2017 yılının sonuna geldiğimiz yayımlanan birçok çocuk kitabı arasında öne çıkanları Ezgi Berk derledi...

2017’de bunları okuduk

2017-de-bunlari-okuduk-400930-1.Leo Bir Hayalet Hikâyesi - MEAV Yayıncılık

Hayalet hikâyelerini sever misiniz? Yoksa onları saçma mı bulursunuz? Bir de Leo’nun dünyasına katılın derim. Leo, bir hayalet olduğu için kimse onu göremiyor. Ama bu Leo için sorun değil, çünkü Leo evinde kitap okuyup tozların üzerine resim yaparak yıllarca yaşayabiliyor. Gel zaman git zaman bir gün, eve birileri taşınıyor. Leo’nun misafirperverliğinden hoşnut olmayıp hakkında kötü laflar edince Leo düşüyor yollara. Şehri, sokakları gezerken bir arkadaş ediniyor. Üstelik de onu göremeyen tüm insanlardan farklı olarak Leo’yu görüp onunla sohbet eden bir kız çocuğu bu, adı da Jane. Jane’nin Leo dışında da arkadaşları var ama Leo onları göremiyor. İşler iyice karıştı, değil mi? Hayaletin bile göremediği bir hayalet yok ortada, merak etmeyin. Jane’in bol bol hayali arkadaşı var. Ama tabii Leo bunlardan biri değil, o gerçek bir hayalet. Bu kitap, çocuğunun hayali arkadaşları olan ve bunları korkutucu bulan ebeveynler için oldukça rahatlatıcı. Hayali arkadaş demek, çocuğun hayal gücünün yüksek olması demek sonuçta. Mac Barnett’in kitabını okuduktan sonra yazarın hayali arkadaşları olduğundan emin olup kendisini kıskanabilirsiniz!

2017-de-bunlari-okuduk-400925-1.

Bulut ve Selis Haykırdı: Ağaçlarımıza Ne Oldu? - Redhouse Kidz Yayınları

Alp Gökalp’in kaleme aldığı Alfabe Bulutu Serisi, dünyaya en yakın bulutta yaşayan alfabe sakinlerinin dünyadaki insanlarla işbirliklerini ve kendi bulutlarındaaki yaşantılarını konu ediniyor. Serinin dördüncü kitabı, küçük yumuşak g’nin evini terk etmesinin dünyadaki bütün ağaçların yok olmasıyla sonuçlanmasıyla açılıyor. Ağaçların yokluğunda dünyada gölgesizlik, meyve-sebzelerin yok olması, kâğıtların, kitapların karaborsaya düşmesi sorunları yaşanıyor. Bunları görüp yumuşak g’nin ebeveynlerine kızabilir, çocuğu sorumsuzlukla suçlayabilirsiniz. Ama olayı bir de anne yumuşak g’nin gözünden görün derim: “Ğ harfi ses olarak telaffuz edilemediğinden birbirlerine seslenemezler, adlarını kullanamazlardı. Evet, ‘yumuşak g’ deyip işin içinden çıkmak mümkündü, ama ses olarak çıkarılmaya çalışıldığında rahatsız edici bir sessizlik kaplardı ortalığı.” İşte her defasında bu sorunu yaşan küçük yumuşak g, kıymetini anlasınlar diye bir gün çantasını kapıp evden çıkıyor. Bulut sakinlerinin -laf aramızda gerçekten sakin ve soğukkanlılar- onun kıymetini anlayacakları bir gün evden uzak kalmanın iyi geleceğini düşünüyor, ama işler düşündüğü gibi gitmiyor. Kendisiyle barışmak için bir haftaya ihtiyaç duyan yumuşak g sonunda eve dönüyor da dünyadaki işler daha fazla çığrından çıkmadan ağaçlar geri geliyor.

Sizi bilmem, içinde bol bol ağaç öyküsü olan bir kitapla karşılaşınca aklıma hep Gezi Parkı Direnişi geliyor benim. Neler olacağını merak ederek hızlı hızlı sayfaları çevirirken her şeyin yoluna girdiği ve ağaçlarla dolu bölümde bir kadının elinde tuttuğu 'Düşlerinde Özgür Dünya' yazısını görünce yalnız olmadığımı anladım. Çocukların ağaçlara sarıldığı nice çocuk kitabı görürüz umarım.

2017-de-bunlari-okuduk-400927-1.

Gezgin Eşek’in Oyun Atlası - Taze Kitap
Birçok kitapta başrolde bir eşek görebilirsiniz. Ve kahraman eşek, pek çok kılığa girip ormanın sırlarını sizinle paylaşabilir. Ama bu kitaptaki eşek hepsinden daha sürprizli! Her sayfada bir oyun öğreten eşek kıtalar arası gezip satırlarında bizi birbirinden farklı kültürleri olan ülkelere davet ediyor. Kim mi bu eşek? Tabii ki Gezgin Eşek! Afrika, Amerika, Asya, Okyanusya ve Avrupa’daki birçok ülkeyi gezen eşek, gezip gördüğü her ülkeden mektup gönderiyor. Önce, gittiği ülke hakkında kısa bir bilgi notu paylaşır. Kaç kişinin yaşadığı, başkenti ve ülkede konuşulan dil bilgileri bunlar. Sonra ülkenin meşhur binaları, hayvanları ve bitkilerinden bahsediyor. Parklar ve bahçelerden bahsetmezse olmaz değil mi? Onları da ekliyor mektubuna. Soğuk kış günlerinde de sıcak yaz günlerinde de alternatif zaman geçirmek yöntemi olarak kullanılabilecek bu dev boyutlu kitap, geziye giden çocukların da gitmeden önce kurcalayacağı eskinin o kâğıt kokulu ansiklopedilerini yeniden canlandırıyor.

2017-de-bunlari-okuduk-400926-1.

Eloisa ve Diğer Yaratıklar - Nesin Yayınevi

Eloisa ve Diğer Yaratıklar, daha ilk sayfadan zor bir deneyim yaşayan bir kız çocuğuyla karşılıyor bizi. Yerde, bir başına yatan oyuncak ayı, aslında Eloisa’nın yalnızlığını ve gitmek isteyişini hissettiriyor bize. Eloisa başlıyor hikâyesini anlatmaya. Babasıyla küçükken bir akşam geldikleri şehri, okula gidişini, babasının iş arayışını, okulda kendisinden istenenleri yapmakta zorlandığını, babasını okul bahçesinde beklediğini, yollarda kaybolduklarını anlatıyor, sade ve net bir dille. Ama tüm bunları anlattığı sayfalar boyunca bizi meraklandıran, tuhaf karşıladığımız şey, Eloisa’nın yaşadıkları değil, etrafındakiler. Çeşit çeşit böcekle dolu bir dünyada yaşıyor babasıyla.

Bu tuhaf yaşantı sürerken kayboldukça yeni yollar, yeni yerleş keşfedişleri, küçük kızın zamanla yeni hayata alışmasıyla etrafındaki böcekler birer insana dönüşüyor. Taşınma, ebeveyn kaybı, yeni düzene alışma gibi sorunlar çocuk edebiyatında karşımıza çıkan temalar. Bence kitaplar aracılığıyla çocuklarla zor konuları konuşmak yetişkinlerin işini kolaylaştırıyor ama asıl çocukların yeni yaşamlarında hissettikleri yalnızlığı hafifletiyor. Bu kitabın farkı, zor bir dönemi anlatmak yerine Eloisa’nın tam olarak ne hissettiğini okuyucuya yansıtabilmesi. Yaşantısı keskince dönüşen Eloisa’nın deneyimi bize belki de böceklerle dolu bir dünyanın zamanla her yanımızı kelebeklerin sardığı bir vadiye dönüşebileceği umudunu hatırlatıyor.

2017-de-bunlari-okuduk-400931-1.Ortası Boş Kitap - Edam Yayınları

Herve Tullet, yaratıcılığı teşvik eden kitaplarıyla meşhur, hem yazar hem de çizer. Bu kitabın ise ölçüleri epey büyük ve ortasında kocaman bir delik var! Kitap kapalıyken yarım ay şeklinde görünen boşluk, kitap açıldığında daire oluyor. Dairenin etrafındaki çizimler ve sorularla kitap bir oyun nesnesine dönüşüyor. Örneğin deliğin etrafında deniz çiziminin olduğu sayfada bizi “harikulade bir ada hayal et” cümlesi karşılıyor. Oldukça eğlenceli, interaktif bir deneyim sunan bu kitabı her açtığınızda sizi aynı sayfalar karşılasa bile bambaşka dünyalara gidebilir, yaratıcılığınızı geliştirebilir, hayal gücünüzü besleyebilirsiniz!

2017-de-bunlari-okuduk-400929-1.

Kola Fıskiyeleri ve Sıçrayan Boya Bombaları - Can Çocuk

Kitabın adından da anlayacağınız gibi bol boyalı, rengarenk ve patlamalı bir deney kitabıyla karşı karşıyayız. Sizin de evinizde azıcık ayaklanmış, elini kolunu dolap içlerine, tezgah üstlerine uzatan bir minik varsa her yeri kurcalayıp dağıtacağına uslu uslu otursun demeyeceğim tabii, deney yapsın! Eh madem etraf batacak, patlamalı boyamalı deneyler bunun için biçilmiş kaftan.

Evdeki malzemelerle kolaylıkla yapılabilecek deneylerin yer aldığı kitap, her deney sayfasının başında yer alan zorluk derecesi bilgilendirmesiyle sizi yönlendiriyor. Ama asıl yönlendirmeyi deneyin ev içi etkinlik için mi yoksa açık hava için mi uygun olduğunu belirterek yapıyor. Merak ettiniz, değil mi? Haydi bir tane deneyi birlikte inceleyim:

Poşet çaydan roket yapmaya ne dersiniz? Açık hava etkinliği ve ateş gerektiren etkinlik olduğunu öğreniyoruz önce. Sayfanın hemen altında yer alan “Neler Gerekli?” kutucuğunda yer alan birkaç çizim, kitabın ilk sayfasındaki açıklamalara bakılarak yorumlanırsa herkes için çok iyi olur. Bu etkinlik sırasında çizimlerde yer alan gözlük işaretinden hareketle gözlük takmamız gerektiğini de öğreniyoruz. Çok kolay bir deney olduğu bilgisinide alıp hemen deneyi yapmaya girişiyoruz. İşte deney: “Poşet çayın uç kısmını kesin. Dip kısmının birbirine yapışık olmadığından emin olun. İçindeki çayı bir fincana boşaltın, böylece daha sonra kullanabilirsiniz. Şimdi çay poşetinden bir tüp elde ettiniz. Tüpü zemine diklemesine yerleştirin. Bir büyüğünüzden tüpün tepesini kibritle tutuşturmasını isteyin. Sonra durup seyredin. Eğer tüp devrilirse deney bir işe yaramayacaktır, ama eğer dik konumda kalırsa tıpkı bir ateşböceği!” 47 deneyden oluşan rengârenk çizimlerle bezeli kitabı her hafta bir defa kullanarak bir yıl boyunca elinizden düşürmeyebilirsiniz!

2017-de-bunlari-okuduk-400928-1.İnanılmaz Hayvan Macerası - Hep Kitap

İnanılmaz Hayvan Macerası, gerçekten de dünyanın dört bir yanında yaşayan bütün hayvanları kendi doğalarında resmedip bölge ve hayvan türleri hakkında tek tek bilgi vererek inanılmaz bir iş yapıyor! Örneğin Grönland Tundrası’nın yüzde sekseninin kalın bir buz tabakasıyla kaplı olduğunu bilmiyordum. Bitki örtüsünün mantar, yosun, ot ve çiçekten oluştuğunu hiç bilmiyordum. Yani o kadar soğukta ve karla kaplı bir alanda bitki yetişiyor ve birsürü de hayvan var. İşte bu hayvanların isimleri: Kutup Bombus Arısı, Ak Sungur, Kutup Tilkisi, Grönland Foku, Kutup Tavşanı, Lemming, Kutup Ayısı, Kaz, Rengeyiği, Misköküzü, Kuzgun, Kar Baykuşu, Kar Tavuğu. Bütün bu hayvanların yer aldığı kocaman bir Grönland Tundrası resmi düşünün, evet işte o resmin içinde bu hayvanları bulmak çocuklar için çok eğlenceli olacak! Eğer yetişkinler çocukları bir kenara itip kitaba el koymazsa!

Kitabın içinde Amazon Yağmur Ormanları, Japon Kaplıcaları, Rus Taygası, Kuzey Amerika Bozkırları gibi pek çok yerde yaşayan hayvanların çizimleri, bölgelerin resimleri var. Bu kitabı bir başvuru kaynağı olarak ve oyun matı niyetine kullanabilirsiniz.