2017 yılının merakla beklenen bilimkurguları

Yılın merakla beklenen filmleri artık çoğunlukla serilerin devam filmlerinden oluşur hale geldi. Hemen hemen herhangi bir seriden, hayranlarının merakla beklediği yeni bir filmi bu tarz bir listeye koymak mümkün. Seri filmlerin endüstriyi domine ettiği bir ortamda bu durum doğal. Ancak bu tarz listelerde dikkat çeken bir başka şey, son yıllarda yükselişe geçen bilimkurgu türündeki ivmenin artışı. Bu yıl salonlara ve ekranlara uğrayacak bilimkurgu projelerin sayısında gözle görülür bir yükselme var. ‘Blade Runner 2049’, ‘Alien: Covenant’, ‘Logan’ ve ‘Star Wars: Episode VIII’ gibi devam filmleri şimdiden en çok konuşulan filmlerin başında. Ancak devam filmlerini bir kenara bırakırsak bile bu yıl ses getirecek pek çok filmin bilimkurgu türünde olduğunu görüyoruz. Bu hafta vizyona giren ‘Uzay Yolcuları’ (Passengers) yeni yılın iddialı bilimkurgu filmlerinden sadece bir tanesi. Hal böyle olunca bu yıl sadece bilimkurgulara odaklanalım ve devam filmleri dışında heyecanla beklenen projeleri derleyelim dedik. Bu filmler, 2017’de sinema gündemini bolca meşgul edecek.

Annihilation

Mütevazı ama yaratıcı bir bilimkurgu konseptine sahip ‘Ex Machina’ ile hızlı bir çıkış yakalayan Alex Garland, daha büyük bütçeli ve daha iddialı bir bilimkurgu ile geri dönüyor. Ödüllü yazar Jeff VanderMeer’in kitabından uyarlanan filmin başrolünde Natalie Portman bulunuyor.

Kabuktaki Hayalet (Ghost in the Shell)

Mamoru Oshii’nin 1995 tarihli çığır açan klasiği, cyberpunk bilimkurgu sinemasının en önemli filmlerinden biriydi. Merak ve endişeyle beklenen yeniden çevriminin yönetmenlik koltuğu Rupert Sanders’a teslim edildi. Başrole Scarlett Johansson’ın seçimiyle şimdiden hayranları rahatsız etmişe benzeyen ‘Kabuktaki Hayalet’in her halükârda yılın en çok konuşulan filmlerinden biri olacağı kesin.

Hayat (Life)

Mars’ta yaşama dair izler bulan iki astronotun hikâyesini anlatan film, uzay temalı bilimkurgu filmlerindeki yükselişe örneklerden. Başrollerinde Ryan Reynolds ve Jake Gylenhaal’un bulunduğu filmin, yönetmenlik koltuğunda ise İsveçli yönetmen Daniel Espinosa oturuyor.

God Particle

JJ Abrams’ın yapımcılığındaki Cloverfield antolojisinin yeni filmi, hikâyesinin çıkış noktasını Higgs Bozonu üzerine kuruyor. Dünyanın birden ortadan yok oluşuna şahit olan bir astronotun hikâyesini anlatan film, ‘Cloverfield Yolu No: 10’ (10 Cloverfield Lane) gibi beklentileri aşabilir.

Valerian and the City of a Thousand Planets

Luc Besson’un dev bütçeli yeni fimi, Fransa’da efsaneleşen çizgi roman “Valérian and Laureline”den uyarlanıyor. Aksiyonun mu yoksa bilimkurgu fikirlerin mi ön plana çıkacağı merak konusu olan filmin başrollerinde ise yükselen yıldızlar Dane DeeHan ve Cara Delevingne bulunuyor.

The Circle

‘Şu An Muhteşem’ (The Spectacular Now) ve ‘Yolun Sonu’ (End of the Tour) ile gönlümüzü fetheden genç yönetmen James Ponsoldt bilimkurgu – gerilim türünde bir filmle geri dönüyor. Dave Eggers’in aynı adlı romanından uyarlanan film, teknoloji devi bir firma üzerinden Orwellyen bir distopya yaratıyor.

Geostorm

2017’de bol bol uzaya giden karakterler izleyeceğimiz kesin. Bilimkurgudan daha çok aksiyona ağırlık vereceğini tahmin ettiğimiz Gerard Butler’lı ‘Geostorm’ da bunlara birini ekleyecek. Butler ve kardeşi hikâyede gezegeni bir felaketten kurtarmaya çalışırlarken, bir yandan da ABD başkanını bir suikasttan kurtarmaya çalışacaklar.

Anon

‘Zamana Karşı’yı (In Time) unutmuş ve affetmiş değiliz. Ancak Andrew Niccol sadece 1997 tarihli ‘Gattaca’ sebebiyle bile bilimkurgu türünde beklentimizi yükseltebilen bir yönetmen. Artık suçun işlenmediği bir gelecekte geçen ve başrolünde Clive Owen’ın olduğu film, noir ilhamlı atmosferiyle dikkat çekecek.

The Dark Tower

Stephen King’in romanının uzun süredir heyecanla beklenen ve yıllardır bir türlü gerçekleşmeyen uyarlaması nihayet izleyici ile buluşmaya hazırlanıyor. Idris Elba’yı başrole yerleştiren filmin, King’in paralel evrenini nasıl görselleştireceği ve bilimkurguyu sadece bir arka fon fikri olarak kullanıp kullanmayacağı merak konusu.

Future World

James Franco’nun elinden her iş gelen sanatçı kimliğinden artık sıdkınız sıyrılmış olabilir. Ancak yönetmenliğini üstlendiği yeni film ‘Future World’ umut vaat ediyor. Post-apokaliptik bir gerilim olan filmin oyuncu kadrosunda James Franco’ya Milla Jovovich ve Suki Waterhouse eşlik ediyor.