeshore Records)
'The Big Short'a yaptığı müziklerle dikkatleri üzerine çeken Nicholas Britell, 'Moonlight'la dinleyecinin kalbini parçalara ayırıyor. Britell'in klasik müziği, filmin duygusal dünyasını adeta başka bir seviyeye çıkartan kilit bir öneme sahip. Yaylıların içi kanayan çığlığını, piyanonun sakin tınılarıyla dengeleyen Britell, kırılgan bir romantizmi tüm iniş çıkışlarıyla albüme yansıtmış. Albümün zirvesiyse, Barbara Lewis'in 1963 tarihli single'ı "Hello Stranger".

3 La La Land - Justin Horwitz (Interscope Records)
'La La Land'in soundtrack albümü, tıpkı filmi gibi karşı konulamayacak cazibede bir paket. Oscar ödülüne doğru koşarak ilerleyen "City of Stars" albüme damga vuruyor. Ancak sadece o da değil; "Mia and Sebastian's Theme"den "Planetarium"a kadar pek çok şarkıda Hurwitz, filmin büyüsünü ve romantizmini yakalamayı başarıyor.

2 Captain Fantastic - Alex Somers (Invada)
Sigur Ros'un vokalisti Jonsi ile işbirliği yapan Alex Somers'in albümü, yarattığı ses dünyası açısından yılın en özgün soundtrack çalışması. Filmin hikâyesini ait olduğu zaman ve mekândan kopartmayı başaran Somers'in müzikleri, can acıtıcı derecede melankolik. Albümün bir anlamda İzlanda'nın melankolisi ile Fennesz'in ambient dünyasını birleştirdiğini söyleyebiliriz. Somers'in bu kayıttaki en büyük mahareti, en küçük tınının bile nefes alıp büyümesine, duygulara ulaşmasına imkân vermesi. Büyüleyici.

1 The Childhood of a Leader - Scott Walker (4AD)
Günümüzün en önemli avangard müzisyenlerinden Scott Walker'ın 'The Childhood of a Leader' için kaydettiği müziklerin gücü filmi bile aşıyor desek abartmış olmayız. Walker'ın yarattığı müzikal evrenin buyurucu ve agresif bir karanlık yapısı var. Deneysel yaklaşımıyla her bir kayıt tek başına tekinsiz ve güçlü bir atmosfer yaratabiliyor. Filmin başındaki ve sonundaki "Opening" ve "Finale" kayıtları bu bağlamda adeta epik sayılabilir. Zaman zaman 'Under the Skin'in sıradışı soundtrack'ini anımsatan albüm, Walker'ın kariyerinin son dönemine mükemmel bir devam halkası.
Listeye girmeyi kıl payı kaçıranlar: The Edge of Seventeen, The Handmaiden, High-rise, Hunt for the Wilderpeople, Nerve, The Neon Demon, Swiss Army Man.