Frankfurt Türk Film Festivali'nin 2020 Altın Elma En İyi Film Ödülü, Nuh Tepesi'ne verildi. Ali Atay ile Haluk Bilginer (Nuh Tepesi) Altın Elma En İyi Erkek Oyuncu; genç yetenekler Ece Yüksel, Helin Kandemir ve Cemre Ebüzziya (Kız Kardeşler) ise En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazandılar. Festivalde Münir Özkul ile ilk kadın yönetmen Bilge Olgaç unutulmadı.

2020 Altın Elma Ödülleri sahiplerini buldu

Fotoğraf: Ece Yüksel ve Helin Kandemir, 'Kız Kardeşler' filmindeki performansları nedeniyle 'en iyi kadın oyuncu' ödülüne layık gördü


BirGün FRANKFURT

Frankfurt Türk Film Festivali'nde pandemi kısıtlamaları nedeniyle geçtiğimiz yıl verilemeyen 2020 Altın Elma Ödülleri sahiplerini buldu.

Kültürler Arası Transfer Derneği'nin Hessen Başbakanı Volker Bouffier, Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann ile Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar himayesinde düzenlediği Frankfurt Türk Film Festivali'nde Altın Elma ödülleri dağıtıldı.

Metropolis Cinestar'da düzenlenen 2020 Altın Elma Ödülleri törenine ünlü oyuncular Suna Yıldızoğlu, Halil Ergün ile Ece Yüksel ve Helin Kandemir, yönetmen Ömer Faruk Sorak, Andaç Haznedaroğlu da katıldı.

"HEP ARAMIZDALAR"

Festivalin 2020 Vefa Ödülü unutulmaz sanatçı Münir Özkul'a 2021 Vefa Ödülü ise sinemaya büyük katkıları olan, ilk kadın yönetmen Bilge Olgaç'a verildi. Münir Özkul'un vefa ödülünü Başkonsolos Erdem Tunçer'den alan kızı Güner Özkul, kimilerinin sık sık kullandığı 'sen benim kim olduğumu biliyor musun? ifadesini anımsatarak, "Sen benim kim olduğumu biliyor musun?" dersem. Hepinizin babası kabul ettiği bu insan var ya. Ben hepinizin kardeşiyim. Hepinize çok teşekkür ediyorum. O ve ekip arkadaşları bu filmlerle kalbimizde sonsuza kadar yaşayacaklar. Hep aramızdalar. Dolasıyla festival komitesine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

2020-altin-elma-odulleri-sahiplerini-buldu-937468-1.
Fotoğraf: Güner Özkul, babası Münir Özkul'a verilen Vefa Ödülünü aldı

"SİNEMAYI SANAT YAPAN İLK KADIN YÖNETMENİMİZ"

Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı'dan Bilge Olgaç'ın vefa ödülünü alan Halil Ergün ise ünlü yönetmenin sinemaya büyük katkıları olduğunu söyledi. Ergün, "Sanatçılar için en önemlisi izler bırakmak, hayata, insana ait izler bırakmak. İnsana, ülkeme merhaba demenin karşılığı, selamın alınmasının karşılığı olarak yaşam boyu onur ödülü bana verilmişti. Bilge Olgaç, insan, yönetmen olarak toplumda aynı zamanda benim hayatımda derin izleri olan, çok boyutlu arkadaşım, sevgilim olan biriydi. Bilge Olgaç, sinemayı sanat yapan ilk kadın yönetmenimizdi. Onun adına konuştuğum için onur duyuyorum" dedi. Halil Ergün duygusal konuşması sırasında ödülü defalarca öptü.

2020-altin-elma-odulleri-sahiplerini-buldu-937467-1.

AÇILIŞ FİLMİ 'AŞK TESADÜFLERİ SEVER 2'

Festivalin açılış filmi 'Aşk Tesadüfleri Sever 2' filmi oldu. Film gösteriminde yönetmen Ömer Faruk Sorak da hazır bulundu. Filmde Aytaç Şaşmaz, Elif Doğan, Nesrin Cavadzade, Yiğit Kirazcı, Hülya Gülşen, Türkü Turan, Uğur Polat ile Zuhal Olcay yer alıyor. Film, Rum ile Türk iki sevgilinin ırkçı politikalar nedeniyle birbirlerinden koparılmalarını konu ediniyor. Gösterimden sonra izleyicilerin sorularını cevaplayan Sorak, filmin gerçek bir hikayeden yola çıktığını, ırkçılıkla ilgili yeni projeleri olduğunu kaydetti.

2020 ALTIN ELMA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Festivalin Alman jürisi 2020 Altın Elma En İyi Film Ödülü'nü Nuh Tepesi'ne verilirken Nuh Tepesi filminde performansları nedeniyle Ali Atay ile Haluk Bilginer'e En İyi Erkek Oyuncu; genç yetenekler Ece Yüksel, Helin Kandemir ve Cemre Ebüzziya da (Kız Kardeşler) En İyi Kadın Oyuncu Ödülü layık görüldü. Ali Atay, Haluk Bilginer, Cemre Ebüzziya ödül töreninde yer almadı.

En iyi kadın oyuncu ödülünü alan, Son Yargı dizisinde bütün dikkatleri üzerine çeken Helin Kandemir, "Yolun başında genç bir sanatçı olarak jüri üyelerine çok teşekkür ederim. Böyle kıymetli anlar, emekten bazen hata yapmaktan ama her gün işimi daha çok sevmekten vazgeçmememi hatırlatıyor" dedi.

Genç sanatçı Ece Yüksel de bu etkinlikleri çok özlediklerini belirterek, "Festivale çok severek geldim, bir parçası oldum. Üç kız kardeş olarak bu ödülü almak gurur verici. Üç kız kardeş olmaya çabaladık. Takdir edilmesi bizi gururlandırdı" diye konuştu.

2020-altin-elma-odulleri-sahiplerini-buldu-937469-1.

Frankfurt Türk Film Festivali 2020 Altın Elma Ödülleri şu şekilde belirlendi:

En iyi Film: "Nuh Tepesi"
En iyi Yönetmen: "Kız Kardeşler" - Emin Alper
En iyi Kadın Oyuncu: Cemre Ebüzziya, Helin Kandemir, Ece Yüksel - "Kız Kardeşler"
En iyi Erkek Oyuncu: Haluk Bilginer ve Ali Atay - "Nuh Tepesi"
En iyi Görüntü Yönetmeni: "Aden" - Barış Aygen
En iyi Senaryo Kronoloji: Ali Aydın
Birol Ünel Jüri Özel Ödülü: "Kraliçe Lear"
12. Üniversitelerarası Kısa Film Yarışması - Türkiye birincisi: "Yaylacı" - Fatih Ertekin
12. Üniversitelerarası Kısa Film Yarışması - Almanya birincisi: "Barfuss Durch Glas" - Timur Küçükince
1. Belgesel Yarışması birincisi: "Sevan the Craftsman" ve "Kadın Olmanın Günahı" filmleri - Ümran Safter