Geçen hafta olimpiyatların organizasyon tarafından aktardığımız, hafif de karamsarlık içeren bilgilerden sonra biraz sporun kendisinden konuşalım ve tabir-i caizse tartan zemine inelim.

Yarın Rio’da 2016 Olimpiyat Oyunları başlıyor. 206 ülkeden sporcular, sonuncusu Brezilya olmak üzere alfabetik sıra ile Maracanã Stadyumu’nda seyircileri selamlayacaklar. Aslında geçiş yapan grup sayısı 206 değil 207 olacak, zira Brezilya’dan önce, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin belirlediği, 10 atletten oluşan Mülteci Atletler grubu 18 yaşındaki Suriyeli yüzücü Yusra Mardini’nin taşıdığı bayrağın arkasında açılışa katılacaklar. Mardini evini Suriye’deki savaşta kaybetmiş, Türkiye’ye sığınmış, oradan da Midilli’ye, son 3 saaati suyun içinde 18 kişinin olduğu bir kayığı iterek ulaşabilmiş bir isim. Ailesiyle beraber Almanya’da yaşıyor ve oyunlara da böyle hazırlandı. Bu 10 kişilik ekipte, Mardini dışında 5 Güney Sudanlı, 2 Demokratik Kongolu, 1 Etiyopyalı ve 1 Suriyeli daha var.

Nasıl 2008 Pekin Olimpiyatları’nın yönetmenliğini Kahraman, Parlayan Hançerler gibi filmlerin yönetmeni Zhang Yimou üstlendiyse, yarınki açılış töreninin yönetmenliğini de beyaz perdede rüştünü ispatlamış, Tanrıkent ve Arka Bahçe filmlerinin yönetmeni Fernando Meirelles üstlenecek. Brezilyalı yönetmen şimdiden gösterinin 4 yıl önceki Londra Olimpiyatları’nda kullanılan bütçenin sadece yüzde 10’una mal olduğunu ve ülke ekonomisinin durumu ortada iken bu kadar para harcamalarının saygısızlık olacağını söyledi. Seremonide hedef çarpıcılıktan çok özgünlük olacak. Burada ilginç bir anektodu da anlatalım. Açılışta ülkelerin geçiş sırası Portekiz alfabesine göre belirlendi. Açılışı yayınlayacak NBC, geçiş sırasının İngilizce olmasını talep etti, zira Birleşik Amerika’nın Portekizce’deki ismi U ile değil E ile başlıyor (Estado Unidos) ve kanal yetkililerine göre Amerikalılar konudan haberdar olmadığından kendi ülkelerinin geçişini kaçıracak. Brezilyalılar geçişin ev sahibi ülkenin kullandığı alfabeye uygun olması gerektiği kuralına dikkat çekip NBC’yi kibarca reddettiler. Türkiye 195. sırada stadyuma girecek.
Güney Amerika kıtasında düzenlenecek ilk olimpiyat olma özelliğine de sahip oyunlarda 26 spor ve bu sporlara bağlı 41 disiplinde toplam 306 yarışma düzenlenecek. Bunların arasında 2 yeni spor da var. Rugby ve Golf. Ancak rugby tüm dünyada bilindiği şekliyle değil 7 kişiden oluşan takımların mücadelesi şeklinde olacak ve tahmin edileceği üzere müsabaka daha kısa sürecek. Oyunlara şu ana kadar katılmaya hak kazanan atlet sayısı 10 bin 293. Birleşik Amerika 554 atletle zirvede. Aslında onu normalde Rusya takip ederdi ama (ev sahibi hariç) bu sefer doping skandalı onları, normalin yarısı kadar atletle turnuvaya gelmeye mecbur etti, 265. 2012’de bu sayı 436’ydı. Ev sahibi 465 sporcu ile katılıyor. Türkiye de 98 sporcu ile orada olacak, bunun 31’i atletizmde, takım sporlarından kadın basketbolda parkeye çıkacağız.

Aslında olimpiyatlar resmi olmasa da fiili olarak başladı. Dün itibarı ile kadın ve erkek futbol takımları sahaya çıktılar. Bunu daha önce birkaç kez bu köşede belirtmiştim. Erkek futbolunun olimpiyatlarda yer almasının taraftarı değilim. Bu spor zaten tüm dünyayı hem kulüp hem de ulusal takımlar bazında 12 ay boyunca işgal ederken bir de 15 günlük olimpiyatlara da bulaşmasını gereksiz buluyorum. Üstelik bu takımlarda oynayan futbolcular zaten her yıl 17, 19, 20, 21 yaş altı turnuvalarının en az bir tanesinde top koşturuyorlar. Kadın futbolunun ise ayrımcılıktan kurtulmaya, gözler önünde olmaya ve izlenmeye ihtiyacı var ve olimpiyatlar bunun için iyi bir araç oluyor.

Her olimpiyat oyununun belki de en çok beklenen yarışı, 100 metre erkekler finali 14 Ağustosta. 200 metrede de finali 18 ağustosta izleyebileceğiz. 29 yaşındaki Usain Bolt’un son olimpiyatı olacak zira Jamaikalı atlet önümüzdeki yıl Londra’da yapılacak Dünya Şampiyonası sonrası emekli olacağını açıkladı. Atletizmde toplam 47 madalya dağıtılacak.İlk altın madalyaları cumartesi gününden itibaren, okçuluk, bisiklet, eskrim, judo, atıcılık ve yüzmede göreceğiz. Atletizm altın madalyaları için ise 1 hafta beklemek zorundayız. Erkek basketbolunda Birleşik Amerika’nın her turnuva öncesinde yaşadığı kadro sıkıntıları malum, ancak yine altın madalyanın en büyük adayı olacaklar.

16 gün sürecek şölen boyunca yazılarımız sürecek.