Bu yıl 31.si düzenlenecek olan Afrika Uluslar Kupası, cumartesi günü Gabon’da başlayacak

2017 Afrika Uluslar Kupası

Bu yıl 31.si düzenlenecek olan Afrika Uluslar Kupası, cumartesi günü Gabon’da başlayacak. Türkiye’deki kulüpleri de büyük ölçüde etkileyen bu kupanın öncesinde bir değerlendirme yapalım.

Afrika Kupası maçlarının bazı kronik problemleri var. Takımlar özellikle son yıllarda sahaya yenilmeme parolasıyla çıkıyorlar ve bu da daha grup maçları aşamasında bol yan paslı, sıkıcı maçlar izlenmesine yol açıyor

Cumartesi günü, ev sahibi Gabon’un, başkent Libreville’de, turnuvaya tarihinde ilk kez katılacak olan Guinea-Bissau ile oynayacağı maçla 2017 Afrika Uluslar Kupası başlayacak. 1998’den beri son halini alan statüye göre 4 gruba dağıtılan toplam 16 takım, gruplarında ilk iki sırayı almak için mücadele edecek ve ardından çapraz eşleşme ile devam edecek kupa, 5 şubatta yine başkentte oynanacak final ile son bulacak. Kupanın aslında Libya’da düzenlenmesine kararlaştırılmıştı, ancak 2014 ağustos ayında Libya turnuvadan çekildiğini duyurdu ve yeni bir adaylık süreci yaşandı. 2012 yılında kupayı Ekvator Ginesi ile düzenleyen Gabon bu hakkı bir kez daha kazandı. Gabon Futbol Federasyonu, 4 grubu 4 stadyuma dağıttı ve turnuva için 20 bin seyirci kapasiteli 2 yeni stadyum inşa etti. Hatta geçen hafta sonuna kadar henüz saha çizgileri çizilmemiş ve kaleler dikilmemişti. Muhtemelen son güne kadar hazırlıklar sürecek.

Kupanın istatistiklerine gelirsek, Mısır 7 şampiyonlukla kupayı en fazla kazanan takım. İlk Afrika Kupası’nda Güney Afrika, apartheid rejimi sebebiyle kupaya hiçbir siyahi oyuncuyu götürmeme kararı aldığında kupadan ihraç edilmişti ve Mısır ilk şampiyonluğunu kazanmıştı. Orada başladıkları yolculuk 2006-10 arasında, Hassan Shehata yönetiminde kazandıkları arka arkaya 3 şampiyonlukla zirveye ulaştı. Ardından son 3 turnuvayı Zambiya, Nijerya ve Fildişi Sahili kazandılar ki bu, Fildişi’nin 1992’den sonraki ikinci şampiyonluğuydu. Afrika tarihinin en önemli futbolcularından Didier Drogba’nın bu iki şampiyonluğun arasında, 12 yıllık bir dönemde ulusal takım kariyerini sürdürmesi ve Afrika Kupası’nı hiç kazanamaması da onun şanssızlığıydı. Fransız teknik adam Herve Renard son 3 turnuvada Zambiya ve Fildişi ile kazandığı şampiyonluklarla 2 ayrı ülke ile bu kupayı kazanan tek teknik adam konumunda. Samuel Eto’o toplamda attığı 18 golle kupa tarihinin en golcü ismi ve ilginç bir not, 2008 yılında Namibya’ya 3 gol atan Faslı Soufiane Alloudi’den beri hiçbir futbolcu hat-trick yapamıyor.

2017’de kupaya Süper Lig’de oynayan 18 futbolcu toplam 11 farklı takımı temsil ederek katılacaklar. Senegal’de Türkiye’de futbol oynayan 4 futbolcu ter dökecekler. Tabii ki takım kadrolarındaki birçok futbolcu ülkeleri dışında büyük oranla da Avrupa’da top koşturuyorlar. Fas, Fildişi Sahili ve Gana’nın sadece 1 futbolcusu ülke içinde top koşturuyor, Gine-Bissau kadrosundaki tüm oyuncular, 2 serbest oyuncu dahil ülke dışında futbol oynuyorlar, 13’ü Portekiz’de olmak üzere. 16 takımın sadece 4 tanesi takımlarını kendi ülkelerinden hocalara emanet ettiler. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zimbabwe, Senegal ve Gine Bissau. Fas turnuvaya oldukça iddialı geldi. Herve Renard adını kupanın ölümsüzleri arasına yazdırmak için bu sefer de Fas’ın başında ve 23 kişilik kadronun 17’si Avrupa’nın 5 büyük futbol ülkesinde top koşturuyorlar. C grubunda Fas’ın Fildişi ile vereceği mücadele merak konusu, zira bu grubu ikinci sırada bitiren takım yüksek ihtimalle çeyrek finalde Gana’nın karşısına çıkacak. Fildişi onları oldukça çekici bir takım yapan jenerasyonun yavaş yavaş çekilmesiyle kalibresini düşürmüş görünüyor, zira o eski parıltılı kadrodan sadece Salomon Kalou bu turnuvada mücadele edecek. Turnuvanın bir başka çarpıcı noktası bu kupada daha önce şampiyonluk yaşamış Kuzey Afrika’nın 4 önemli ülkesi Fas, Mısır, Cezayir ve Tunus’un 2004’ten beri ilk kez aynı anda kupada mücadele edecek olması. Özellikle Tunus ve Cezayir arasında oynanacak grup mücadelesi ilk turun merakla beklenen mücadelelerinden. Eğer Cezayir ve Mısır bir şekilde karşı karşıya gelirse, Gabon’da ufak çaplı bir meydan muharebesi gerçekleşme tehlikesi var.

Afrika Kupası maçlarının bazı kronik problemleri var. Takımlar özellikle son yıllarda sahaya yenilmeme parolasıyla çıkıyorlar ve bu da daha grup maçları aşamasında bol yan paslı, sıkıcı maçlar izlenmesine yol açıyor. 2015 turnuvasında gruplardaki 24 maçın 13’ü berabere bitmişti ve bunların hiçbirisi 2-2’lik beraberlik değildi. Son üç finalin ikisi 0-0’lık beraberlikler sonrası gerçekleşen penaltı atışları sonrası geldi. Gabon’daki turnuvada Mahrez, Salah, Aubameyang, Mane, Zaha gibi özellikle geçen yıl önemli çıkış yapan futbolcuları izleyeceğiz ve bu futbolcular turnuvanın son birkaç yıldaki profilini değiştirebilir.