Geçen yıl hayatımıza dahil olan oyun, sinema, müzik ve kitapları liste liste derledik. İşte 2017’de bizim gözümüze çarpanlar...

2017 yılında kültür sanatta dikkat çekenler listesi

2017 yılı siyasi ve toplumsal birçok kötü anıyı beraberinde getirmiş olursa olsun, kültür sanat hayatımız bir hayli verimli ve üretken geçti. Çok sayıda sanat etkinliğinin iptal edildiği, ertelendiği ve rengin zûl sayıldığı yılda öne çıkan albümleri, oyunları ve sinema filmlerini derledik. İşte 2017’de bizim gözümüze çarpanlar...

Tiyatro

(istanbul)

2017-yilinda-kultur-sanatta-dikkat-cekenler-listesi-408233-1.
• Tatbikat Sahnesi-Tüy Kalemler-
Edebiyatın en aykırı isimlerinden kabul edilen Marquis de Sade’ın hayatının bir bölümünün anlatıldığı Tüy Kalemler, Tatbikat Sahnesi’nin geçtiğimiz sezon dikkat çeken oyunlarından oldu. Erdal Beşikçioğlu’nun rejisini yaptığı ve oynadığı oyunun oyuncu kadrosunda; Gökhan Soylu, Saygın Soysal, Melisa Şenolsun, Işık Erdoğan, Diren Yurtseven, Onur Eroluş, Buğra Uğur, Beril Özortakçı, Sena Kelahmet, Canberk Gül, Ceren Aydın gibi isimler yer alıyor.

2017-yilinda-kultur-sanatta-dikkat-cekenler-listesi-408234-1.

• Yolcu Tiyatro- Joko’nun Doğum Günü
Yolcu Tiyatro, çağdaş sanat hayatının önde gelen isimlerinden Fransız yazar Roland Topor’un “Joko’nun Doğum Günü” adlı eserini yüksek performans gerektiren hareket tasarımı ile Projection Mapping teknolojisini birleştirerek sahneliyor. 13 farklı dalda ödül alan “Joko’nun Doğum Günü” oyununu, Ersin Umut Güler yönetti.

• Bakırköy Belediye Tiyatroları- Gülünç Karanlık
Bakırköy Belediye Tiyatroları tarafından sahnelenen “Gülünç Karanlık” oyunu seyirciyi Afganistan’ın, gerçekte varolmayan, yağmur ormanlarında tekinsiz bir yolculuğa davet ediyor. Çağdaş Alman tiyatrosunun genç yazarlarından Wolfram Lotz'un 2014 yılında kaleme aldığı oyunda, yeni dünya düzenine dair keskin bir bakış açısı getiriyor. Nurkan Erpulat’ın yönettiği “Gülünç Karanlık”ın oyuncu kadrosunda ise; Alican Yücesoy, Doğacan Taşpınar, Hatice Elif Ürse, Yelda Bskın ve Erol Ozan Ayhan var. Gülünç Karanlık, 19 Ocak Cuma akşamı BBT’de oynuyor.

2017-yilinda-kultur-sanatta-dikkat-cekenler-listesi-408235-1.

• Oyun Atölyesi- Kundakçı
Grigory Gorin’in yazdığı Muharrem Özcan’ın yönettiği Kundakçı, müzikleri ve rejisiyle geçen sezonun en eğlenceli yapımlarından biri oldu. Oyunda, “pazarcı Herostratos dünya harikası Artemis Tapınağı’nı yakar. Peki neden? Oyun mu? Kumpas mı? Komplo mu? Şöhret aşkı mı? Peki kutsal Artemis Tapınağı’nın kundaklanması, efendiler ve ezilenler dünyasında nasıl bir yangına neden oldu? Kundakçı Herostratos bir terörist mi yoksa kahraman mı?”
Kundakçı’nın bir sonraki gösterimi 10 Ocak Çarşamba günü Oyun Atölyesi’nde...

2017-yilinda-kultur-sanatta-dikkat-cekenler-listesi-408236-1.

• Kazan Dairesi- Hedwig ve Angry Inch
İnce esprilerin yerleştirildiği başarılı Türkçe uyarlaması ve cesur göndermeleriyle dikkatleri çeken “Hedwig ve Angry Inch” 2017’nin en çok konuşulan oyunlarından biri olmayı başardı. John Cameron Mitchell’in 1998 yılında yazıp sahnelediği oyun, Doğu Berlin’de yaşayan Hansel’in, öteki yarısını bulmak için çıktığı yolda, Amerikalı bir askere âşık olunca ameliyatla cinsiyet değiştirmeyi kabul etmesi ve adını Hedwig olarak değiştirmesiyle beraber başlayan serüvenini anlatıyor.
Barış Arman’ın yönettiği, Yılmaz Sütçü ve Ayşe Günyüz’ün etkileyici performanslarıyla dikkat çektiği oyun, önümüzdeki günlerde de tiyatroseverlerle buluşmaya devam edecek.



Müzik
• Gözde Öney - İki Gölge
Hüsnü Arkan’ın back vokalindeki pembe saçlı kız olarak tanıdığımız Öney, Sofar’daki ‘Kavga’ şarkısıyla öne çıkmıştı. Sonrasında ise bu yıl çıkardığı “İki Gölge” adlı ilk albümü ile söz yazarlığı ile tanıştırdı. Öney’in yeni albüm çalışmaları şimdiden merakla beklenesi.

Jehan Barbur - Evim Neresi Müzisyen Jehan Barbur beşinci solo albümü Evim Neresi’yi Ada Müzik etiketiyle bizlerle buluşturdu. 9 şarkının yer aldığı albümde biri hariç tüm şarkı sözleri Barbur imzalı. Cahit Berkay’in ünlü bestesi Selvi Boylum Al Yazmalım’ı da seslendiren Barbur’un albümü bu yıla iz bırakan çalışmalardan.

• Ezgi Aktan – Gece
Geçen yıl yayımladığı ‘İyi ki’ adlı ilk albümünün ardından ikinci solo çalışması ‘Gece’yi Ada Müzik etiketiyle sevenleriyle buluşturan Ezgi Aktan müzikteki yerini giderek sağlamlaştırıyor. Yıl boyunca verdiği konserlerde de adını sıkça duyuran Aktan, müziğimizin genç şarkı sözü yazarlarından. Üstelik kentli politik tavrıyla suya sabuna dokunuyor.

2017-yilinda-kultur-sanatta-dikkat-cekenler-listesi-408240-1.

• Ezhel – Müptezhel
Rap bu yıl Türkiye’de popülaritesini gitgide arttırmışsa bunların sebeplerinden birisi de şüphesiz Ezhel’in Müptezhel albümü. Mekanlarda, sokaklarda sıklıkla duyduğumuz albümdeki parçalar, Ezhel’in kendine has tarzını yansıtıyor. Barış Akpolat’ın da deyimiyle Ezhel gerçekten her şarkıda ateş ediyor!

• Vega - Delinin Yıldızı
Ve Vega... 12 yıl sonra yeni albümü Delinin Yıldızı’nı sunacağını duyuran grup, kısa bir süre sonra da albümü müzikseverlere hediye etti. Vega’nın hayran kitlesi tarafından da çok beğenilen grup, “Nerede kalmıştık?” diye döndü.

Sinema
• Körfez-Yerli
Senaryosunu Emre Yeksan ve Ahmet Büke’nin birlikte yazdığı Emre Yeksanın yönettiği Körfez 1 Aralık’ta vizyona girdi. Film, “ Boşanmanın ve işsizliğin neden olduğu sefaletin ardından 30’lu yaşlarının ortasındaki Selim, İzmir’deki üst orta sınıf ailesinin yanına İzmir’e geri taşınır. İstanbul’dan geri dönüşün hikâyesini, İzmir’in sokaklarında Selim’le beraber anlatıyor.

• Aile Arasında-Yerli
Gülse Birsel’in senaryosunu yazdığı, Ozan Açıktan’ın yönetmenliğinde çekilen, Engin Günaydın, Demet Evgar, Gülse Birsel, Devrim Yakut, Erdal Özyağcılar, Devrim Yakut, Derya Karadaş, Şevket Çoruh, Fatih Artman, Su Kutlu, Deniz Hamzaoğlu, Ayta Sözeri, Devin Özgür Çınar, Ünal Yeter ve Arif Erkin gibi güçlü oyuncu kadrosu ile dikkat çeken aile komedisi “Aile Arasında” 1 Aralık’ta vizyona girdi.
2017-yilinda-kultur-sanatta-dikkat-cekenler-listesi-408241-1.
• Mutlu Son (Happy end)-Yabancı Film
Michael Haneke’nin senaryosunu yazıp yönettiği “Happy End” 13 Ekim’de vizyona girdi. Fransa’nın kuzeyinde Calais’de yaşayan Laurent ailesi, beklenmedik olaylar sonucu hayatlarına giren Eve’in gelmesi ile rahat ve zengin hayatları altüst olur. Başrollerinde ise Isabelle Huppert, Toby Jones ve Mathieu Kassovitz yer alıyor.

• Anne (Mother) -Yabancı Film
29 Eylül’de vizyona giren “Mother” festivallerdeki gösterimlerinden sonra birçok eleştirmenin dikkatini çekti. Hakkında çok konuşulan filmin yönetmenliğini ise Darren Aronofsky yaptı. Başrollerinde Jennifer Lawrence ve Javier Bardem’in yer aldığı film, sakin ve sıradan bir hayat süren bir çiftin çevresinde gelişiyor.

• Umudun Öteki Yüzü( Toivon Tuolla Puolen) - Yabancı film
Aki Kaurismäki’nin 10 Kasım’da vizyona giren filmi “Umudun Öteki Yüzü”, Bir tarafta Helsinki’de yaşayan restoran sahibi Wickström’u, diğer tarafta ise bombalarla sarsılan Halep’ten kaçarak kız kardeşi ile yollara düşen Suriyeli bir göçmen, Khaled’i anlatıyor. Filmde birbirinden tamamen farklı iki insan hem iş arkadaşı hem de dost olurken dünya da her zamanki gibi dönmeye devam eder.

***

8 Kitap önerisi

2017-yilinda-kultur-sanatta-dikkat-cekenler-listesi-408242-1.

1- Haydar Ergülen – Düz Yazı-100 Yazı (Kırmızı Kedi Yayınevi)
2- Shida Bazyar – Geceleri Sessizdir Tahran (Hep Kitap)
3- Ezgi Polat – Susulacak Ne Çok Şey Var Aramızda (Can Yayınları)
4- Ercan Kesal – “Aslında…” (İletişim Yayıncılık)
5- Cevat Çapan – Son Duraktan Bir Önce (Yapı Kredi Yayınları)
6- Nibel Genç – Mısır Koçanlarını Kızartan Koku (Nota Bene Yayınları)
7- Gülşen İşeri – Ömrümce Ağladım (Doğan Kitap)
8- Dilek Türker – Avucumda Çimen İzi (Hep Kitap)