2019’da spora damga vuran olaylar

HAZIRLAYAN: EREN TUTEL

"Hatırlamak için yavaşlar, unutmak için hızlanırız."

Albert Camus

Modern dönemin en önemli edebiyat figürlerinden Camus, insan zihninin belleğindeki süzgece bu cümlesiyle ışık tutuyor. Fransız yazarın dediği gibi, 2019’da da bazen yavaşladık bazen hızlandık. Hayatın tüm alanlarında olduğu gibi sporda bundan nasibini aldı. Olağanüstü atletlerin yaptıkları inanılmaz işleri keyifle izlerken yavaşladık, dönen kirli olayları unutmak için ise elimizden geldiğince hızlandık. Özetle düşe kalka bir on yılın daha sonuna geldik ve 2019’da sporda yaşananları anlatmak da bize düştü. İyi okumalar, keyifli seneler...

OCAK: Sala’nın trajedisi, Servet’in vedası, Osaka ve Djokovic’in zaferi

>> Yılın ilk ayı Türk sporu için üzücü bir haberle başladı. Türkiye’nin tekvandoda tek altın madalyalı ismi Servet Tazegül henüz 30 yaşında sporu bırakma kararı aldı. Bıraktığı mirasla ülke sporunun öncüleri arasına giren Servet kariyerine antrenörlük yaparak devam ediyor.

>> Devre arası transfer dönemine sayılı günler kala Premier Lig’de tutunma mücadelesi veren Cardiff City, Fransa Ligue 1’de sergilediği performansla dikkat çeken Arjantinli forvet Emiliano Sala’yı kulüp rekoru kırarak 15 milyon sterline transfer etti. 21 Ocak tarihinde Arjantinli oyuncuyu Nantes’dan Cardiff’e taşıyan uçak ise varacağı yere ulaşamadı. Cardiff’in rekor transferi yaptığı kazayla birden futbol tarihinin en trajedik olayına dönüştü.

>> Tenis sezonunun ilk grand slami Avustralya Açık’ta Novak Djokovic’in geri dönüşüne tanıklık ettik. Sırp raket, 2016 Fransa Açık’tan sonra ilk grand slam zaferini kazanırken, ezeli rakipleri Roger Federer ve Rafael Nadal’a “Ben buradayım” mesajını verdi. Kadınlarda ise yavaş yavaş Serena Williams dönemine hazırlanırken Naomi Osaka, Avustralya'da ikinci grand slam şampiyonluğunu kazanarak, yeni dönemin yıldızlarından biri olacağını bir kez daha ispatlıyordu.

>> Ocak'ın dikkat çeken diğer unsurları ise hentbolda Danimarka’nın dünya şampiyonluğu, Cristiano Ronaldo’nun İspanya'da vergi kaçırmakla nedeniyle 23 ay hapis ve toplamda 18,7 milyon avro para cezasına çarptırılmasıydı.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665950-1.

ŞUBAT: Demirören ve Lucescu dönemi sona erdi, Caferin güven tazeledi, eskrimde Avrupa şampiyonluğu

>> Şubat ayı ülke futbolseverleri için bir hayli sevindiriciydi. “Yıldırım Demirören yeter” sloganıyla belleklere kazınan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye’deki tek yasal bahis organizasyonu İddaa’nın ihalesini aldıktan haftalar sonra istifa etti. Demirören’in istifasından önce de milli takımda önemli gelişmeler yaşandı. Teknik direktör Mircea Lucescu ile yollar ayrıldı.

>> Şubat'ta Türk futbolunun yanı sıra Avrupa için önemli gelişmeler yaşandı. Aleksander Ceferin, 43. Olağan UEFA Kongresi'nde yapılan oylamayla yeniden UEFA Başkanlığı'na seçildi.

>> Nisanur Erbil, İtalya'da düzenlenen Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası'nda altın madalya kazandı ve eskrimdeki yükselişin habercisi oldu. Nisanur, yıldız kadınlar kılıç kategorisi final maçında Rus Mariya Zinyukhna'yı 15-13 yenerek şampiyonluğuna ulaştı.

>> Şubat'ın diğer dikkat çekenleri ise basketbolda Anadolu Efes’in Fenerbahçe’yi mağlup ederek şu an geldiği form düzeyinin haberini vermesi ve FIFA’nın Chelsea’ye 18 yaşından küçük futbolcuların transferinde kural ihlali yaptığı gerekçesiyle iki dönem transferden men cezası vermesiydi.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665951-1.

MART: Milli Takım’da Güneş dönemi, Cengiz’e ibra şoku

>> Lucescu döneminin sona ermesinin ardından teknik direktör arayışlarına başlayan Milli Takım’ın aradığını bulması fazla uzun sürmedi. Kırmızı-beyazlı ekip, Şenol Güneş’i takımın başına getirdi. Atılan bu imza kasım ayında gelen başarının bir nevi müjdecisiydi.

>> Mart’ın başında Galatasaray için her şey yolunda gitmese de kulüp için çok büyük bir problem yok gibiydi. Lider Başakşehir’in en yakın takipçisi olan sarı-kırmızılı ekip ay sonunda mali genel kurulda sarsıldı. Başkan Mustafa Cengiz, mali yönden ibra edilirken, idari yönden ibra edilmedi. Galatasaray büyük bir kaosun içine giriyordu.

>> Ayın diğer çekenleri: Basketbolda Kadınlar Türkiye Kupası’nı Fenerbahçe kazandı, Emre Zafer Barnes, 2019 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda 60 metrede gümüş madalya kazandı.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665958-1.

NİSAN: Alanyaspor’un acı kaybı, Futboldan bir Sinyor geçti... Sümeyye Boyacı’dan tarihi başarı, Wade ve Nowitzki’nin son dansı

>> Nisan'da futbol dünyası acı bir kayıp yaşadı. Sala’nın anıları tazeyken, Alanyaspor’un Çek futbolcusu Josef Sural yaptığı trafik kazasıyla yaşamını yitirdi. Alanya’nın Kayserispor ile oynadığı karşılaşma sonrası bazı oyuncuları taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu hayatını kaybeden Sural başta Alanya olmak üzere futbol dünyasını yasa boğdu.

>> Paralimpik milli yüzücü Sümeyye Boyacı, ABD'de düzenlenen Dünya Serisi'nde 50 metre sırtüstünde 45.28'lik derecesiyle altın madalya kazanarak Türkiye spor tarihine geçti.

>> NBA nisan ayında iki büyük efsanenin vedasına tanıklık etti. Son 20 yıla damga vuranlardan Dirk Nowitzki ve Dwyane Wade profesyonel basketbol kariyerlerini noktaladı, arkalarında ise toplamda dört yüzük ve onlarca unutulmaz an bırakarak...

>> Nisan'ın diğer dikkat çekenleri: Almanya Futbol Federasyonu (DFB) Başkanı Reinhard Grindel’in istifa etti. Cristiano Ronaldo, İngiltere Premier Lig ve İspanya La Liga'nın ardından Serie A'da da şampiyonluk sevinci yaşayan ilk oyuncu oldu. 55. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nu Avusturyalı Felix Grossschartner kazandı.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665966-1.

MAYIS: Aslan’dan çifte zafer, İrem Yaman kuralları, Liverpool’un tarihe geçten geri dönüşü, Lauda’nın vedası ve diğerleri...

>> İki ay önce ibra problemiyle boğuşan Galatasaray, hem Süper Lig’de hem de Türkiye Kupası’nda şampiyonluğa ulaşarak sezonu çifte kupayla tamamladı...

>> Tekvandoda dünyanın en önemli sporcu arasında olan İrem Yaman İngiltere’de düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası'nda kadınlar 62 kiloda altın madalyada kazanarak, iki kez dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın tekvandocu unvanını elde etti.

>> Tarihin en iyi sezonlarından birine tanıklık ettiğimiz Şampiyonlar Ligi’nde bir geri dönüş hafızalara kazındı... Yarı final eşleşmesinin ilk maçında Barcelona’ya Nou Camp’ta 3-0 kaybeden Liverpool, rakibini Anfield’da unutulmaz bir maç sonunda 4-0 mağlup ederek adını finale yazdırdı.

>> Motor sporları ve Formula 1 tarihinin en büyük efsanelerinden Niki Lauda, 70 yaşında yaşamını yitirdi. Lauda, Ferrari ile 1975 ve 1977'de, McLaren ile 1984'te F1 şampiyonluğu yaşadı.

>> Sporda bir hayli haraketli geçen mayısta diğer dikkat çekenler: Ayşe Begüm Onbaşı ve Mehmet Ercoş, Azerbaycan'da düzenlenen 11. Aerobik Cimnastik Avrupa Şampiyonası'nda çiftler kategorisinde gümüş madalya kazandı. Formula 1'in efsane pilotlarından Avusturyalı Niki Lauda, 70 yaşında vefat etti. Arsenal kalecisi Petr Cech, UEFA Avrupa Ligi finaliyle kariyerini noktaladı. Finali Chelsea, 4-1’lik skorla kazandı. Euroleague’de tarihinde ilk kez finale kalan Anadolu Efes, finalde CSKA Moskova’ya 91-83 kaybetti.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665967-1.

HAZİRAN: Let's talk about six... Toprağın efendisi Nadal, Efes 9 yıl sonra şampiyon, Beşiktaş’ta Avcı dönemi, Toronto Raptors tarih yazdı

>> 97 puan toplamasına rağmen Premier Lig’de ikincilikte kalan Liverpool, teselliyi Şampiyonlar Ligi’nde buldu. Kırmızılar, finalde Tottenham’ı 2-0 yenerek en büyük kupayı altıncı defa müzesine götürürken, akıllarda Jürgen Klopp’un maç sonu röportajında ABD’li hip-hop grubu Salt-N-Pepa’nın ‘let's talk about sex’ adlı şarkısını kendilerine uyarlaması kaldı.

>> Roland Garros'yu 12. kez kazanan Nadal, Avustralyalı Court ile paylaştığı bir grand slam turnuvasını en fazla kazanan tenisçi rekorunu kırdı. Nadal, grand slam turnuvalarındaki 18, kariyerindeki 82. tekler şampiyonluğunu elde etti.

>> Basketbol Süper Ligi'nde Anadolu Efes, Fenerbahçe’yi 89-74 yenerek seride 4-3 öne geçti ve 2018-2019 sezonunun şampiyonu oldu. Efes böylece dokuz sene sonra mutlu sona ulaştı.

>> Beşiktaş’ta Şenol Güneş’ten boşalan teknik direktörlük görevine Abdullah Avcı getirildi.

>> NBA finalinde Golden State Warriors'a 4-2 üstünlük sağlayan Toronto Raptors, tarihinin ilk şampiyonluğuna ulaştı.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665974-1.

TEMMUZ: Wimbledon’da epik final, Griezmann transferi, Afrika şampiyonu Cezayir

>> Tenisin en prestijli grand slami Wimbledon'da tek erkekler finalinde, seribaşı Roger Federer'i 4 saat 57 dakika süren muhteşem maç sonrası mağlup eden Novak Djokovic, 16’ncı grand slam şampiyonluğunu kazandı. Tek kadınlarda ise Simone Halep mutlu sona ulaştı.

>> Fransız futbolcu Antoine Griezmann, Atletico Madrid Kulübüne 120 milyon avroluk serbest kalma bedelini ödeyerek Barcelona'ya transfer oldu.

>> 2019 Afrika Uluslar Kupası'nda Senegal'i 1-0 yenen Cezayir, 29 yıl aranın ardından ikinci kez kupayı müzesine götürdü.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665975-1.

AĞUSTOS: Süper Kupa Liverpool’un, Boksta madalya yağmuru, Avrupa’da yılın futbolcusu Van Dijk

>> İstanbul, ağustos ayında Liverpool ile Chelsea arasında oynanan UEFA Süper Kupa maçına ev sahipliği yaptı. 44. UEFA Süper Kupa'nın sahibi Liverpool oldu. Liverpool, Vodafone Park'ta oynanan ve normal süresi 1-1, uzatma bölümü 2-2 tamamlanan maçta Chelsea'ye penaltılarda 5-4 üstünlük kurarak şampiyonluğa ulaştı.

>> 22-31 Ağustos tarihlerinden düzenlenen Büyük Kadınlar Avrupa Boks Şampiyonası'nda Türk sporcular 2 altın ve 2 bronz madalya kazandı. 51 kiloda Türkiye'yi temsil eden Buse Naz Çakıroğlu ile 81 kiloda yarışan Elif Güneri, Avrupa şampiyonu oldu. Şampiyonada ayrıca Busenaz Sürmeneli (69 kilo) ve Sema Çalışkan (60 kilo) bronz madalya aldı.

>> 2018-2019 sezonu "UEFA Avrupa'da Yılın En İyi Futbolcusu" ödülünü, Liverpool'un Hollandalı yıldızı Virgil van Dijk kazandı.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665976-1.

EYLÜL: Voleybolda Avrupa ikinciliği, İspanya dünya şampiyonu, cimnastikte büyük başarı

>> Türkiye’nin en başarılı olan voleybolda 2019 Kadınlar Avrupa Şampiyonası finalinde Türkiye, Sırbistan'a 3-2 yenilerek ikinci oldu.

>> Basketbolda 2019 Dünya Kupası finalinde İspanya, Arjantin'i 95-75 yenerek şampiyon oldu. Çin'deki organizasyonda İspanya, tarihinde ikinci kez dünya şampiyonluğuna ulaştı. İlk şampiyonluğunu bir başka Uzak Doğu ülkesi Japonya'da 2006'da yaşayan İspanyollar, 13 yıl sonra tekrar altın madalyaya uzandı.

>> Mersin'in 3. kez ev sahipliği yaptığı Artistik Cimnastik Dünya Kupası'nda milli takım sporcuları, erkeklerde 3 altın, 5 gümüş, 1 bronz, kadınlarda da 2 altın ve bir gümüş madalya kazanarak kupanın en çok ödül alan ekibi oldu.

>> ABD Açık Tenis Turnuvası'nda tek erkeklerde İspanyol Rafael Nadal, Rus rakibi Daniil Medvedev'i 7-5, 6-3, 5-7, 4-6 ve 6-4'lük setlerle 3-2 yenerek şampiyon oldu.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665986-1.

EKİM: İbrahim Çolak fırtınası, Simone Biles yine büyüledi, Beşiktaş’ın yeni başkanı Ahmet Nur Çebi, sınırları aşan adam Kipchoge

>> İbrahim Çolak, Almanya'nın Stuttgart kentinde gerçekleştirilen Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda halka aletinde altın madalya kazanarak cimnastikte büyükler kategorisinde dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk sporcu oldu. Aynı şampiyonada madalya sayısını 21'e çıkararak Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası tarihinde en fazla madalya kazanan kadın sporcu unvanını elde eden Simone Biles ise izleyenleri büyülerken, adını spor tarihine altın harflerle yazdırdı.

>> Beşiktaş Kulübünün olağanüstü seçimli genel kurulunda Ahmet Nur Çebi, siyah-beyazlıların yeni başkanı seçildi.

>> Avusturya'nın Viyana kentinde düzenlenen maratona katılan Kenyalı atlet Eliud Kipchoge, maratonu iki saat barajının altında tamamlayan ilk sporcu oldu. Kipchoge'un rekoru yarışın resmi müsabaka sayılmaması ve yarışa önde başlayan yönlendirici olması gerekçeleriyle Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından resmi dünya rekoru sayılmadı.

KASIM: Milli Takım EURO 2020’de, F1’de değişmeyen senaryo

>> EURO 2020 Elemeleri H Grubu 9. hafta maçında sahasında İzlanda ile 0-0 berabere kalan Milli Takım şampiyonaya katılmayı garantiledi. Kırmızı-beyazlılar, Grubu'nda İtalya, İsviçre ve Galler ile eşleşti.

>> 2019 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 19. yarışı ABD Grand Prix'sinde 2. olan Mercedes takımından Lewis Hamilton, şampiyonluğunu ilan etti. Yarışı takım arkadaşı Fin Valtteri Bottas'ın 4.148 saniye gerisinde 2. sırada bitiren Mercedes'in pilotlar klasmanı lideri Hamilton, son iki ayak öncesi kariyerinin 6. şampiyonluğuna ulaştı.

>> Eskrimciler Deniz Selin Ünlüdağ, Aylin Çakır ve Nisanur Erbil’den oluşan Genç Kızlar Kılıç Milli Takımı, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Gençler Dünya Kupası'nda altın madalya kazandı. Finalde Rusya'yı 45-34 mağlup eden milliler, Gençler Dünya Kupaları'nda altın madalya kazanan ilk takım oldu.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665990-1.

ARALIK: Ballon d'Or Messi’nin, Rusya’ya dört yıllık men

>> France Football dergisi tarafından yılın futbolcusuna verilen Ballon d'Or ödülünü, Barcelona'nın yıldızı Lionel Messi kazandı. Kariyerinde 2009, 2010, 2011, 2012 ve 2015 yıllarının ardından bu ödüle layık görülen 32 yaşındaki Messi, altı kezle Ballon d'Or’u en fazla kazanan futbolcu olmayı başardı.

>> Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), doping kurallarına uymadığı gerekçesiyle Rusya'yı 4 yıl boyunca olimpiyat ve dünya şampiyonalarından men etti.

2019-da-spora-damga-vuran-olaylar-665991-1.